Telefondan Root Kaldırmanın 3 Basit Yolu!

Bu yazımızda Rootlu bir tablet yada telefonda root kaldırma programı ile unroot nasıl yapılır anlatacağız.

Artık Root erişimi gerekmeyen cihazda 3 basit yöntemle root kaldırma (UnRoot) işlemini anlatacağız.

Telefonu garantiden onarıma gönderecek veya telefonunuzu satacaksanız Root kaldırma (UnRoot) işlemi uygulamanız gereklidir.

Root işlemi cihazı garanti dışında bırakan bir işlemdir.

Root, Android işletim sistemini kullanan cihazların, sistemsel tüm kısıtlamalarını kaldırarak tam yetki vermek demektir. Yani cihazı root ederek önceden ulaşamadığınız tüm detaylı ayarlara erişim hakkı elde edebilir, bunun yanında bir çok ücretli uygulamayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.. 

Rootlu bir cihazda cihazınız root edilmiştir mesajı yer alır.

Root işlemi size daha fazla özgürlük verir, ancak bunu üreticinin güvenlik ayarlarını bozarak yapar.

Root, işletim sisteminin yerleşik güvenlik özelliklerinden bazılarını devre dışı bırakır ve bu güvenlik özellikleri, işletim sistemini ve verilerinizi açığa çıkma veya bozulmaya karşı güvende tutan şeyin bir parçasıdır.

Sistemi rootlamak Android işletim sistemindeki dahili kontrolleri azaltır her şey daha yüksek bir risk teşkil eder.

İlgili içerik: Root Nedir, Nasıl Yapılır?

Root Yapmanın Zararları Nedir?

Rootlu telefonun en büyük dezavantajları şu şekildedir.

Rootlu telefon garanti dışı kalır

Android telefonunuzu rootladıktan sonra karşılaşacağınız en büyük dezavantaj, telefonun garantisidir. Telefonunuzu rootladıktan sonra cihazınızda herhangi bir hasar meydana gelirse, telefonun üreticileri ücretsiz onarım hizmeti vermeyecektir.

Cihazınızın root’unu kaldırmak için kullanılabilecek uygulamalar var, ancak üreticiler telefonunuzun root’lu olup olmadığını tespit edebiliyor.

Rootlu telefon güncelleme almaz

Android telefonu rootladıktan sonra güncellerken zorluklarla karşılaşacaksınız. Root, kök dosyalara erişim sağladığı için, root uygulamaları yardımıyla yazılım değişiklikleri yaptıysanız, telefonunuzdaki güncellemeler düzgün çalışmayacaktır.

Telefonda kalıcı hasarlar oluşabilir

Telefonunuza root erişimi aldığınızda, telefon performansını artırmak gibi telefonunuzdaki bazı ayarları  değiştirirsiniz. Bir takım izin verilmeyen ayarları değiştirmek, telefonunuzu bozabilir ve cihazınızda kalıcı hasarlar bırakabilir.

Telefonda performans sorunları yaşanabilir

Rootlu bir telefonda mutlaka bazı performans sorunları ile karşılaşırsınız. Birçok Android kullanıcısı, telefon performansını ve pil ömrünü artırmak için Rootlar. Ancak, telefon yazılımlarında değişiklik yaptıklarında, bunun Root kaldırdıktan sonra bile çözülmesi zor olan performans sorunları yarattığını bilmiyorlar.

Telefon virüs saldırılarına açık olur

Telefonunuza rootladığınızda, telefonun güvenliğini üst düzeyde bozabilecek birçok virüs davet etmiş olursunuz. Telefonunuza kötü amaçlı yazılımlar ve saldırılar yoluyla bulaşma olasılığı çok daha yüksektir. Virüs saldırılarına sahip olmak, bir Android telefonu köklendirmenin en büyük dezavantajlarından biridir.

Root Geri Alınabilir mi?

Telefon yada tabletinizi root’ladınız, cihazın garantisi devam ediyor ve servise götürmeniz gerekiyor. Rootlanmış bir cihazı servise gönderirseniz garanti dışı damgası yersiniz. Android telefon ve tabletleri rootlamak garanti kapsamından çıkmasına da sebep olmaktadır. Bunun için root kaldırmanız gereklidir.

Daha önce root atılan cihazda bu işlemi geri almak için yapılan işleme unroot işlemi adı verilir.

Peki Root nasıl kaldırılır?

Burada bahsedeceğim yöntemler ile çok  uğraşmadan 3 Basit Yöntemle Root Kaldırma, telefonu Unroot etme nasıl yapılır anlatacağız.

Telefondan Root Kaldırmanın 3 Basit Yolu!

Android telefonun root’unu manuel olarak da kaldırabilirsiniz, ancak bu işlem oldukça karmaşıktır ve zor olabilmektedir.

Bunun yerine telefonu unroot yapmak için uygulama kullanabilirsiniz.

Piyasada bir sürü unroot uygulamaları var. Biz bunlar arasından;

  • SuperSu
  • KingRoot
  • ve ES File Explorer uygulamalarını kullanacağız.

SuperSu ile Root kaldırma✔️

Pek çok kullanıcı rootlu cihazları yönetmek için popüler bir araç olan SuperSU’dan yararlanmaktadır. SuperSu’nun birçok özelliği arasında cihazınızı unroot etmek de bulunmaktadır. SuperSu  uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

SuperSu root kaldırma oldukça basittir.

  1. SuperSU uygulamasını açın
  2. Ayarlar sekmesine gidin.
  3. Aşağı kaydırın ve “Full Unroot (Tam Unroot)” u seçin.

Ekrandaki talimatları izleyin ve telefonun işlemleri gerçekleştirmesi için biraz bekleyin. Tüm işlemler bittikten sonra telefonu yeniden başladın ve artık cihazınız rootsuz yani unroot yapılmış şekilde açılacaktır.

3 Basit Yöntemle Root Kaldırma

SuperSu uygulaması kendisini de cihazdan kaldırır ve Android Unroot yapma işlemi tamamlanmış olur.

Diğer Android Unroot uygulamalarına buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KingRoot ile Root kaldırma✔️

KingRoot hemen hemen her akıllı telefon markasını root yapabilmektedir. Bu uygulama aynı zamanda rootdan memnun kalmayanlar için Roor özelliğini geri almanızı sağlar.

  1. KingRoot’u buraya tıklayarak indirin.
  2. Uygulamayı telefonunuzda başlatın ve dişli çarka tıklayarak Ayarlar bölümüne girin.
  3. Root Authorization setting (Kök Yetkilendirme) > Remove Root Permission (Kök İznini Kaldır)‘a dokunun.
  4. Onay verin.
  5. Remove Roor Permission mesajı ekranda belirdiğinde Root kaldırılmış olacaktır.

Root Kaldırma Nasıl Yapılır

ES File Explorer Dosya Yöneticisi ile Root kaldırma✔️

Root karmaşık bir kurulum gibi gözükebilir, ancak telefonunuzdaki bir sürü dosyadan başka bir şey değildir. Onlardan kurtulduğunuz zaman root da kaybolacaktır.

Bunu yapmak için, root erişimi olan bir dosya yöneticisine ihtiyacınız olacaktır. Bizim bunun için önereceğimiz uygulama ES File Explorer uygulamasıdır. ES Dosya Gezgini, Google Play Store’da ücretsiz olarak sunulan en iyi Android Uygulamalarından biridir.

  • Uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
  • Cihazınızın ana sürücüsüne erişin ve “system” arayın.
  • Sonra “bin” üzerine dokunun.
  • Buradan, “busybox” ve “su” ‘yı silin.

Eğer bunlar yoksa aşağıdaki adımları yapın.

  • System klasörüne dönün ve “xbin” i seçin.
  • Dosyalar orada olursa, devam edin ve “busybox” ve “su” ikisini de silin.
  • Sistem klasörüne dönün ve “app” yı seçin.
  • “superuser, apk” dosyasını sil.

Cihazı yeniden başlatın ve unroot işlemini tamamlayın.

Sistem Güncellemesi ile Root kaldırma✔️

Android telefon ve tabletinize gelen yeni bir sistem güncellemesi ile unroot yapabilirsiniz.

Bu seçeneğin tek dezavantajı yeni bir android sürümünün gelmesini beklemektedir. Ancak hali hazırda cihazına bir OTA güncellemesi yapacaksanız bu da unroot için bir tercih olabilir. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.

SuperSu ve diğer root uygulamalarını cihazınızdan kaldırmanız gerekir. Ve bu yöntem sadece Stock Recovery yüklü cihazlarda kullanılabilmektedir.

Bizim unroot yapmak için önereceğimiz yöntemler bunlar.

Sizlerde tecrübelerinizi ve unroot yaparken yaşadığınız sorunları yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

YouTube video

Root Kaldırma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Cihazınız root edilmiştir ne anlama geliyor?

Root, Android işletim sistemini kullanan cihazların, sistemsel tüm kısıtlamalarını kaldırarak tam yetki vermek demektir. Yani cihazı root ederek önceden ulaşamadığınız tüm detaylı ayarlara erişim hakkı elde edersiniz. Rootlu Cihazınız root edilmiştir mesajı yer alır.

Root yapmak telefona zarar verir mi?

Root işlemi telefonun kök sistem dosyalarına müdahale ettiğinde. telefon dış saldıırlara daha çok açık olur. Bunun yanında güncellemeler sağlıklı alınamaz, sık sık performans sorunları yaşanabilir.

Root garantiyi bozuyor mu?

Root yapılan bir telefon garanti dışı kalır. Tekrar unroot yapsanız bile yetkili servis bunu tespit edebilir ve tamir aşamasında sıkıntı çıkar.

Unroot nedir?

Daha önce root atılan cihazda bu işlemi geri almak için yapılan işleme unroot işlemi adı verilir. unroot işlemi yapılarak telefon önceki rootsuz duurmuna geri çevrilir.

4.6/5 - (14 votes)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu