Disk Birleştirme Nedir? Ne İşe Yarar?

Disk Birleştirme nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır Disk Birleştirme ne kadar sürer,  Disk Birleştirme zararlı mıdır?

Bilgisayarın performansını arttırma yollarından biride Disk birleştirme (Defragmentation) işlemidir.

Disk Birleştirme nedir ?

Disk birleştirme bir birimdeki (örneğin, bir sabit disk veya depolama aygıtı) parçalanmış verilerin birleştirilmesi işlemidir.

Bu sayede bir dosyanın dağılmış parçaları belirli bir sıraya konularak, dosyaya erişilmek istendiğinde daha hızlı bir okuma işlemi yapılır.

Disk Birleştirme ne işe yarar ?

Bilgisayarınız üzerindeki veriler belli bir düzen üzere disk üzerine yazılmaktadır. Sabit disk, sektör olarak adlandırılan bloklardan oluşur.

Bazı durumlarda diskteki dosyalar parçalanır ve bozulur, böyle bir durumda sistem o dosyayı açmak istediğinizde diskin farklı bölgelerinde o dosyanın parçalarını arayıp birleştirmeye çalıştığı için yavaşlar ve kasmalar yaşanır. Disk birleştirme işlemi de bu parçalanmaların tespit onarılmasını sağlar.

Düzenli olarak disk birleştirme işlemini yaparak, hem sabit diskinizin okuma yaparken daha az yorulmasını (daha az gecikme, daha az gürültü ve daha az sıcaklık) ve sistem performansınızın sürekli sabit diskiniz yüzünden geri kalmadan düzenli bir biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Disk Birleştirme nasıl yapılır ?

Öncelikle kısa yoldan açmanız için “Windows Tuşu + R” basın. Açılan Çalıştır penceresindeki kutucuğua “dfrgui” yazın ve “Tamam” butonuna basın. Karşınıza yeni bir pencere açılacaktır.

Açılan pencere “Disk Birleştirme” aracımızdır. Burada ise tüm diskleri CTRL yardımı seçin. (Bir veya birden fazla diski seçebilirsiniz.)

Disk Birleştirme Nedir?

Seçimi yaptıktan sonra altta bulunan “Çözümle” ya da “Analyse” butonuna tıklayıp, parçalanmış dosyalar olup olmadığını analiz ediyoruz.

Disk Birleştirme zamanlaması nasıl yapılır?

Disk birleştirme işlemini, “Günlük”, “Haftalık” ve “Aylık” olarak ayarlayıp yapabilirsiniz.

Bu işlem için alt bölüm olan “Zamanlama” veya “Scheduled Optimisation” kısmından “Ayarları değiştir” veya “Change settings” butonuna tıklayın, karşınıza küçük bir pencere açılacaktır.

Burada “Sıklık” veya “Frequency” kısmından işlemin tekrarlama sıklığını seçin. İsterseniz “Aygıtlar” veya “Drives” kısmından işlemin uygulanmasını istediğiniz bölümü seçebilirsiniz. Tavsiyemiz hepsi seçili bırakılması. “Tamam” butonuna tıklayın ve işlemi bitirin. Artık seçtiğiniz sıklıkla bu işlem yapılacaktır.

Disk Birleştirme neden yapılmalıdır?

Düzenli olarak disk birleştirme işlemini yaparak, hem sabit diskinizin okuma yaparken daha az yorulmasını (daha az gecikme, daha az gürültü ve daha az sıcaklık) ve sistem performansınızın sürekli sabit diskiniz yüzünden geri kalmadan düzenli bir biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Disk Birleştirme ne kadar sürer?

Disk birleştirmenin standart bir süresi yoktur. Süre, parçalanmış veriye, harddiske ve kullandığın disk birleştirme programına göre değişir.

Disk Birleştirme zararlı mıdır?

Disk Birleştirme kesinlikle bilgisayarınıza zarar vermez.

Disk Birleştirme programları

Windows‘un kendi disk birleştiricisi yerine ücretli ya da ücretsiz programlar da kullanabilirsiniz. Onlardan da söz edecek olursak, ücretli alternatiflerde Diskeeper, O&O Defrag, PerfectDisk gibi uygulamalar öne çıkarken, ücretsiz olarak da MyDefrag, UltraDefrag ve Defraggler öne çıkıyor.

Chkdsk nedir, ne işe yarar, Windows 10’da Chkdsk (Disk Taraması ) nasıl yapılır, Chkdsk ne kadar sürer, Chkdsk komutları nelerdir, chkdsk /f /r nedir gibi Chkdsk hakkındaki bir çok sorunun cevabını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu