e-Devlet’te Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Askerlik, 20 yaşına gelmiş her erkek vatandaşın yapması gereken zorunlu bir hizmet. Yasal prosedürün bir hayli fazla olduğu askerlik hizmeti ile ilgili e-Devlet’te Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır sizler için derledik.

Ülkemizde askerlik ile ilgili işlemlerin artık internet üzerinden yapılabilmesi mümkün hale getirilmiştir. Bu konuda E-Devlet üzerinden sağlanan hizmetler sayesinde askerlik durumundan askerlik yeri öğrenmeye kadar tüm bilgiler sorgulamaya açılmıştır.

e-Devlet’te Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Ücretsiz bir şekilde sunulan bu hizmetler ile birlikte askerlik şubelerinize gitmenize gerek kalmadan internet üzerinden bu bilgileri edinmeniz mümkündür. Bu tüm vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Özellikle çalışan kişiler izin almaya gerek kalmadan askerlik işlemlerini çözebilir.

Askerlik Kimler İçin Zorunlu, Erteleme/Reddetme İmkanı Var Mı?

Yirmi yaşına gelmiş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı (erkek) askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Vicdani ret yani askerlik hizmetinin yapılmak istenmemesi durumu ilgili mevzuatımızca mümkün olmayıp, her vatandaş askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Fakat askerlik yapmaya mani bir sağlık sorunu olup, bunu belgeleyenler askerlik hizmetinden muaf tutulabilmektedir.
Öte yandan ön lisans/lisans eğitimi gören öğrenciler en fazla 29 yaşa kadar askerlik hizmetlerini tecil (erteleme) edebilirler. Prosedürün bir hayli fazla olduğu askerlik işlemi ile ilgili e-devlet kapısında bulunan hizmetleri şöyle sıraladık.

1. Askerlik Durum Bilgisi

Askerliği yaptıysanız nerede, ne zaman yaptığınızı; tecil (erteleme) ettirseniz tecil tarihini gösteren belgedir. Pek çok resmi ve özel işlem için istenen standart belgeler arasında yer alır.
Askerlik Durum Bilgisi

2. Yoklama Başvurusu

Bu hizmet şuan için sadece pilot bölge olan Manisa için mevcut.
Yoklama Başvurusu

3. Celp Dönem Tarihi Sorgulama

Celp Dönem Tarihi Sorgulama

4. Er Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu

Er Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu

5. AdresBilgileri Teyidi ve Güncellenmesi

ASAL sistemine kayıtlı iletişim ve adres bilgilerinin onaylanıp/güncellenmesi imkan veren servistir.

AdresBilgileri Teyidi ve Güncellenmesi

6. Belge Doğrulama

Barkodlu belge imkanı sayesinde e-devlet kapısından alınan belgeler “ıslak imzalı” resmi belgelerle eş durumdadır. Artık vatandaşların evraklarına kaşe ve onay almak için devlet dairelerinde sıra bekleme çilesi bu teknolojiyle son bulmuştur. Resmi veya özel kuruluşlar e-devlet kapısından alınan belge üzerindeki karekodu bu alan üzerine yazıp sorgulatarak evrakın geçerliliğini kolayca tetkik edebilmektedir.
Belge Doğrulama
Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu