Ses Kartı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda iç donanım birimlerinden olan Ses Kartı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar konusunu detaylı olarak anlatıyoruz.

Ses kartı nedir? Ses kartı bilgisayardaki dijital ve analog ses işlevlerini yerine getiren elektronik bir birimdir. Bilgisayarda çok çeşitli ses biçimleri bulunmaktadır.Farklı frekans ve biçimdeki bu seslerin işlenmesi ses kartı tarafından yapılır..

Bu yazımızda iç donanım birimlerinden olan Ses Kartı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar konusunu detaylı olarak anlatıyoruz.

Ses Kartı nedir?

Ses kartları bilgisayarların dış dünya ile bağlantılarını sağlayan ve seslerini dışarıya duyurmak için kullandıkları organlarıdır. Bu birimleri sayesinde bilgisayarlar kullanıcılar ile iletişim kurmaktadırlar ve yaptıkları iş daha zevkli hale gelmektedir. Ses kartı bilgisayardaki dijital ve analog ses işlevlerini yerine getiren elektronik bir birimdir.

 

Ses Kartı Nedir?

Ses Kartı ne işe yarar?

Ses kartlarının genel olarak 4 ana görevi vardır;

  1. Dışarıdan duyulabilecek sesler oluşturma fonksiyonu,
  2. MIDI ara yüzü,
  3. Analog verileri dijital verilere çevirme
  4. Dijital verileri analog verilere çevirme

Seslerin daha temiz ve berrak çıkmasını sağlayan bu kartlar, aynı zamanda tüm sesleri ayırt etmenizi sağlayarak müzikle uğraşan biriyseniz eğer işinizi çok kolaylaştırıyor.

Ses Kartı nedir yazımıza devam edelim.

Ses Kartı nelerden oluşur?

Ses kartları, dış görünüm olarak elektronik bir devre ile birlikte dış dünya ile irtibatın sağlanabileceği jak yuvalarından oluşmaktadır.

Ses kartı üzerindeki girişler nedir?

Ses kartlarındaki bağlantılar renkler şeklinde kodlanmışlardır. Bu bağlantılar her jak pozisyonu ile bağlantılı olan, oklar, çemberler ve ses dalgalarına benzer sembollere sahiptirler. Ses kartı üzerinde mavi, yeşil, pembe ve turuncu renkte girişler bulunmaktadır. Bu girişlerin ne işe yaradığını merak ediyorsanız buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

Ses kartı çeşitleri nelerdir?

Ses kartları, standartlarına ve takıldıkları yuvaya göre değişmektedir;

  1. ISA
  2. PCI
  3. PCI Express

Bunların haricinde anakarta monde edilebilen onboard seçenekler de mevcuttur.

Ses Kartı Nasıl Çalışır?

Ses kartlarında sesi oluşturmak için kullanılan üç ana bölme bulunmaktadır. Bunlar;

  1. WoveTable (dalga tablosu)
  2. FM (frekans modülasyonu)
  3. Örnekleme (Fiziksel Modelleme)

Temel çalışma prensibinden bahsetmek gerekirse;

Bilgisayarın çevre birimlerinden girilen analog ses sinyalleri ses kartına aktarılır.Ses kartının analog dijital çeviricisi (ADC) tarafından analog ses sinyallerini dijital ses sinyallere dönüştürür.Dijital hale dönüştürülmüş ses sinyalleri DSP’ye aktarılır.Bu birim tarafından veriler işlenir.DSP verileri anakartın veri yoluna iletir.Bu dijital veriler mikroişlemci tarafından işlenir ve depolanması için depolama birimlerine aktarılır.

Bilgisayardaki ses verilerini dinlemek için dijital ses verilerini depolama aygıtlarında okunur,mikroişlemciye aktarılır ve ses kartındaki DSP’ye iletilir.DSP veriyi çözer.Çözülmüş veri ses kartının Dijital analog çeviricisi(DAC) tarafından anolog ses sinyallerine dönüştürülür ve ses kartının çıkışına aktarılır.

Ses Kartı nedir yazımızda son olarak en popüler ses kartı markalarına değineceğiz.

En önemli ses kartı markaları neler?

Çağımız teknoloji dünyasında en çok bilinen ve en önemli ses kartı markaları şu şekildedir:

  • Realtek
  • M-Audio
  • Philips
  • Nvidia

Ses Kartı nedir yazımızda son olarak Ses Kartları hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

Ses kartı nedir hakkında sık sorulan sorular

Ses kartı neden gerekli?

Ses kartı ses kayıt ve teknolojilerinde ses ile ilgili işlevleri yerine getiren dahili veya harici donanımlardır.  Mikrofon ya da bir müzik aygıtından girilen sesler,bilgisayar ortamında ses kartı ile işlenmektedir.
Bağlantıları farklı renklerle kodlanan ses kartının dijital sesleri analoğa, analog sesleri de dijitale çevirmek gibi bir çok farklı görevi bulunmaktadır.

Ses kartı görevi nedir?

Ses kartlarının genel olarak 4 ana görevi vardır;
-Dışarıdan duyulabilecek sesler oluşturma fonksiyonu,
-MIDI ara yüzü,
-Analog verileri dijital verilere çevirme
-Dijital verileri analog verilere çevirme
Seslerin daha temiz ve berrak çıkmasını sağlayan bu kartlar, aynı zamanda tüm sesleri ayırt etmenizi sağlayarak müzikle uğraşan biriyseniz eğer işinizi çok kolaylaştırıyor.

Ses kartı olmasa ne olur? Bilgisayar ses kartı olmadan çalışır mı?

Bilgisayarda ses kartı olmaması bilgisayarın çalışmasını engellemez.Sadece ses ile ilgili işlemler yapılmaz

Ses kartı ses kalitesini etkiler mi?

Evet kesinlikle etkiler. Ucuz kulaklık ile kaliteli kulaklık arasındaki farkı bir düşünün.

USB ses kartı nedir, ne işe yarar?

USB ses kartı, USB bağlantı noktasına takılabilen küçük bir adaptörle bilgisayarınıza takmanızı sağlayan bir ses kartı donanımıdır.

Full-Duplex nedir?

Mikrofon ya da bir müzik aygıtından girilen sesler,bilgisayar ortamında ses kartı ile işlenmektedir.Bazı ses kartları ses kaydederken aynı anda ses de çıkarır,bu tür ses kartları “full-duplex” olarak nitelendirilir.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu