Kuzey ve Güney Köprüsü Nedir?

Anakartlarda bulunan Kuzey ve Güney köprüsü nedir, ne işe yararlar bu yazımızda detaylı olarak ele alıyoruz.

Anakartlarda bulunan Kuzey ve Güney köprüsü nedir, ne işe yararlar bu yazımızda detaylı olarak ele alıyoruz.

CPU (Central Processing Unit / Merkezi İşlem Birimi) olarak anılan işlemciler, adından da anlaşılacağı üzere bir bilgisayardaki işlemleri yürüten ve sonuçları gerekli yerlere gönderen elemandır.

Anakartımıza baktığımızda 2 tane çip bulunur. Bunlardan biri işlemciye yakın olan üzerinde soğutucu bulunan kuzey köprüsü, genelde sağ köşede bulunan aynı kuzey köprüsünün boyutunda (soğutuculu veya soğutucusuz) ki ise güney köprüsüdür.

Kuzey ve Güney Köprüsü nedir?

Kuzey Köprüsü (North Bridge), İşlemci, bellekler ve agp- pcı ekspres slotlarına en yakın olan çiptir. Kuzey köprüsünün görevi bu üçlünün (ram,gp- pcı ekspres ve işlemci) aralarında iletişimi sağlamak kontrol etmektir.

Bu sistem denetleyicisi yonga, sistem veriyolunun frekansını, işlemci ile maksimum bilgi miktarını ve ayrıca RAM hızını belirler. Ekran kartı veri yolunun kullanılabilirliği, tipi ve hızı kuzey köprüsüne bağlıdır. Ucuz bilgisayarlarda grafik çekirdeği gömülüdür. Bu nedenle çoğu zaman, kuzey köprüsü genişleme veri yolu sisteminin hızını ve türünü belirleyen çiptir.

Güney Köprüsü (South Bridge), Ide, usb, lan, pcı ve ses yani bilgisayarın diğer çevre birimlerini denetlemektir. Güney körüsüde çevre birimlerinin olduğu bölüme yakındır.

Kuzey köprüsü ana donanım birimleriyle, güney köprüsü ise diğer donanım birimleriyle etkileşim içerisindedir. Kuzey köprüsü ekran kartı (AGP), ana bellek (RAM) ve mikro işlemci (CPU) gibi ana donanım birimlerini denetler.

Güney köprüsü ise PCI, USB, BIOS, vb. donanım birimlerini denetler. En popüler chipset üreticileri İNTEL ve AMD şirketleridir. Şu andaki teknoloji ise iki chipset kullanmak yerine tek chipset kullanmayı tercih ediyor.

Kuzey ve Güney Köprüsü ne işe yarar?

Kuzey ve Güney köprüleri;

  • Ana bellek (RAM) ile Cache Bellek-işlemci arasındaki ilişkiyi stabilize ederek düzenleme.
  • Cache bellek içerisindeki veri sorgulamasını yapar. İşlemcinin veriye ihtiyacı olduğundan bu verinin cache bellekte bulunup bulunmadığını sorgular.
  • CPU – Veri yolları – RAM arasındaki veri akışını düzenler.
  • ISA veri yollarının denetlenmesi ve ISA – PCI geçişlerini yönetmek.
  • PCI – USB portu arasındaki iletişim kontrolü.
  • AGP iletişimi düzenleme.
  • Güç yönetiminin kontrolü.
  • AGP 16x Express, SLI grafik kart denetimlerini gerçekleştirirler.
Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu