Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

Mobil cihazlarımızı artık her yerde aktif kullanıyoruz ve cihazlarımızdaki kişisel bilgiler ve verilerinizin güvenliği konusunda hiç endişeniz oluyor mu? Bu bilgilerin başkalarının eline geçmesi konusunda endişeleriniz varsa aşağıdaki maddelerde sıraladığımız bazı güvenlik önlemleri faydalı olacaktır. Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım? diyorsanız bu yazı tam size göre…

Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

1. Cihazınızda güçlü bir ekran şifre veya giriş kodu ayarlayın.

Cihazınızı kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda ve hatta arkadaşlarınızla beraberken masada bırakıp ayrıldığınızda telefonunuza erişmek isteyen kişiler öncelikle ekran şifresini geçmek durumundalar. Sadece parmak kaydırma yöntemi ile ekran açıyorsanız hemen bunu güçlü bir pinli şifre veya pattern şekil yöntemi ile şifreleyin. Numara türü şifre girmek isterseniz elbetteki 0000 veya 1234 veya doğum yılınız türünden bilgiler girmemelisiniz.

Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

2. Paylaşımlı alanlardaki WiFi kablosuz ağlarda akıllıca davranmak.

Toplu alanlarda (kafe, park, okul, vs) artık bir çok yer ücretsiz kablosuz internet servisi sunmaktadır. Ancak bu durumda mobil cihazınızı ortak bir korumasız bir ağa emanet ettiğinizin farkındasınızdır umarım. Ortalama bir kullanıcıda beklenmez ama herhangi bir uzaman korsan bu durumda cihazınıza bu ortak ağ üzerinden kolayca erişebilir.

Ortak bir kablosuz ağa çok sık bağlanıyorsanız (malum mobil veri kullanımını harcamak istemiyorsunuz) sosyal ağlarda olabildiğince az gezinin, email göndermeyin ve kesinlikle kart bilgileri falan gireceğiniz online alışverişler yapmayın.

Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

Bu tip ortak kablosuz ağlarda VPN bağlantı kurup sonra internette dolaşmanız bu tip meraklı gözleri sizden uzaklaştıracaktır. Bakınız : Android için En İyi VPN Uygulamaları

3. E-posta veya web sitelerinde şüpheli bağlantıları tıklamayın.

Eğer gelen bir e-posta veya girdiğiniz web sitesinde şüpheli bir link görürseniz hemen tıklamayın. Özellikle şifreyle girdiğiniz önemli bir sitenin (facebook, gmail, vs) çok benzer isimlerde linkleri kolayca oluşturulabilmekte ve siz oraya girdiğinizde sanki orijinal siteye giriyormuş gibi kullanıcı adı ve şifrenizi yazıyor olabilirsiniz. Bu durumda gitti hesabınız. Bir çok kişinin örneğin facebook bilgilerimi çalmışlar diye ortalarda dolanmasının önemli nedenlerinden biri bu olmaktadır.

Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

Öte yandan bankalardan gelmiş gibi görünen bilgileriniz güncelliyoruz, şifrenizi girin türünden emaille link gönderdiklerinde sakın bu tuzağa düşmeyin. Bankalar zaten gereğinden fazla hakkımızda bilgiye sahipler, daha fazlasına ihtiyaç duymazlar.

4. Google Play Store dışından herhangi bir yerden uygulama yüklemeyin.

Bilindiği gibi özellikle modifiye edilmiş (para hileli vs) oyun veya paralı uygulamaları ücretsiz indirmek için bolca site var. Buralardan indirilecek apk uzantılı Android yükleme dosyalarının güvenliği konusunda kimsenin %100 güveni olamaz. Buralardan uygulamalar indireceğiniz zaman kimse güvenliğinizi garanti edemez.

android-blip

Öte yandan orijinal mağaza olan Play Store‘da dahi mobil cihaz bilgi güvenliğinizi tehlikeye atacak uygulamalar bulunabilmektedir. Bu nedenle ildireceğiniz uygulamaların ratinglerine ve kullanıcı yorumlarına kesinlikle önceden göz atmalısınız.

5. Eğer uzman değilseniz kesinlikle cihazınızı Root yapmayınız.

Burada mobil cihazınızı sakın ha root yapmayın demiyoruz. Root yapmanın profesyonel kullanıcılara ne kadar faydalı olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok ama acemi veya ortalama bir Android kullanıcı iseniz root yapmanın faydasından çok zararını görebilirsiniz.

Çünkü root edilmiş cihazlarda artık %100 yönetici konumu size verildiği için, dolayısıyla yüklenen uygulamalarda bu yetkilere sahip olabilecekleri için uygunsuz uygulamalar cihazınızdaki her bilgiye kolayca ulaşabilir. Arka planda siz farketmeden bu bilgiler başka yerlere gönderilebilir.

Root konusunda sitemizde bulunan tüm konular için tıklayınız.

Ek neler yapabiliriz?

Yukarıdaki durumların çoğu için size yardımcı olacağını düşündüğümüz iki uygulamayı size önerebiliriz.

Bunlardan bir tanesi Lockout uygulaması. Bu uygulama kişisel güvenlik ve antivirüs özellikleri sunmaktadır. Uygulamanın ücretsiz sürümü yeterli ama ücretli pro sürümü ise hırsızlığa karşı önlemler, webde güvenli gezinme gibi ek özellikler sunar.

lookaout-android

Diğer bir uygulama ise Clueful Privacy Advisor isimli uygulama. Bu uygulama cihazınızı tarayıp tehlikeli görünen uygulamaları size bildirmekte. Ayrıca size cihazınızın güvenlik skorunu da çıkarmaktadır.

Android Cihazımı Nasıl Güvende Tutarım?

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu