Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi

18 yıldır hayatımızda olan Android işletim sistemi ile ilgili tüm bilgiler yazımızda.

Android Tarihçesi yazımızda dünden bugüne Android‘in gelişimini ele alarak, Android ilk çıkış tarihi ile Android sürümleri ve özelliklerine yer vereceğiz.

Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Android (işletim sistemi), Google tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış işletim sistemidir.

Android ilk kez Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White tarafından 2003 yılında ortaya çıkarıldı. Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir.

İşletim sisteminin amacı, dijital kameralar ve mobil cihazlardı. Google tarafından geliştirilen Android Sürümleri her yıl farklı şeker adları ve çok büyük güncellemeler ile en güçlü mobil platform yolunda ilerliyor.

Android işletim sistemi, Samsung, LG, Nokia, Xiaomi, Huawei ve bunun gibi pek çok akıllı cihaz üreten şirketlerin cihazlarında kullanılmaktadır. Ayrıca Smart TV lerde de yer almaktadır.

Android sürümleri bakımından da kendini gün geçtikçe geliştiren bir işletim sistemidir. Sürümlerle birlikte telefonu kullanma şeklide daha pratik hale gelmiştir. Android sürüm isimlerini genellikte tatlı ve şekerlerden almıştır.

Kullanılabilir en son Android sürümü Android 11’dir.

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi

Android ilk çıkış tarihi  olan23 Eylül 2008 tarihinde 1.0 sürümü ile hayatımıza giren Android sürümleri ve özelliklerine bakalım.

Android 1.0

Android Tarihçesi

Android ilk çıkış tarihi Android 1.0 sürümü ile 23 Eylül 2008’dir. HTC Dream modeli ile birlikte telefonlarda yeni bir devri başlatan Android, ilk kez 23 Eylül 2008 tarihinde ticari kullanıma sunuldu. Alpha sürüm olma özelliği taşıyan bu sürüm; Gmail, YouTube, Haritalar gibi uygulamalara sahip olması nedeniyle gününün koşullarına göre öne çıkmaktaydı.

Android 1.5 Cupcake

Android Tarihçesi

Yaklaşık 7 ay sonra Nisan 2009’da yayınlanan ikinci sürüm, 1.5 Cupcake olarak adlandırıldı. Bu sürümle birlikte şirket, sürüm numaralarında tatlı isimlerini kullanma geleneğini de başlatmış oldu. Cupcake, hepimizin günlük hayatta kullandığı widget desteğinin eklendiği sürüm olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte Bluetooth cihazlar arası otomatik eşleşme ve MP4 video kaydı desteği de bu sürümle birlikte geldi.

Android 1.6 Donut

Android Tarihçesi

Arayüz tarafında pek gelişmeye yer verilmeyen Eylül 2009’da piyasaya sunulan Android 1.6 Donut sürümü , biraz daha stabilize ve güvenliğe yönelik bir işletim sistemiydi. WVGA ekran desteğinin eklendiği sürümde, daha hızlı kamera fonksiyonları da denenmeye başlanmıştı.

Android 2.0 Eclair

Android Tarihçesi

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımıza devam ediyoruz.

Bir önceki sürümden sadece 11 gün sonra yayınlanan ikinci sürüm de, kullanıcı arabirimi tarafında çok az yenilik sunuyordu. Mail hizmet sağlayıcılarına verilen destekle birlikte, kamerada flaş desteği, dijital yakınlaştırma, renk efektleri gibi yenilikler de kullanıcılara sunuldu. Bu güncellemeden üç ay sonra stabilizeye yönelik 2.1 güncellemesi yayınlandı.

Gördüğünüz üzere bu sıralarda Android güncellemeleri kısa süreli periyotlarla ve küçük değişikliklerle birlikte geliyordu. Bu durum, bu süreden sonra biraz daha değişti.

Android 2.2 Froyo

Android Tarihçesi

Mayıs 2010’daFroyo’yu tanıtan Google, bu sürümde tasarımsal ve özellik anlamında bazı önemli değişikliklere imza attı. WiFi Hotspot özelliğinin eklendiği sürüm, Android Market tarafında da bazı değişiklikler içermekteydi. Önceki sürümlere göre yüksek hız ve performans sunması ile öne çıkan güncelleme, oldukça yoğun bir şekilde kullanılmıştı.

Android 2.3 Gingerbread

Android Tarihçesi

Aralık 2010’da yayınlanan, tasarım ve kullanıcı deneyimi açısından önceki sürümlere göre önemli farkların atıldığı bu sürüm, indirme yöneticisi ve NFC desteği gibi yeniliklerle geliyordu. Barometre, jiroskop gibi sensörlere destek veren bu sürüm, muhtemelen o zamana kadar en çok kullanılan işletim sistemi olmuştur.

Android 3.0 – 3.2 Honeycomb

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

  • Yayınlanma tarihi: 22 Şubat 2011 –  Nisan 2011
  • Android 3.0 – 3.2 Honeycomb kullanmış tabletler: Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 10 serisi

Android’in tablet sürümü Honeycomb da Gingerbread ile aynı yıl içerisinde yeni tabletler ile çıkış yapmaya başladı. Fiziksel tuşlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran bu sürüm ile birlikte dokunmatik Home, menü ve geri tuşları tanıtılmış oldu.

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımıza devam edelim.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android Tarihçesi

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımıza Hem telefonlar hem de tabletler için tasarlanmış Ekim 2011’de yayınlanan bir Android sürümü4.0 ile devam edelim. Ana sayfa içerisinde dosyalama imkanı, yeniden boyutlandırılabilir widgetlar, daha dinamik ve göz hoş gözüken tasarım, ve pek çok şey. Bu sürümün, işletim sistemi açısından bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz.

Android 4.1 Jelly Bean

Android Tarihçesi

2012 yılında piyasaya sunulan 60 fps ekran desteği, daha akıcı ve yeni bir tasarım denemesi. Daha çok performansta artışa yönelik tasarlanan bu işletim sistemi, sesli arama fonksiyonunu da içerisinde barındırıyordu. Bildirimlerde geliştirmeler, kullanıcı deneyimi için yapılan özel yeniliklerle birlikte hafif overclock yapılmış 4.0 sürümü olduğunu söyleyebiliriz.

Android 4.4 KitKat

Android Tarihçesi

Ekim 2013 tarihinde Google tüm marifetlerini Android 4.4 KitKat sürümü ile ortaya koydu. Nexus 5 ile çıkışını gerçekleştiren Android 4.4 KitKat sürümü renklendirilmiş arayüzü ile dikkat çekiyordu.

Android 5.0 Lollipop

Android Tarihçesi

Android 5.0 Lolipop sürümüyle ile materyal tasarım anlayışına 2014 yılında geçen Google, günümüzün tasarım anlayışının ilk örneklerinden birisini bu sürüm ile birlikte ortaya koydu. Android 5.0 ve 5.1 sürümlerinin dünya genelinde oldukça büyük kullanım oranlarına ulaştığını belirtelim. Görsellere baktığınızda sizin de gözünüze oldukça yakın duracaktır.

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımıza devam edelim.

Android 6 Marshmallow

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımızda sırada 2015’te piyasaya çıkan Android 6 ile birlikte bugün pek çoğumuzun akıllı telefonlarında kullandığı USB-C bağlantı yuvasına destek verildi. Bu daha hızlı veri aktarımına ve daha hızlı şarja imkan sunuyordu.

Doze modu ile birlikte cihazın kullanılmadığı durumlarda arka plan uygulamalarını otomatik olarak yöneten işletim sistemi, cihazın yorulmasını engelleyerek performans ve batarya artışına yol açıyordu. SD Kartı dahili depolama ile birleştirme, izinleri yönetme, parmak izine destek gibi yeniliklerle gelen sürüm, bu noktada oldukça detaylı ve yenilikçi duruş sergiliyordu.

Android 7 Nougat

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

Ve geldik 2016’ya… Çoklu pencere desteği, yenilenen bildirim merkezi, bildirim merkezinden yanıtlama, yenilenen ayarlar menüsü, gece modu ve batarya grafiği gibi yeniliklerle gelen Nougat, en çok kullanılan işletim sistemlerinden birisi oldu. Genel olarak ek özelllik yerine tasarımsal yenilemeye odaklanan bu işletim sistemi, günümüze de ışık tutuyor.

Android 8 Oreo

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

2017’de çıkan bu işletim sisteminden itibaren Android’in gelişimsel olarak bir durgunluk dönemine girdiğini söylememiz mümkün. Örneğin Android 8 Oreo, yeni emojiler, ekran içinde ekran, bildirim erteleme gibi özelliklerin dışında arayüz ve tasarım açısından yeniliklerle birlikte gelmekteydi.

Android 9 Pie

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

Yeni sanal butonlar, uyarlanabilir ekran ve batarya, yapay zeka destekli günlük işlemler yönetimi gibi özelliklerle gelen Android Pie’nin, şu sıralar yüzde 20’e yakın kullanım oranının olduğu düşünülüyor. 2018’de çıkan bu işletim sistemi de, öncekilere nazaran birkaç önemli temel yenilikle geliyordu. Önceki işletim sistemlerinde eksikliklerin çok olması sebebi ile her güncellemede pek çok yenilik eklense de, ilerleyen zamanlarda eklenebilecek yeniliklerin sayısı da azalmıştı.

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımıza devam edelim.

Android 10

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

  • Yayınlanma tarihi: 3 Eylül 2019
  • Android 10 kullanan telefonlar: Poco F3 NFC, Samsung Galaxy S20 serisi, Galaxy Note 20 serisi, Xiaomi Mi 10T Pro

Tatlı isimleri temasını Android 10 ile bir kenara bırakan Google, yeni Android logosunu ve renk tasarımını da bu sürüm ile tanıttı. Bir nevi Android için yeni bir başlangıç olan Android 10 ile uzun ömürlü navigasyon tuşları kaldırıldı ve iPhone benzeri kaydırma ile kontrol gelmiş oldu. Bildirimler, uygulamalar ve veriler konusunda daha çok özelleştirme imkânına sahip olan kullanıcılar, resmi karanlık moda da bu sürüm ile kavuştu. Bugün sıklıkla görmeye başladığımız katlanabilir telefonlar için ekran desteği de Android 10 ile birlikte geldi.

Android 11

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android'in Gelişimi

  • Yayınlanma tarihi: 8 Eylül 2020
  • Android 11 kullanan telefonlar: Google Pixel 5, Xiaomi Mi 11, Samsung Galaxy S21 serisi

Android 10 ile gelen izinler ve güvenlik geliştirmelerini bir adım daha ileriye taşıyan Android 11, hangi uygulamanın ne zaman hangi izinlere sahip olabileceğini belirmenize olanak sağlıyor. Gizlilik ve güvenlik konusuna oldukça önem verilen bu sürümde, uygulamaların erişebildikleri bilgiler de büyük ölçüde sınırlandırılabiliyor. Ayrıca Android 11 bir süredir konuşulan Chat Bubbles özelliğinin de geldiği sürüm oluyor. Bubbles sayesinde kullanıcılar iletişim uygulamalarını açmadan ekran üzerinde hareket ettirilebilir konuşma balonlarıyla kolayca mesaj ve belge gönderimi yapabiliyor.

Buradaki yazımızda Android 11 özellikleri ile Android 11 güncellemesi alacak Samsung, Xiaomi, Nokia, LG, Honor, Oppo, Realme, Vivo, OnePlus, Sonny ve ASUS gibi Android 11 alacak telefonların listesini bulabilirsiniz.

Android Tarihçesi : Dünden Bugüne Android’in Gelişimi yazımız burada sona erdi.

Android Tarihçesi hakkında sıkça sorulan sorular

Android nedir?

Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir.

Android ne işe yarar?

Android uyumlu cihazlar, farklı uygulamaların kullanılabilir olmasına öncelik tanır. Özellikle Java destekçisi olması telefon ve tablet kullanıcılarının en çok dikkat ettiği özelliklerdendir.

Android kelimesi ne anlama gelir?

Android (işletim sistemi), Google tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış işletim sistemidir. İşletim sisteminin amacı, dijital kameralar ve mobil cihazlardı. Google tarafından geliştirilen Android Sürümleri her yıl farklı şeker adları ve çok büyük güncellemeler ile en güçlü mobil platform yolunda ilerliyor.

Android işletim sistemi hangi cihazlarda var?

Android işletim sistemi, Samsung, LG, Nokia, Xiaomi, Huawei ve bunun gibi pek çok akıllı cihaz üreten şirketlerin cihazlarında kullanılmaktadır. Ayrıca Smart TV lerde de yer almaktadır.

Android sürümü ne demek?

Android sürümleri bakımından da kendini gün geçtikçe geliştiren bir işletim sistemidir. Sürümlerle birlikte telefonu kullanma şeklide daha pratik hale gelmiştir. Android sürüm isimlerini genellikte tatlı ve şekerlerden almıştır.

En son Android sürümü nedir?

Kullanılabilir en son Android sürümü Android 11’dir.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu