4.5G Nedir? 4.5G ne kadar hızlı?

4.5G

Turkcell, Vodafone ve Avea 4.5G ihalesinden birçok hat alarak ayrıldılar. Sonuçlanan 4.5G ihalesi artık geliştirilme aşamasına geçti ve Nisan 2016 itibarıyla hizmete girecek. Heyecanlanıyoruz elbette, ama neden heyecanlandığımızı biliyor muyuz? Nedir bu 4.5G? Bize ne kazandıracak? 4.5G ile erişim hızı artınca bu durum internet paket fiyatlarına nasıl etki edecek? İşte cevapları.

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G yani 4’üncü Jenerasyon adı veriliyor. Türkiye’de 4G yerine LTE Advanced kullanılacağı için bu isim, 4G yerine 4.5G olarak yeniden tanımlandı.

4.5G Ne kadar hızlı?

Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hız vaat ediyor. Ancak 4.5G ya da gerçek adıyla LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine çıkabiliyor. 4.5G bize 8GB bir filmi 6 dakikada yükleme şansı sunabiliyor. Günlük hayatımızda bugün kullandığımız 3G şebekeleri eğer yoğun değillerse 25Mbps’lik hıza çıkabiliyor. Ama bu hız asla kesin olarak tecrübe edilebilmiş değil. Yani 4.5G’nin de vaat ettiği hız aslında kağıt üzerinde bir rakam şimdilik.

4.5 G Ne işe yarar?

Aslında bugün NŞA (Normal Şartlar Altında) son derece yeterli olabilen 3G, web dolaşımlarında ve iletişimde işimize yarıyor. Öte yandan 4.5G ile video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz “buffer” yapmadan çalışacak. Skype, Facebook Messenger ya da Hangouts gibi görüntülü iletişim uygulamaları yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan sohbet etmemize izin veriyor olacaklar. Özellikle büyük ve ağır dosyaları bulut tabanlı depolama sistemlerine indirip yüklerken son derece hızlı olduğu anlaşılacak.

4-5g-hiz-farki-1-1-milyar-tl-1704942

4.5G ne zaman kullanılmaya başlanacak?

İhaleden hemen sonra çalışmalarına başlayacak olan operatörler aksi bir durum olmazsa 1 Nisan 2016 itibarıyla bu hizmeti veriyor olacaklar. Ayrıca ihale şartlarına göre operatörler 4.5G hizmetini 2024 yılına kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95’ine de ulaştırmak durumundalar. Kısaca gelecek seneden itibaren ilk önce pilot bölgelerde ki bunlar Türkiye’nin büyük şehirleri olacaklar, sonraki yıllarda da servis yavaş yavaş ülke geneline yayılacak.

4.5G pahalı bir servis mi?

Aslında hayır. Çünkü bir görüşe göre,  4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. Bundan dolayı operatörler örneğin 4GB internet paketlerini  6GB’a aynı tarifede çıkararak birim maliyet fiyatlarını düşürebilirler. Bu son derece mantıklı bir pazarlama stratejisi olabilir. Ancak burası Türkiye, dereyi görmeden de paçayı sıvamamak gerekiyor.

3G’ye ne olacak?

Aslında 3G kullananlar da bu durumdan karlı çıkacaklar. 4.5G frekansının servis vermesiyle beraber, 3G hizmetlerinin kapasitesi artacak. Kısaca 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G ile yaşanan sıkıntılarda göreceli olarak azalacaklar.

Hadi 4.5G tamam, peki 5G’ye ne oldu?

5G’yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımıza kesin gözüyle bakabiliriz. Çünkü 2018’de testlerinin başlaması planlanıyor. 5G’nin dünya çapındaki kullanımı, 2020’de başlayarak yaygınlaşacak.

G için de ihale mi yapılacak?

Hayır. Çünkü yapılan 4.5G ihalesi aslında 5G’yi de kapsıyordu. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinlerin bedelini ödeyerek satın almış oldular Bundan dolayı 5G için yeni bir ihale yapılmasına gerek kalmadı.

Hangi cihazlar 4.5G kullanabilecek?

Hemen sizi Cebinizdeki Telefon 4.5G’ye Hazır mı? İşte 4.5G Uyumlu Telefonların Listesi konumuza alalım. Orada yayınladığımız listeden cebinizdeki telefonun 4.5G’ye hazır olup olmadığını görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu