İşlemci Arızaları ve Çözüm Yolları

En önemli iç donanım birimlerinden olan ve bilgisayarın beyni olarak tabir edilen işlemci arızaları ve nasıl çözüleceğine dair önerileri yazımızda bulabilirsiniz.

Bilgisayar iç donanım birimlerinden olan ve bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verilerin değerlendirilip yeni veriler üretilmesi) görevlerini yerine getiren elektronik aygıtlara İşlemci denir. İşlemci için bir bilgisayarın beynidir ifadesini kullanmak doğru olacaktır.

İşlemci için söylenen farklı isimler vardır. Bunlar CPU, mikroişlemci, MİB gibi kelimelerdir. Aslında hepsi aynı şeyi ifade etmektedir. CPU (İşlemci) hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

Bilgisayarda ana kart ve işlemcilerin uyumlu olması çok önemlidir. Eğer bu uyum en baştan sağlanırsa,  problem yaşama riskinizi düşürürsünüz.

İşlemci Arızaları ve Çözüm Yolları

Şimdi sık karşılaşılan işlemci arızaları ve bunların nasıl çözüleceğine dair önerilerimize geçelim.

Windows ekranı donuyor , sistem sürekli çöküyor!

Öncelikle işlemcinin yeterince soğutulup soğutulmadığını test etmeniz gerekiyor.

İşlemci, bilgisayar çalışırken fazla miktarda ısı üretir. Bu ısı bir soğutucuya aktarılarak işlemcinin sağlıklı çalışması sağlanır. Soğutucunun fanı çalışmasını aksatırsa işlemci aşırı derecede ısınır. Bu durum sistem çökmelerinin gizli sebebidir.

Soğutucunun üzerinde, dönmesini engelleyebilecek düzeyde toz birikmesi fanın çalışmasını güçleştirir. Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. İşlemcinin üzerindeki fanın dönmeyi engelleyecek düzeyde kirlenip kirlenmediğine bakın. İhtiyaç halinde soğutucuyu pamuk çubukla dikkatlice temizleyin.

Bilgisayar açılmıyor!

Eğer bilgisayarınız açılmıyorsa bunun nedenlerinden birisi işlemci fanının çok yavaş dönmesi veya hiç dönmemesi olabilir. Bu durum özellikle sıcaklık denetimli soğutucularda okunan sıcaklık değerleri çok düşükse olabiliyor ve böyle bir durumla karşılaşan BIOS fanlarla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyor.

BIOS’ta “CPU Fan Failure Warning” isimli seçeneği “Disabled” olarak ayarlayın. Bu işlevi etkisiz hale getirdiğiniz bilgisayarınız yavaş çalışan bir fan olsa da açılacaktır. Tabi ki bu ayarın varsayılan değeri “Enabled” (etkin) olduğundan sistemi yeni kurduysanız BIOS’a erişemeyebilirsiniz.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız geçici olarak her zaman sabit hızda dönen eski tip bir işlemci soğutucusunu takıp BIOS’tan az önce belirttiğimiz ayarı yapabilirsiniz.

İşlemci çok ısınıyor!

Bilgisayarınızın fiziksel olarak en çok çalışan ve dolayısıyla en çok yorulan parçalarından biri olan işlemcinizin sıcaklığı, uzun vadede sistem performansını etkileyen önemli bir veridir.

İşlemcinin çalışabilmesi için sıcaklığının belirli bir aralıkta olması gerekir. Aşırı ısınma sonucunda işletim sistemi donabilir, yeniden başlayabilir, hiç başlamayabilir veya işlemci kendini korumaya alarak bilgisayarı kapatabilir. Hatta bunun sonucunda işlemci yanabilir.

Mikroişlemcilerin soğutma sorununun temelinde CPU fanı yatmaktadır. Eğer işlemcide soğutma sorunu var ise yapılacak iş CPU fanını kontrol etmektir. Bu durumu en iyi tespit etmeniz en önemli yolu CPU Sıcaklık kontrol yazılımları ile donanımların değerlerini kontrol etmektir.

Kasayı soğutabilmek serin bir işlemci için ilk adımdır. İçeriden dönen hava serin olursa, işlemci soğutucusu daha etkin çalışacaktır. Mümkünse kasanızın ön tarafına içeriye serin hava çeken bir fan yerleştirin.

Bazı fanlar çok yüksek güç çekerler ve anakartın/güç kaynağının iflas etmesine neden olurlar. Bazı anakartlar da fandan düzgün bir “Tacho” sinyali beklerler ve daha sonra açılırlar, bunun nedeni fanı çalışmayan bir işlemciyi yanıp kül olmaktan korumaktır. Ancak maalesef, her fan bu sinyali düzgün bir şekilde, anakarta göndermeyi başaramıyor. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey, BIOS güncellemesi ile sorunu çözmeye çalışmaktır.

Fanı sürekli olarak en yüksek devrinde çalıştırabilirsiniz. İşlemci üstüne yerleştirilen ısı alıcısının yaptığı otomatik ayar sayesinde fan hızı ayarlanabilir.

CPU olması gereken değerde değil!

Montaj esnasında CPU saat hızını belirleyen jumperler yanlış takılmış olabilir. Anakartın kitapçığından yararlanarak bu jumperleri gözden geçirin.

Yeni tip anakartlarda CPU saat hızı BIOS ta software olarak ayarlanmaktadır. Sizin işlemciniz buradan overclock yapılmış olabilir. Doğru değeri BIOS setup içerisinde CPU Speed ile ilgili yerden ayarlayabilirsiniz.

Bilgisayar açılmıyor ve kasadan uzun uzun bip sesi geliyor!

Büyük İhtimalle işlemciniz bozulmuştur uzun bip sesinin başka anlamlarıda var ancak ilk bakılması gereken seçenek işlemcidir. Aynı Soket özelliklerine sahip başka bir işlemci takarak sorunun işlemcide olduğuna kanaat getirdiyseniz malesef yeni bir işlemci alma zamanı gelmiş demektir.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu