Telefonunuzu Şarj Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu yazımızda gün boyu elimizden düşümediğimiz telefonunuzu şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı hususları anlatacağız.

Telefonunuzu Şarj Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aşağıda anlatacağımız hususlara dikkat ederek batarya ömrünü arttırabilmeniz mümkün.

Cihazınız Dolduktan Sonra Şarjda bırakmayın

Aslına bakarsanız gelişen batarya ve şarj teknolojileri gereğince şarj olan cihaz otomatik olarak elektrik bağlantısını keser, hatta şarj cihazları da telefon takılı değilken elektriğinizden kullanmaz. Ancak Batarya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre telefonunuzun şarj dolumu sonrasında hala şarj konumunda olması bataryanızı yüksek strese soktuğu için pek de yararlı değil. Hatta eğer çıkarılabilir bataryaya sahipseniz yine Batarya Üniversitesi adlı kuruluşun önerisine göre tam dolum sağlayan cihazın bataryasını çıkartıp bir iki saniye beklettikten sonra tekrar takıp cihazınızı açmanız çok daha yararlı olacak.

Çünkü dolum sırasında strese giren batarya o yükten biraz uzaklaşması çalışması konusunda daha verimli olduğu belirtiliyor.

Telefonunuzu Asla %100 Şarj Etmeyin

Eğer bir iş vb durum gereği tam doluma ihtiyacınız varsa elbette %100 şarj edebilirsiniz. Ancak önerilere göre telefonunuzu tam şarj etmezseniz daha verimli olacak. Batarya Üniversitesi’nin açıklamasına göre Li-ion bataryaların tam doluma ihtiyacı yok. %100 dolumu anında fark etmeyeceğiniz için telefonunuz %100 dolumun ardından yukarıda belirttiğim gibi voltaj stresine girmesi pek de önerilen bir şey değil. Siz en iyisi %90’lara çıktıktan sonra şarj işlemini sonlandırın ve kafanız rahat olsun.

Tek Seferde Şar değil, Gün İçinde Kısa Süreli Şarj İşlemi Yapın

Bu konuya uyanınız var mı bilmiyorum, ancak herhangi bir ortamda uzun süreli şarj etmek yerine gün içinde kısa süreli şarj etmeniz çok daha yararlı olacak. Çünkü li-ion bataryalar (ki yine Batarya Üniversitesi söylüyor bunu) tam doldur/boşalt işlemi yerine kısa süreli dolumlar noktasında batarya verimlilik süresini uzattığı ve zaman içinde yaşanan “Abi 5dk önce şarj ettim %60’a düştü ya” durumlarını ortadan kaldırıyor. Bir diğer değişle gün içinde uyuklayan bir bataryayı sürekli kısa süreli şarj ile dürtmek onu ayakta tutacak diyebiliriz. Ayrıca telefonunuz için en iyi şarj olum senaryosunun %10 altına düştüğünde şarj etmek olduğunu da anektod olarak eklemiş olalım.

Telefonunuzun Isınmasını Önleyin

Bunu Apple başta olmak üzere her firma önermekte. Bildiğiniz gibi cep telefonları şarj olurken ısınmaya başlar ve hatta %100 dolum sonrasında üzerinde yumurta kırıp yiyebilecek derecede ısınabilir. İşte bu durum hem bataryanızı hem de direkt olarak cihazınızın parçalarını etkiler. Yüksek ısınmalar bataryanızı şişirebileceği gibi ayrıca ekranınızın sararmasına, küçük parçaların hatta direkt olarak kartınızın yanmasına yol açabilir. Bu sebeple elle hissedilir bir ısınma durumu yaşamanız takdirde şarjdan söküp biraz soğumasını beklemeniz daha iyi bir seçenek.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu