SSH Secure Shell Nedir, Nasıl Kullanılır?

SSH Secure Shell nedir, nasıl kullanılır detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımızda bir bilgisayardan uzaktaki bir bilgisayara güvenli bağlantı kurmanın yolu olan SSH Secure Shell nedir, nasıl kullanılır anlatıyoruz.

SSH Secure Shell nedir?

Secure Shell veya Secure Socket Shell (Türkçe:Güvenli Kabuk ) olarak da bilinen SSH, güvenli veri iletimi için kriptografik ağ protokolüdür.

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler.

SSH ne işe yarar?

SSH, bir SSH istemcisini bir SSH sunucusuna bağlayarak istemci-sunucu mimarisi çerçevesinde güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli kanal sağlar. Yaygın uygulamalar arasında uzaktan komut satırı girişi ve uzaktan komut çalıştırma bulunur, ama herhangi bir ağ hizmeti de SSH ile güvenceye alınabilir. Protokol belirtimi SSH-1 ve SSH-2 olarak adlandırılan iki ana sürüm arasında ayrım yapar.

Ssh kabuk hesabına erişim için Unix ve benzeri işletim sistemlerinde protokolün en iyi uygulaması olarak bilinir, ama aynı zamanda Windows üzerindeki hesaplara erişim için de kullanılabilir. Ssh Telnet ve diğer uzaktan kabuğa erişim yapan güvensiz protokollerin (Berkeley rsh ve rexec protokolü gibi) yerine güvenli veri iletimini sağlaması için tasarlanmıştır.

SSH Secure Shell Nedir, Nasıl Kullanılır?

Özellikle bildiğiniz gibi Reseller müşterileri sunucularına bağlanabilmek için uzaktan yönetim programları kullanırlar. Herhangi bir yönetim işleminde bu uygulamalarla hostinglerine bağlanır ve gerekli komutlar ile sunucularını yönetebilirler. Herhangi bir saldırıda nerede olursanız olun sunucularınıza ulaşmak zorunda kalacaksınızdır. SSH uygulaması da bu anlamda sizlere çok yardımcı oluyor ve gerçekten çok kısa ve akılda kalıcı komutlar ile sunucunuz da istediğiniz yönetimi yapabilmenizi sağlıyor.

SSH ile uzaktaki sunucunuza bağlanabilmeniz için önce kimlik kanıtlaması için kullanılan açık anahtarlı şifreyi girmeniz gerekmektedir. Eğer uygulama içerisinde kullanıcı adı ve şifreyi doğru girmeyi başarırsanız yönetim yetkisine sahip olursunuz ve program sunucunuzu yönetmek için bir DOS ekranı açar ve gireceğiniz komutlar doğrultusunda işlem yapar. SSH, TCP portlarında taşınır ve X11 ile bağlantı sağlar. Aynı zamanda SSH tüneli ile sunucularınıza güvenlik duvarı sayesinde sürekli olarak güvenli bir bağlantı yapmanızı sağlar.

SSH Secure Shell nedir yazımıza devam edelim.

SSH yalnızca şifreli bir bağlantı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu amaç için tasarlanan bilgisayarlar arasında yalnızca bağlantıların kurulmasını (yani ortadaki adam saldırısı mümkün değildir) ve ilgili verilerin alıcılar manipüle edilebilir.

SSH nasıl kullanılır?

SSH çok yönlü bir protokoldür. Yapısı ve güvenlik özellikleri, onun uzaktan erişim, port yönlendirme, tünelleme ve güvenli dosya aktarımı gibi çeşitli şekillerde kullanılmasını sağlamaktadır.

SSH ne yaptığınızı bildiğiniz sürece kolay ve kullanışlı bir programdır. Ancak eğer ilk defa kullanıyorsunuz sunucunuzda istenmedik sonuçlar doğrulmaması amacı ile kullanmadan önce bilgi edinmeniz gereken bir uygulamadır

Uzak veya local cihazda SSH kullanımının gerçekleştirilebilmesi için, cihazda “openshh”ın kurulu olması gerekmektedir. Genelde birçok unix işletim sistemi openssh servisini kurulu halde son kullanıcıya sunar. Unix ve SSH kullanıcıları, uzak cihazın yönetimini gerçekleştirebilmek için en çok PUTTY programını tercih etmektedir.

SSH kullanımında yazacağınız komutlar çok önemlidir. En az 2-3 yerden kontrol etmeden herhangi bir komut yazmayın. Güvenli siteleri takip edin bu konuda. Hızlı bir yazılımdır herhangi bir giriş sorunu olduğunda hosting sahibinizle bunu görüşebilirsiniz. Putty bilinen bir program olduğundan dolayı sorunları ve hatalarının çözümlerini internette bir çok kaynakta bulmanız da kolay olacaktır .

Linux kullanmayı düşünüyorsanız temel Linux komutları ve kullanımları nelerdir bilmeniz gerekir. Bu yazımızda Linux nedir, Linux komut satırı nasıl açılır ve daha keyifli bir deneyim için bilmeniz gereken bazı temel Linux kodlarıburadaki yazımızda bulabilirsiniz.

Sık Kullanılan Temel SSH Komutları ve Parametreler

cd: Açmak istediğinizin dizindeki dosyalara girmeye yarar.

ls: İçerisinde olduğunuz dosyaların içeriğini göstermeye yarar.

reboot: Yeniden başlatma

pwd: İçerisinde bulunduğunuz dizini gösterme.

mkdir: Bulunduğunuz dizinde yeni bir klasör oluşturma.

rm: Dosya ve klasör silme.

touch: Bulunduğunuz dizinde yeni bir dosya oluşturma.

nano: Dosya içeriğini düzenleme.

service: Sunucudaki servisleri başlatma, sorgulama ve kapatma.

who: Sunucuda bağlı olan kullanıcıları gösterme.

ftp: FTP bağlantısı ve işlemlerini yapma.

wget: Önüne yazılan url adresinden veri alma.

tail: Bir dosyanın son çıktılarını gösterme.

head: Bir dosyanın son çıktılarını gösterme.

uname: İşletim sistemi hakkındaki bilgileri gösterme.

df: Sistemin disk alanını gösterme.

kill: Çalışan bir uygulamayı PID numarası ile kapatma.

killall: Belirtilen tüm uygulamaları kapatma.

watch: Belirteceğiniz komutu sürekli çalıştırma.

wget: Belirlenen url adresinden veri çekme.

passwd: Kullanıcı şifresini değiştirme.

shutdown: Sunucuyu kapatma.

tar: Dosya sıkıştırma ve sıkıştırılan dosyaları açma.

unzip: Sıkıştırılmış zip uzaltılı dosyaları açma.

zip: Zip uzantılı dosyaları sıkıştırma.

gunzip: .gz olarak sıkıştırılan dosyaları açma.

tail: Bir dosyanın son çıktılarını gösterme.

head: Bir dosyanın ilk çıktılarını gösterme.

ps: Sunucuda çalışan uygulamaları gösterme.

SSH Secure Shell nedir yazımız sona erdi.

SSH Secure Shell nedir hakkında sıkça sorulan sorular

SSH ne demek?

Secure Shell veya Secure Socket Shell olarak da bilinen SSH, güvenli veri iletimi için kriptografik ağ protokolüdür.

SSH açılımı nedir?

SSH açılımı, Secure Shell veya Secure Socket Shell olup Türkçesi Güvenli Kabuk anlamındadır.

Kriptografi nedir?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu