Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?

Ekran kartlarının genel amacı oyun olarak biliniyor olsa da grafik kartlarının oyun oynatmak dışında da görevleri var. Ekran Kartı Seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda sıralamaya çalıştık.

Ekran kartlarının kullanım alanı oldukça geniş. Güçlü grafik gerektiren animasyon programları veya photoshop gibi bir çok profesyonel uygulama için de güçlü bir grafik işlemcisi gerekiyor.

Amacınız oyun oynamak ise bilgisayar toplarken yatırım yapacağınız en önemli donanım ekran kartı olmalıdır. Ekran kartınızın performansı ne kadar yüksek olursa oyunlardan alacağınız FPS değerleri de o kadar yüksek olacaktır.

Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?

Bütçe

Öncelikle bütçenizi belirlemeniz ve şimdi anlatacağım özelliklere göre bir seçim yapmanız gerekmektedir.

Ekran Kartı Anakart Uyumu

İlk bakmanız gereken yer ana kartınız olmalıdır. Çünkü aldığınız ekran kartı ana kart üzerinde bulunan slotlar ile uyumlu değil ise hüsrana uğrayabilirsiniz. Örneğin ana kartınız PCI 2.0 fakat ekran kartı ihtiyacı 3.0 ise ekran kartınız çalışır fakat performans kaybı yaşarsınız.

Bellek Boyutu

Gb faktörü kullanım alanınıza göre önemlilik kazanacaktır. Ekran kartının nasıl çalıştığını bilmeden sadece Gb değeri yüksek olduğu için seçim yapıyorsanız hata ediyorsunuz demektir. Eğer işinizi çoklu monitörler ile yapıyorsanız veya grafik tasarımı ile ilgileniyorsanız daha fazla veri işleme kapasitesi sizin için önemli olacaktır ve Gb faktörü burada önem kazanacaktır. Fakat oyunlarda yüksek performans amaçlıyor ve tek monitör kullanıyorsanız sizin için asıl önemli olan kaçıncı nesil bir ekran kartı almak istediğinizdir.

Çekirdek Sayısı ve Mhz Değeri

Ekran kartlarının içinde grafik işlemcileri vardır. Bu işlemcilerinde içinde çekirdekler bulunur. Çekirdek sayısının fazla olması çekirdek başına düşen işlem sayısını azaltarak ekran kartının baskı altında kalmamasını sağlar. Ayrıca bu çekirdeklerin kaç mhz hızda çalıştığı da önemlidir. Tahmin edebileceğiniz üzere yüksek hızda mhz gerekmektedir.

Soğutma

Diğer önemli bir konu ise ekran kartının nasıl soğutulduğudur. Güncel soğutma sistemleri hava ve sıvı soğutma şeklinde değişiklik gösterebiliyor. Soğutma durumu asla göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. En kaliteli ekran kartını kullanıyor olsanız bile soğutma yetersiz kalıyorsa performans kaybınız gözle görülür seviyede olacaktır.

Bit

Bit ekran kartının grafik birimlerindeki iletişim kanalları demektir. Yani 512 bitlik veri kanalından geçen işlemler 256 bitlik veri kanalına göre daha rahattır. Daha belirgin bir örnek vermek gerekirse; 4 şeritli bir otoyolun araç trafiğinin akış hızı 2 şeritli bir otoyola göre daha rahattır şeklinde anlatabiliriz.

Güç Kaynağı

Diğer bir faktör ise ekran kartının ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduğudur. Örnek rakamlar ile anlatayım: Seçtiğiniz ekran kartının PSU(Güç Kaynağı) ihtiyacı minimum 500W ise aldığınız PSU 500W’tan daha fazla olmak zorundadır.

Paylaşımlı/Paylaşımsız Olma Durumu

Son olarak ekran kartı tercihiniz yüksek grafik detayları ve oyun performansı üzerine ise mutlaka paylaşımsız ekran kartı seçmelisiniz. Çünkü paylaşımlı ekran kartlarında grafik işlemcisi CPU’nun içinde bulunur ve belleği ortak kullanırlar. Bu da işlem gücünü azaltan bi durumdur.

Garanti ve teknik destek

Bazı kullanıcılar garanti çok önemli dese de sıfır alınan bir ekran kartının üst düzey bir hata vermesi çok nadir bir durum. Yine de ekran kartı seçerken işinizi sağlama almak için garanti konusunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu