Android’de Gereksiz Sistem Uygulamalarını Silme

Android Cihazlarınızdan Sistem Uygulamalarını Silme

Yukarı devre dışı bırakmayı anlattığım uygulamaların normal şartlar altında bir silme yolu bulunmuyor aslında. Fakat şartları değiştirerek farklı yollar ile bu uygulamaları silebiliyorsunuz. Malesef bu yolların hepsinde cihazlarınızı yada rootlamanız gerekiyor yada rootlamanıza gerek kalmasa bile cihazlarınızın garantisi geçersiz oluyor. O yüzden yeni aldığınız cihazlar için pek de uygun bir yöntem olduğunu söyleyemem. Fakat illaki bu uygulamaları silicem diyorsanız aşağıdaki yöntemlerden bir tanesini uygulayarak silebilirsiniz.

Devre dışı bırakma şlemi sizin için yeterli değilse cihazınızda varolan depolama alanını daha fazla kullanmak istiyorsanız, silme işlemini tercih edebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Aşağıda yer alan 3 farklı yöntemden herhangi birini uygulayarak sistem uygulamalarını silmeniz cihazlarınızın garantisini geçersiz sayacaktır. İyi düşündükten sonra uygulama kararı almanızı öneriyorum.

1) Özel Bir ROM Kurun

Üreticilerden aldığınız cihazlar üzerinde bulunan üretici ROM’u yerine Cyanogenmod gibi özel bir Android ROM’u kullanmanız cihazınızda bulunan gereksiz sistem uygulamalarının (bloatware) silinmesine ve onların kapladığı hafıza alanını kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Fakat bu yöntem yukarıda büyük ve kırmızı harflerle belirttiğim gibi cihazınızın garantisini iptal etmektedir.

Cyanogenmod cihazlarınız üzerinde kullandığınız Andorid işletim sistemini kaldırıp özel bir Android işletim sistemi yüklemenizi sağlayan bir yazılım. AÇık kaynak kodlu olan Android işletim sisteminin en güzel özelliklerinden bir tanesi olan geliştiricilere deneme fırsatı sunması. Bu sayede pek çok geliştirici istediği çalışmaları Android işletim sistemi üzerinde gerçekleştirebiliyor. Temiz bir şekilde yükleyebileceğiniz Cyanogenmod sayesinde istemediğiniz hiç bir uygulama cihazınıza yüklenmez.

CyanogenMod indirmek için tıklayınız.

2) Cihazınızı Rootlayın ve Bir Uygulama ile Silme İşlemini Yapın

Eğer cihazlarınızı rootlarsanız, üretici uygulamalarını cihazınızın sistem alanından uygulama yarıdmıyla kaldırabilir oluyorsunuz. Fakat cihazınızı rootlamak garanti kapsamında olmadığı için cihazınızın garantisini sona erdirmektedir. Yani cihazınızı rootlarsanız, daha sonra yaşayacağınız bir sorunda cihazı servise ücretsiz olarak götüremezsiniz.

Cihaz rootlamak cihazda yapamayacağınız pek çok şeyi rahatlıkla yapmanızı sağlar. Fakat rootladıktan sonra sistemde yer alan önemli uygulamaları silmeniz başınıza dert açabilir. Bu nedenle rootlamış olsanız bile sileceğiniz uygulamalara çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çok fazla önerilmeyen cihaz rootlama işlemini ben de tavsiye etmem fakat zaten daha önceden rootlamış yada rootlu bir cihaz kullanıyorsanız, üretici uygulamalarını silmek için Titanimum Backup uygulamasını kullanabilirsiniz. Rootlu Android telefona yada tablete Titanium Backup uygulamasını indirip kurduktan sonra, uygulamala ayarlarından istediğiniz uygulamayı seçerek dondur işlemi yerine silme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Titanium Backup’ı ücretsiz olarak indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Titanium Backup Android İNDİR

Bu yöntem standart akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının kullanmaması gereken yöntemlerden bir tanesi. Çünkü script kullanabilmek için belirli bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olmanız gerekiyor. Bu yöntem ile bloatware uygulamaları kaldırabilmek için yapmanız gereken ise XDA forumunda yer alan bir script’i kullanmak. Cihazı rootlamanıza gerek olmadan uygulayabileceğiniz bu yöntem için scripti el ile düzenlemeniz gerekmektedir. Yanlış kullanımda cihazınızın fabrika ayarlarına dönmesine kadar sebebiyet verebilecek olan bu yöntem, sadece geliştiriciler ve bilgi sahibi olan Android kullanıcıları için eçerli diyebilirim. Eğer gerçekten Android işletim sistemi ve script konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz, bu yöntemi denememelisiniz.

Yeterli bilgi ve birikime sahip kişiler için üretici uygulamalarını kaldırmanın en hızlı yolu olan script kullanma, bir kaç saniye içerisinde tüm üretici uygulamalarından kurtulmanızı sağlıyor. Fakat yineliyorum, standart kullanıcıların bu yöntemden uzak durması gerekiyor.

Üretici uygulamalarını silmek için kullanabileceğiniz script ve gerekli bilgilere ulaşmak için tıklayınız!

Karalama amaçlı değil ama Samsung, Turkcell, Asus ve daha pek çok marka alacağınız cihazlar içerisinde Bloatware(üretici uygulamaları) dolu bir şekilde gelmektedir. Geçen günlerde incelemesini yaptığım Turkcell T50, 16 GB’lık depolama alnına sahip olmasına rağmen bunun yarısından fazlası Android işletim sistemi ve üretici uygulamaları ile doluydu. Bu uygulamalardan kurtulmak için şu an için malesef cihazın garantisi göz ardı ederek risk almanız gerekiyor. Fakat bu uygulamalar batarya kullanmasın pasifte kalsın depolama alanı bana yetiyor diyorsanız, yazının başında yer alan devre dışı etme yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu sayede istenmeyen ve kullanmadığınız uygulamaların ikonlarını anasayfada yada menülerde görmezsiniz.

Blotware uygulamalar konusunda en başarılı cihazlar Google’ın Nexus serisi cihazları. İçerisinde saf Android işletim sistemi bulunduran cihazlar sadece Google’ın sunmuş olduğu servis uygulamaları ile birlikte geliyor. Bunun dışında farklı bir üretici uygulaması barındırmayan cihazlar bu konuda oldukça başarılı ve ayrıcalıklı diyebilirim. Kendi kullandığım Nexus 4’ten bu nedenden dolayı oldukça memnunum.

Yazıyı Oylayın!
Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu