Lan Teknolojileri Nelerdir?

Bir yerel alan ağı oluşturmanın birinci şartı kablolama yapmaktır. Ağ cihazlarını kullanarak bilgisayarların kablolarla birbirine bağlanmasını sağlamak aynı zamanda oldukça geniş bir iş sahasıdır. Günümüzde akıllı ev ve işyerlerinin yaygınlaşması ile yapılar daha inşa edilirken bilgisayar ağlarının kablolaması yapılmaktadır. Bu da daha sonradan arıza giderme, yeni bilgisayarlar ya da çevre birimler ekleyebilme konusunda esneklik kazandırmaktadır.

Lan Teknolojileri Nelerdir

Ethernet

 

İlk olarak XEROX firması tarafından geliştirilen, OSI tarafından IEEE 802.3 standardı olarak belirlenen bir standarttır. Yerel bir ağda bulunan bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesini sağlar. Her bilgisayara ağ kartlarından bir tane takılır ve sonra da, kablo (ya da bazen telsiz) bağlantılarla bilgisayarlar arasında bir ağ oluşturulur. İletişim hızı, telefon ya da kablo hattı kullanan modemlere nazaran çok yüksektir. Yerel ağlarda günümüzde her bilgisayar HUB, SWITCH vb. denilen ve tüm bilgisayar bağlantıların tek bir noktada toplandığı ve böylece yerel ağın oluşturulduğu topolojiler sıkça kullanılır. Daha sonra, hub ya da switch, başka bir yerel ağ ya da internet bağlantı noktasına birleştirilerek ağdaki tüm bilgisayarların dış bağlantısı sağlanır.

 

Ethernet ağları ağa giriş tekniği olarak 1960’lı yıllarda Hawaii Üniversitesi tarafından geliştirilen CSMA/CD ( Carrier Sense Multiple Access WİTH Collision Detection) tekniğini kullanırlar. ethernet ağlar broadcast ile çalışan ağlardır. Yani ağdaki bir bilgisayarın gönderdiği bir veri ağdaki her bilgisayar tarafından görülmekte ama veri üzerinde MAC adresi bulunan bilgisayar tarafından işlenmektedir. Fakat bu, lokal ağın topolojisine göre değişir. Eğer ağ yıldız topoloji ise ve merkezde anahtar (switch) kullanıldıysa sadece ilgili
bilgisayara anahtar tarafından yönlendirilir.

 

Ağa her bilgisayar istediği zaman girebilmektedir. Eğer aynı anda iki bilgisayar, ağın sessiz olduğunu düşünüp ağa bilgi bırakırsa bu bilgiler çarpışır(collision). CSMA/CD algoritmasını kullanarak tespit ettikleri bir zaman sonra tekrar aynı bilgiyi ağa bırakırlar ve iletişim gerçekleşir.

 

Jetonlu Halka (Token Ring)

 

Token Ring ağ protokolü yoğun trafiğe sahip ağlarda kullanılır. OSI tarafından IEEE 802.5 standardı olarak belirlenen bir standarttır. Bu sistemler pahalı fakat ağ problemleri az olan sistemlerdir. Bu ağ protokolü yapısında ağda bir jeton bulunur. Bu jeton ile birbirlerine ulaştıracakları bilgi paketleri taşınır.

 

Ağ ortamında bilgisayarlar arası bilgi alış/verişi sırasında, bilginin bozulmasını engellemek ve hızlı bir biçimde elektronik ortamda taşınmasını sağlamak için, bilgi belli byte uzunluklarında parçalara ayrılır. Çeşitli standartlara göre düzenlenen ve paket adı verilen yapılar halinde bilgisayarlar arası iletişim kanalında taşınır.

 

Token Ring ağ protokolü ile çalışan sistemlerinde, sistemde ilk açılan bilgisayar her zaman sistemin gözlemleyicisi görevini üstlenir ve bir sinyal (jeton) (Lojik 1 veya lojik 0 gibi) üretir. Bu sinyal ile ağda bilgi alış/verişi başlar. Sistemdeki başka bir bilgisayar diğer bir bilgisayara bilgi göndereceği zaman ağda dolaşan jetonun kendisine ulaşmasını bekler. Jeton kendine ulaştığında göndereceği bilgi paketini ve paketin ulaştırılacağı bilgisayarın adresini jetona ekler ve jetonu tekrar ağa bırakır. Bilgi paketi gidiş adresine ulaşana kadar ağdaki diğer bilgisayarlar bilgi alış verişi yapmaz dolayısıyla jetonu kullanamaz. Jeton boşalınca başka bir bilgisayar jeton aracılığıyla bir bilgi paketini başka bir bilgisayara iletebilir. Ağdaki iletişim bu şekilde devam eder.

 

FDDI (Fiber Distributed Data Interface)

 

1980’li yılların ortalarında yüksek hızlı bilgisayarların geliştirilmesiyle ortaya çıkmış bir standarttır. Bu standart günümüzde ethernet kadar yaygın değildir. Kullanılan fiber optik kablo sayesinde yüksek hızlarda çalışan (100 Mbps’nin üzerinde) token ring LAN’dır. FDDI kablolamada çift kablolama tekniği kullanılır. Bu
durumda bir taraf saat yönünde iletim yaparken diğer taraf saatin tersi yönünde iletim yapar. FDDI’da A ve B sınıfı olmak üzere iki istasyon vardır. A sınıfı istasyonlar hayati önemli veriler ilettiğinden her iki fibere de bağlanır. B sınıfı istasyonlar ise fiberlerden sadece birine bağlanır. FDDI ile IEEE 802.5 Token Ring’in bir farkı vardır. 802.5’te bir istasyon yolladığı paket yerine gidip geri gelene kadar yeni jeton üretemezken FDDI’da istasyonun yeni bir jeton üretmek için eski jetonun geri gelmesini beklemesine gerek yoktur.

 

FDDI teknolojisi, uygulamalar için ideal olan gerçek zamanlı ağ bant aralığını (real time allocation) kullanma imkânı sunmaktadır. FDDI bunu Eş Zamanlı (Synchronous) ve Eş Zamanlı Olmayan (Asynchronous) olarak iki farklı tipte trafik ile sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu