Şifrelerinizi Hackerlara Karşı Korumanın 5 Sağlam Yolu

İnternet hesapları nasıl korunur ? Kişisel bilgilerimizi nasıl güvende tutarız ? İşte Şifrelerinizi Hackerlara Karşı Korumanın 5 Sağlam Yolu

Son dönemde hacker saldırıları, ele geçirilen kullanıcı bilgileri ve uygulama mağazalarındaki zararlı yazılımlar gibi haberleri çok sık görür olduk. Bu nedenle sizler için, kullanıcı bilgilerinizi güvende tutmanıza yardımcı olacak ipuçlarını derledik.

Kullanıcı isimleri, parolalar, kredi kartı bilgileri, sosyal medya hesapları … kısaca, sahip olduğumuz ve internet üzerinden erişebildiğimiz tüm kişisel hesaplarımız bir şekilde saldırıya açık durumda ve güvenebileceğimiz tek sistem hizmet aldığımız firmanın kendi güvenlik önlemleri.

Bu nedenle sadece buna bağlı kalmamak için kendi alabileceğiniz önlemleri de atlamamak ve elinizden gelen maksimum çabayı sarf etmek zorundasınız ki; bilgileriniz, fotoğraflarınız, banka hesaplarınız ya da bilgisayarınız veya mobil cihazınız güvende kalsın.

Şifrelerinizi Hackerlara Karşı Korumanın 5 Sağlam Yolu

 Şifrelerinizi bir robota havale edin

İnsan beyni birçok şifreyi hatırlayabilir; ancak kabul etmemiz gerekli ki; şifre oluşturma konusunda çok başarılı değiliz. Genellikle çoğumuz farklı sitelerde ya da sistemlerde aynı şifreleri kullanıyoruz ki; şifre belirleme konusunda yapabileceğimiz en büyük hatalardan biri bu.

Şifrelerinizi Hackerlara Karşı Korumanın 5 Sağlam Yolu

Facebook, Google, Twitter ve on-line bankacılık işlemleri için kullandığımız şifrenin aynı olduğunu düşünün. mail hesabınız ele geçirildiği anda tüm hesaplarınız da otomatik olarak hackerın eline düşmüş oluyor.

Bu sorunu çözmek için her sitede ayrı ayrı şifre oluşturmak yerine bir şifre düzenleme programı kullanmanız. Bu programlar, her ziyaret ettiğiniz site için size uzun ve karmaşık bir şifre üretip tüm cihazlarınızda bu şifreleri senkronize ediyor.

En yaygın kullanılan iki şifre yöneticisi olan LastPass ve 1Password uygulamalarını Chrome’un uygulama mağazasında bulabilirsiniz.

(Şifre Yönetimi için En iyi 8 Program)

 Mümkün olan her yerde iki aşamalı güvenlik erişimini kullanın

Hesaplarınızı güvende tutmanın bir başka yolu da şifreniz ele geçirilse bile hesabınıza erişimin sağlanamadığı iki aşamalı güvenlik sistemleriini kullanmak.

Pek çok sistemde mevcut olan bu iki aşamalı güvenlik uygulamaları telefonunuza bir şifre göndererek ya da cihazınıza kurduğunuz bir uygulamadan tek kullanımlık bir şifre oluşturarak erişim sağlamanızı sağlıyor.

set-up-two-step-verification-gmail

U2F güvenlik anahtarı ise USB girişinize takarak giriş yaptığınız hesabın güvenlik fonksiyonlarını artıran ikinci bir güvenlik duvarı olarak çalışan bir sistem.

15 Dolar civarında bir bütçe ile sahip olabildiğiniz bu sistem henüz çok fazla yer tarafından desteklenmiyor olsa da Gmail gibi Google hesapları bu sistemi destekliyor ve önümüzdeki yıllarda U2F destekli uygulamaların sayısının artacağı düşünülüyor.

(Çevrimiçi Kimliğinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?)

 Disk şifrelemeyi aktif hale getirin

Eğer bilgisayarınızı ya da telefonunuzu kaybettiyseniz ve disk şifreleme fonksiyonu aktif değilse, cihazınızı ele geçiren kişi içinde bulunan her dosyaya ve veriye erişiebilir.

sean-android2

iPhone ve iPad cihazlarda otomatik olarak aktif olan disk şifreleme özelliğini Mac, Windows ve Android’de aktif hale getirmek için ise biraz uğraşmanız gerekiyor; ancak bir kez aktif hale geldiğinde yeni bir cihaz almak ya da hırsız alarmı ile cihazı kurtarmak arasındaki farkı oratay koyuyor.

(Windows’ta Klasör Şifreleme)

(iPhone’da Fotoğrafları ve Videoları Şifreleme)

(Android Cihazlarda Dosya Şifreleme)

 Webcaminize sticker yapıştırın

Evet, bunun sıra dışı bir metod olduğunun farkındayım; ama sadece hesaplarınızın değil, kendinizin de güvenliğini sağlamak zorundasınız.

İnternette stalker adıyla anılan ve eskiden röntgenci dediğimiz kişilerin çok garip alışkanlıkları ve sapkınlıkları olabiliyor ki; bu garip karakterli kişilerin sizin bilgisayarınızın kamerasını diledikleri zaman, sizin ruhunuz bile duymadan açması ve sizi gözetlemesi mümkün.

soghoian_ted_v2_14511925043_3546093412_o

Elbette bu, yıl içinde milyonlarca kez gerçekleşen bir durum değil; ancak anlatılan hikayeler gerçek ve korkutucu. (korku filmi gibi lan evinizde bilgisayarınız sizi izleyip duruyor falan)

 Telefon konuşmalarınızı ve mesajlarınızı şifreleyin

iPhone-Encrypted-VoIP-Cellcrypt-Phone-Calls

GSM operatörleri tarafından sağlanan mesaj ve arama sistemleri çok da güvenli sistemler değil ve ucuz ekipmanlarla dahi rahatlıkla takip edilebiliyor. Bu da hükümetinizin ya da yabancı bir hükümetin veya hackerların sizi dinleyebildiği, mesajlarınıza ulaşabildiği ve size telefonunuzdan diledikleri gibi ulaşabildiği anlamına geliyor.

Bazı internet tabanlı uygulamalar ise telefonunuzda başka bir özellik açmanıza gerek duymadan sizin aramalarınızı ve mesajlarınızı şifreliyor ve erişilemez hale getiriyor.Apple’ın FaceTime uygulaması ya da en yaygın kullanılan mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, güvenli iletişim için iş gören uygulamalar; ancak daha güçlü bir duvar istiyorsanız konuşmalarınız için AppStore’da ücretsiz olan Signal uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu