Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri Nelerdir?

Klavye nedir, klavye nasıl çalışır, F yada Q Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri Nelerdir, Klavye kısayolları nelerdir?

Klavye bilgisayara veri girişi yapabildiğimiz giriş donanımlarından (dış donanım) biridir. Bilgisayar tarihine bakıldığında en eski bilgisayar donanımı klavyedir. Geçmişte mouse yani diğer bir adıyla fare icat edilmemişken klavyeler bilgisayarlara bilgi girişi için kullanılıyorlardı.

Klavye çeşitleri olarak bilinen 2 tür klavye vardır. Bunlar f klavye ve q klavyedir. Bu klavyeler yaptıkları görevler itibariyle aynıdırlar. Tek farkları üzerindeki tuş dizilimidir. Bir klavyenin f klavye mi q klavye mi olduğunu anlamak için üzerindeki TAB tuşunun sağında bulunan tuşa takılır. Tuş üzerinde q yazıyorsa q klavye, f yazıyorsa f klavye olarak isimlendirilir.

Bu yazımızda Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri nelerdir öğrenebilirsiniz.

Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri Nelerdir?

Klavye tuşlarının görevleri F yada Q klavye farketmez tüm klavye çeşitlerinde aynıdır.

Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri Nelerdir?

 

Esc (Escape) :Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanlır.

Sekme (Tab) : Yazıda imleci sağa dogru hızlı bir sekilde kaydırmaya yarar. İmleci 8 karakter ileriyeatlatmaya yarar.  (Baska tuslarla birlikte farklı işlevler görür: Alt+Tab: Pencereler arasında geçisi saglar.)

Büyük Harf Kilitleme Tuşu (Caps Lock) :Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında Caps Lock gösterğe ışıgı yanar.Caps Lock tusu ışığı yanıyorsa, büyük harfle yazar. Harfler büyükken Shiftle harflere basılırsa harfler küçük yazar.

Kaldırma (Shift) Tuşu : Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır. Capslock kapalı iken yazıda Shift’e basılı tutarken bir harfe basarsak büyük harf yazar. Capslock açık iken Shift’e basılı tutarak bir harfe basarsak küçük harf yazar. Basılı tutulduğu zaman Capslock tuşunun durumunun tersi çalışır. Kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yazacaksak Caps Lock yerine bu tuşu kullanmalıyız. Ayrıca birden çok karakter içeren tuslarda üstteki karakterin yazılmasını sağlar. Tuşların üzerindeki 2. karakterlerin yazılmasınıda sağlar.

Kontrol (Ctrl) Tuşu : Tek başına bir görevi yoktur, Başka tuşlarla birlikte kullanılır.(Ctrl+X, Ctrl + V vb.)

Windows Tuşu : Başlat menüsünün açılmasını sağlar. Üzerinde pencere sembolü vardır. Bazen 2 tane bulunabilir. Başka tuşlarla birlikte kullanılarak farklı görevler icra edebilir. (Win + D tuşu Masaüstünü gösterir)

Alt Tuşu : Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır. Açık pencerenin menüsünün etkinleştirilmesini saglar. Klavyede olmayan bazı sembollerin çıkarılmasındada kullanılır.

Alt Gr Tuşu : Tek başına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır.Yazıda birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin yazılmasını saglar. ({,[,],},) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir. Örneğin @ işağreti için Alt Gr + Q tuşuna basılmalıdır.

Boşluk Çubugu (Space Bar)  : Yazıda (iki kelime arasında) boşluk bırakmaya yarar.

Enter Tuşu : Giriş tuşu olarak kullanılır. Yapılan işlemi onaylamaya yarar.(Bilgisayarı kapatmada oldugu gibi). Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

Back Space Tuşu : İmlecin solundaki karakteri, sagdaki karakterleri çekerek silmeye yarar.

Delete Tuşu : İmlecin sağındaki karakteri kendine çekerek siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.

Insert Tuşu : Bu tuşa basıldıgında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onu yerine geçer. Harf eklemek için kullanılır. Üzerine yaz tuşu olarak bilinir.

Home Tuşu : İmleci bulunulan satırın başına götürür.

End Tuşu : İmleci bulunulan satırın sonuna götürür.

Page Up Tuşu : Yazıda imleci bir ekran yukarı götürür.

Page Down Tuşu : Yazıda imleci bir ekran aşağı götürür.

Num Lock Tuşu : Sayı tuşlarının sayı yazması ile yön tuşu olarak kullanılması arasında geçiş yapmasını saglar.

Print Screen Tuşu : Ekranda görülen her şeyin yazdırılmasını sağlar. Windows işletim sisteminde ekran görüntüsünün panoya kopyalanmasını sağlar.

Yön Tuşları : Yazıda imlecin sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirilmesini sağlar.

Pause / Break Tuşu : Çalışma anında işlemi bir tuşa basıncaya kadar durdurma işlevini yerine getir. Başka tuşlarla birlikte başka görevler yapabilir

Scroll Lock Tuşu : Ekranda imleci sabit tutarak ekranın kaymasını sağlar

KLAVYE FONKSİYON TUŞLARI

Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri Nelerdir-2

Fonksiyon tuşlarının Windows İşletim Sistemindeki Görevleri
F1: Yardım penceresini açar.
F2: Dosya ve klasörlerin isimlerini değiştirmekte kullanılır.
F3: Arama penceresini açar.
F4: Adres çubuğu menüsünü açar.
F5: Dosya veya klasörün içeriğini yeniler.
F6: Başlat menüsü, masüstü, bildirim bölümü arasında geçiş yapmak yani masaüstünde bulunan ekran öğeleri arasında dolaşmayı ya da aktif olan pencerede bulunan öğeler arasında geçiş yapmak için kullanılır. Ayrıca bir programda kullanılırken 2 kere tıklanırsa programla alakalı işlemler için kısayol tuşlarını aktif eder.
F7:Kelime işlemci programında yazım denetimi ve dilbilgisi denetleme penceresini açar.
F8:Kelime işlemci programında fareyi seçim için kilitler ve sadece seçim yapmasını sağlar.
F9:Bazı programlarda ekranın üstündeki menülerin görünüp gizlenmesini sağlar.
F10:Tek tıklama ile kullanılan programla alakalı kısayol tuşlarının aktif olmasını sağlar.
F11 : Pencereyi tam ekrana dönüştürür.
F12:P rogramlarda Farklı Kaydet penceresinin açılmasını sağlar.

Eğer klavyenizin ilk harfi F ile başlıyorsa F Klavye, Q ile başlıyorsa Q Klavye olarak adlandırılır.

[A] – [Z] Alfabenin harfleri. Bu tuşlara bastığınızda çıkacak harfin büyük veya küçük olması [CapsLock ] tuşu ve [Shift] tuşu tarafından belirlenir.
[0] – [9] Rakam tuşları, sayıları yazmak için kullanılır. [Shift] tuşu ile birlikte basıldıklarında üst taraflarındaki işaretler çıkar. [CapsLock] tuşundan etkilenmezler.
[Sembol Tuşları] Bu tuşlar çeşitli noktalama işaretlerini çıkarmada kullanılır. Normal basıldıklarında alt taraflarındaki işaretler, [Shift] tuşu ile basıldıklarında üst taraflarındaki işaretler çıkar. [CapsLock] tuşundan etkilenmezler.

Türkçe F-Klavyeye çevrilenler gibi, bazı klavyelerde Türkçe harfleri çıkarmak gayesiyle, tuşlarının işlevini değiştiren Klavye Uyarlayıcı programlar çalıştırılmaktadır.

Klavye tuşlarına her program tarafından farklı görevler yüklenebilir. Bu yüzden programa göre, burada yazılanlardan farklı işlevler de görebilirler.


Windows için Dev Klavye Kısayolları Rehberi yazımızda yüzden fazla Windows kısayoluna nasıl ulaşacağınızı ve bunlarla ne yapabileceğinizi kolaylıkla bulabilir ve ihtiyacınız olduğunda bir danışma el kitabı gibi faydalanabileceksiniz.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu