Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

Bir web sitesi kurmak ve yönetmek istiyorsunuz. Öncelikle Domain (alan adı)’nızı tescil ettirerek internet dünyasına ilk adımı attınız. Şimdi sıra web sitenizin barınacağı hosting seçimini yapmaya geldi. Oldukça fazla alternatif arasında doğru seçimi yapmak için Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları ‘nı sizler için derledik.

Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

Web Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

İngilizce kökenli “host” kelimesinin Türkçe karşılığı barınmak, barındırma gibi anlamlara karşılık geliyor. Teknik olarak ise web sitemizin 7/24 erişebilir bir biçimde saklandığı sunucu alanı olarak tarif edebileceğimiz web hosting, profesyonel manada web yayıncılığı ile uğraşanların çokça telaffuz ettiği ve de aynı zamanda en çok sorun yaşadığı alanlardan biri. Sanal sunucu (VPS) veya fiziksel sunucu (VDS) alacak/yönetecek kadar birikime sahip olmayan kullanıcılar web sitelerini barındırmak için çeşitli hizmet sağlayıcılardan web hosting almak durumundalar. Doğru seçimi yapmak ve daha fazla ödememek adına tavsiyelerimize kulak vermenizde fayda var!

İlk Yol Ayrımı “Windows Mu Linux Mu?”

Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

Kişisel kullanım klasmanında Windows’un ‘maalesef’ ezici bir üstünlüğü olsa da server bazında Linux’un açık ara önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kullandığınız alt yapıya göre seçim yapmanız gerekiyor. asp, aspx diliyle hazırlanmış bir web siteniz varsa Hosting Alırken mutlaka Windows hosting tercih etmeniz gerekiyor.

Php dili ise Linux sunucularla uyumlu. Burada bir parantez açmak gerekirse; Windows da her ne kadar PHP çalıştırabilir bir platform olsa da stabil bir çalışma için Linux şart diyoruz. Özellikle de Wordpress kullanacak arkadaşlarımızın Hosting Alırken Linux’tan şaşmaması gerek. Öte yandan bilindiği gibi Windows ücreti mukabilinde lisanslanan bir işletim sistemiyken, Linux tüm insanlığa ait olan ücretsiz bir işletim sistemi. Haliyle Linux hosting paketlerinin Windows‘a nazaran daha ucuz olduğunu belirtmekte fayda var.

Her İşin Olmazsa Olmazı “Güvenlik”

Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

Görece daha ucuz olduğu için bireysel/amatör işletmecilerden hizmet almak yerine kurumsallaşmış ve müştelerilerinden olumlu geri dönüşler almış firmaları tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Sunucuda sizin web sitenizle beraber birçok web sitesinin de barındırıldığını düşünerek müşteri konusunda “seçici” olmayan firmalar dan uzak durmalısınız. Zira müstehcen, illegal ve sansasyonel içerik barındıran web siteler sürekli saldırıya uğrayacağı için sunucu yükü ağırlaşacak ve bu durumdan web siteniz de etkilenecektir. Bu sebepten ötürü hosting satın almadan önce firmanın sunucularında hangi web sitelerinin barındığını Reverse Ip metoduyla sorgulamanızda fayda var.

Sınırsız Sözcüğü Sizi Aldatmasın!

Mantıken sınırsız diye bir şey yoktur aslında. Burada işletmeci sunucusunun devasa boyutlu sabit diskine ve görece sağlam internet alt yapısına güvenerek müşteriye “kullanabildiğin kadar kullan” mesajı vermektedir. Bu durum her şeyin sütliman olduğu manasına gelmiyor.

Örneğin paket içeriklerindeki sınırsız trafik ibaresini müşteriler genellikle “Oley! Siteme binlerce insan aynı anda girebilir” şeklinde yorumlayabilmektedir. Devasa ziyaretçi kitlesinin yoğun bir trafik oluşturacağı doğrudur fakat burada kilit nokta Cpu (İşlemci) kullanım Payıdır. Paket içeriğindeki limitler ne kadar yüksek olursa olsun işletmeciniz size görece düşük bir cpu kullanım yüzdesi vermişse sunulan şatafatlı web alanı ve trafiğin bir manası kalmayacaktır.

Hosting Alırken Bilmeniz Gereken İpuçları

Uptime Yüzdesi ve Destek Sistemi

Uptime, sunucunun ulaşılabilir olduğu zamanı ifade etmek için kullanılan bir kavram. Yüksek uptime garantisi veren işletmecilerden hizmet almanız “Sitene baktım ama açılmıyor” gibi klişeleri daha az duymanız açısından önemlidir.

İşletmeciler kullanıcı şikayetlerini ticket dediğimiz sistemle arşivlemekte ve yanıtlamaktadırlar. Ticketlara kısa zamanda ve pratik çözücü cevaplarla geri dönüş yapan, tecrübeli bir destek ekibi ile çalışan işletmeciler en çok tercih edilen olmuştur.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu