IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

Bu yazımızda IP adresi nedir, IP adresi nasıl öğrenilir, Windows, MAC ve akıllı telefonlarda IP adresi nasıl değiştirilir gibi bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

IP Adresi nedir ?

IP (Internet Protocol) adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir.

Daha basit bir tanımla IP adresi, internete bağlı olan bilgisayarların birbirleri ile iletişime geçebilmelerini sağlayan kimlik numaralarıdır. İnternet’e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.

IP Adresi Nasıl çalışır?

IP Adresi dediğimizde aslında iki kavram ortaya çıkmaktadır.

Bunlardan bir tanesi yerel IP dediğimiz bir modem’den beslenen bütün sistemin (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tablet)  aldığı IP’dir. Yani bir modemin kapsamında bulunan ve bu modeme bağlı olarak internete çıkan bütün cihazlar bir yerel IP alırlar. Bu IP’nin kullanım amacı  her cihazı kimliklendirmek içindir. Bir cihaz internete çıkmak için YEREL IP almak zorundadır. Aksi halde hiçbirşekilde internete bağlanamaz. Alacağı bu yerel IP’yi ya otomatik olarak modem, kablosuz bir sistem veya bir cihaz verebilir yada manuel olarak elle IP verilir.

Bir diğeri IP türü ise internet hizmet aldığınız servis sağlayıcının (örneğin TTNET, Smile ADSL, Superonline) size verdiği IP adresidir. Bu IP adresi kullanılan her modem için 1 adet verilir. Yani 100 bilgisayarın internet bağlantısı aldığı modem 1 tane ise o sistemde 1 adet “DIŞ IP” vardır.  Bu IP’ler Dinamik (Değişken) veya Statik (Sabit IP) olabilir. Bireysel kullanıcılar genellikle Dinamik IP kullanırlar ancak isterlerse çok küçük bir ücret karşılığında Sabit IP alabilirler. Sabit IP genellikle kurumsal yapılarda kullanılan bir IP’dir.

Bireysel olarak evde kullandığınız servis sağlayacınızın size vermiş olduğu Dış IP belirli bir zaman aralığında 1 hafta-1 ay gibi değişir. Bunu internet hizmeti aldığınız firma/şirket gerçekleştirir.

IP’nin bir çok kullanım amacı bulunmaktadır. Örneğin: Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir sitede suç unsuru sayılan bir şey yaptınız.  Hakkınızda bununla ilgili bir dava açıldığında IP adresiniz alınır. Telekom yada ilgili birim kullanılan DIŞ IP adresin kime ait olduğunu belirler. Eğer IP adresi bireysel kullanılan bir IP ise (ev gibi) o zaman zaten suçlu bulunur. Eğer kurumsalsa o anda loğlardan (sistemdeki kayıtlardan) kimin o sitede olduğunu tespit edilmesi istenir.

IP adresi nasıl bulunur? IP Adresim nedir?

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

Komut İstemini Kullanarak IP Adresi Bulma

1- Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
2- “ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz.
3- Bağlantı türlerinde Etkin Bağlantı, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Ethernet veya Yerel Ağ Bağlantısı yer alabilir. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.

Ağ Bağlantılarını Kullanarak IP Adresi Bulma

1- Başlat Menüsüne gelin.
2- Denetim Masası’nı Açın.
3- Ağ Bağlantılarım Seçeneğine Tıklayın.

IP adresinizi internet üzerinde IP adresim ne gibi sitelerden de öğrenebilirsiniz.

Modem üzerinden IP Adresi nasıl değiştirilir?

IP adresi değiştirme işleminin en basit yolu modeminizi birkaç dakikalık kapatıp tekrar açmanız. Böylelikle ekstra bir ayar yapmadan ve eğer sabit bir IP adresi sahibi değilseniz IP adresiniz değişecektir.

IP adresi değiştirme (Windows 10)

Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarların ip adresini değiştirmek için aşağıdaki adımları uygulayın.

1- Öncelikle Windows + R’ye basarak Çalıştır penceresini açalım, bu alana “ncpa.cpl” yazın ve Enter tuşuna basın.

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

Burada Ethernet yada kablosuz olarak bağlandığınız ağlar görünecektir.

2 – “Ağ Bağlantıları” penceresinde, statik bir IP adresi ayarlamak istediğiniz bağdaştırıcı üzerinde sağ tıklayın ve sonra “Özellikler” seçeneğini seçin.

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

3 – Bağdaştırıcıya ait özellikler penceresinde “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4)” seçeneğini seçin ve ardından “Özellikler” butonuna tıklayın.

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

4 – “Aşağıdaki IP adresini kullan” seçeneğini seçin ve ardından ağ kurulumunuza karşılık gelen IP adresi, alt ağ maskesini ve varsayılan ağ geçidini yazın.

5 – Ardından, tercih ettiğiniz ve alternatif DNS sunucusu adreslerinizi yazın.

6 – Son olarak, Windows’un derhal yeni IP adresinizi ve ilgili bilgileri denemesi için “Çıkarken ayarları doğrula” seçeneğini seçin. Hazır olduğunuzda, Tamam butonuna tıklayın.

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

7 – Ve sonra da ağ bağdaştırıcısının özellikler penceresini kapatın.

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

Windows, bağlantının iyi olduğunu doğrulamak için otomatik olarak ağ tanılarını çalıştırır. Sorunlar varsa, Windows size Ağ sorunlarını giderme sihirbazını çalıştırma seçeneği sunar. Bununla birlikte, sihirbaz size muhtemelen tam anlamıyla yardımcı olamaz.

Ayarlarınızın geçerli olup olmadığını kontrol etmek ve tekrar denemek daha iyidir.

Genel olarak, cihazlarınızın çoğunun yönlendiriciniz tarafından otomatik olarak atandıkları IP adreslerine sahip olmalarına izin vermek daha iyidir. Bazen, belirli bir aygıt için iP adresi değiştirme işlemi yapmak isteyebilirsiniz.

IP adresi değiştirme (Android)

1 – Ayarlar’ı açarak Kablosuz seçeneğine dokunun.
2 – Ardından Wi-Fi ağınıza basılı tutun ve Ağı Değiştir’i seçin.
3 – Gelişmiş Ayarlar bölümüne gelin ve ardından seçeneği Statik IP olarak değiştirin.
4 – IP adresi ilgili alana girin. Ayarlarınızı kaydedin ve çıkın.

Bağlantıda bir sorun yaşarsanız internet bağlantınızı kapatıp açmayı deneyin.

IP adresi değiştirme (IOS)

1 – Telefonunuzdan Ayarlar’ı açın ve Wi-Fi’yi seçerek ağ adınızın yanında bulunan “küçük i” harfine tıklayın.
2 – IP’yi yapılandır’ı seçin
3 – Manuel’i seçin ve IP adresinizi kutucuğa girin.
4 – Ayarlarınızı kaydedin ve çıkın.

iPhone cihazlarınızda da yukarıdaki işlemleri uygulayarak manuel şekilde IP değiştirebileceğiniz gibi, rastgele IP değiştirmek isteyenler için, tıpkı Android cihazlada bahsettiğimiz Uçuş Modu özelliğini açıp kapamak yeterli olacaktır.

IP Çakışması nedir?

Servis sağlayıcılarının belli bir sayıda IP adresleri vardır. Örnek olarak; Bir servis sağlayıcının 100 IP adresi olsun. İnternet kullanıcısının yoğun olduğu sırada 110 IP’ye ihtiyacı olması durumunda bir IP numarası iki kişiye atanmış olabilir. Kullanım sayısı arttıkça aynı IP numarasının bir kaç kişiye birden atanma durumu vardır. Bu İnternet kullanıcısına  teknik anlamada bir sıkıntı vermez. Çünkü IP adresini server olarak kullanmadığınız sürece çakışmalar problem yaratmaz. Ancak bir IP numarasının kullanıcılarından biri suça karışması durumunda o zaman bir problem oluşur. Böyle bir durumda insanın kendini temize çıkarması servis sağlayıcının verileri sağlıklı tutmuş olmasına bağlıdır.

IP çakışmaları genellikle Telefon iletişim şirketlerinde (Avea, Vodafone ve Türkcell) meydana gelir. Çünkü bu şirketler kurulu modem şirketlerine nazaran daha fazla IP numarası kullanmaya ihitiyacı vardır. Her telefon numarasına ayrı bir IP numarası gönderir. Telefon şirketlerinin telefon numarasına atadığı IP numarası telefonu modem gibi  kullanır.

IP çakışması neden olur ?

IP çakışmasının başlıca nedenlerinden birisi bir çok bilgisayarın aynı modeme bağlanarak ağ kurulumu esnasında “elle yapılandır” seçeneğini seçmedikleri taktirde oluşmaktadır. IP çakışması sadece birden fazla bilgisayarın tek bir ağa bağlanması ile ortaya çıkmaktadır. Yani tek bir bilgisayarda IP çakışması sorunu ile karşılaşamazsınız.

Bilgisayarda kimi zaman uyarı olarak karşımıza çıkan IP çakışması sorunu kimi zaman da uyarı vermeksizin sürekli bağlantı kopmaları olarak görünüyor.

IP çakışması sorunu nasıl giderilir?

IP Adresi Nedir, Nasıl çalışır?

1- Arama çubuğuna “cmd” yazarak “Komut İstemi”‘ne tıklayarak “Komut Satırı” penceresini açın.

2- Açılan pencerede “netsh winsock reset” komutunu yazıp Enter tuşuna basıyoruz; daha sonrasında açmış olduğumuz pencereleri kapatıp, bilgisayarımızı yeniden başlatalım.

Her telefonun IP adresi farklı mıdır?

Servis sağlayıcı bizleri İnternet hizmetlerini sunar. İnternet sağlayıcılar bizlere bu hizmeti verirken bir modeme bir IP adresi (95.25.145.22) atarlar. Her cihaz için ayrı ayrı IP adresi atamazlar. Telefon numaranızın verisi ile bağlandığınızda şirketin atadığı IP numarası ile internet’e bağlanırsınız. Bu durumda telefonunuz modem gibi olur.

Gateway nedir ne işe yarar?

Gateway – ağ geçidi, farklı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Bir başka deyişle aynı dili konuşamayan iki ağ arasında tercüman vazifesi görür. Buna gateway yani Türkçe anlamıyla ağ geçidi denir.

192.168.0.1 ve 192.168.0.254 IP aralığında bir ağınız olduğunu düşünün. Bu ağı başka bir fiziksel ağa daha bağlamak istiyorsunuz. Bağlanmak istedeğiniz ağın IP aralığını da 10.0.0.2 olduğunu varsayalım, bu iki sunucuyu farklı IP aralıklarında olmalarına rağmen birbirine bağlayan cihaz Gateway – Ağ Geçidi olarak isimlendirilen cihazdı.
cmd ile IPCONFIG komutu verdiğimiz de aldığımız bilgilerde gördüğümüz ağ geçidi de bunu ifade eder.

IP adresleri tek başına delil olabilir mi?

IP adresleri, güvenilir ve değiştirilmemiş oldukları uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başlarına delil olarak kullanılamazlar…

IP’den adres bulma mümkün mü?

Evet, IP numarası ile adres bilgilerine erişebilmek mümkün. Ancak IP adresini bildiğiniz bir cihazın yalnızca servis sağlayıcısını ve bulunduğu bölgenin konumunu bulabilirsiniz. Açık adresine erişmeniz mümkün değildir.

IP adresimi kimler görebilir?

IP adresinizi herkes göremez ancak girdiğiniz web siteleri sizi takip edebilirler. IP adresiniz modemi kapatıp açtıkça sürekli değişir. Sadece statik IP ’ler aynı kalır. Bunu da genelde şirketler kullanır. IP adresinizin görünmesi yasal olmayan bir şey yapmadığınız sürece sizi ilgilendiren bir şey değildir.

Statik IP nedir?

Statik ip, kelime anlamından yola çıktığımız da sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amaçları ise sunucuya RDP erişimi yapmak, güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olursanız olun bilgisayarınıza veya sunucunuza tanımlanmış olan statik IP ile her zaman istediğiniz cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracaktır.

Statik ip edinmek için yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi internet servis sağlayıcınız üzerinden talep de bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini belirtmek gerekmektedir.

Dinamik IP nedir?

Dinamik ip, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, en çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerimizde ve günlük işlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.

Lokal IP nedir?

Lokal ip, aslında çoğu zaman denk geldiğimiz 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Amaçları kendi bilgisayarımız üzerinde statik ip gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayan, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan ip adresidir. Kullanım alanının başında evlerimizde bulunan modemlerimizin ara yüzüne erişmek, kodlamasını yaptığımız uygulamalarımızı test edeceğimiz ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılmaktadır.

Statik ve Dinamik IP adresleri arasındaki fark nedir?

İnternete bağlantı sağladığınız zaman IP sorgulama siteleri üzerinden veya internet modemlerinizin ara yüzünden bu ip adresinizi öğrenebilirsiniz. IP adresleriniz dinamik ise, sürekli değişecektir. A

ynı ağ üzerinde iki kişiye aynı IP adresi tanımlanmaz. İnternet servis sağlayıcıları NAT teknolojilerini kullanarak (tasarruf amacı ile) birçok kişiyi aynı IP adresi üzerinden internete çıkmasını sağlayabilir. Ancak servis sağlayıcıdaki lokal adresleriniz benzersizdir ve aynı ip adresi iki kişiye tanımlanmaz. Bu işlemi yapabilmek ve IP adreslerinden tasarruf edebilmek için NAT adını verdiğimiz teknolojiler kullanılır. Ancak bu durum statik ip adreslerinde geçerli değildir.

Statik IP adresleri benzersizdir ve bu IP adresleri aynı anda iki veya daha fazla kişiye verilmeden tek bir hatta tanımlanarak kullanılır. Statik ile dinamik IP adresleri arasındaki en önemli fark budur.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu