Aramalarınızı Kolaylaştıracak Google Drive İpuçları

Google Drive depolamaı alanı içerisinde belge,resim,video vs Aramalarınızı Kolaylaştıracak Google Drive İpuçları ile karşınızdayız.

Google Drive uygulaması sayesinde dosyalarınızı internet üzerinde saklayabiliyorsunuz ve nereye giderseniz gidin, internet bağlantısı olduğu sürece bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Daha önce buradaki yazımızda Google Drive Nedir, nasıl kullanılır detaylı olarak anlatmıştık.

Google Drive 15GB’lık bir depolama alanı sunuyor. Bu alan içinde dosya aramak ve bulmak oldukça zor olabilir. Bu yazımızda Google Driveda aramalarınızı kolaylaştıacak ipuçlarına yer vereceğiz.

Aramalarınızı Kolaylaştıracak Google Drive İpuçları

Dosya Türüne veya Uzantılarına Göre Arama Yapma

Google Drive’ınızda çok dosya var ve içinde kayboluyor musunuz? O zaman istediğiniz dosya türlerini arayın. Yapmanız gereken tek şey arama çubuğuna tıklamak ve dosya türünü seçmek.

Seçebileceğiniz dosya türleri:

  • PDF’ler
  • Metin dokümanları
  • E-tablolar
  • Fotoğraflar ve resimler
  • Sunular
  • Videolar

Eğer “Diğer arama araçları” seçeneğine tıklarsanız “Tür” bölümünde yukarıdakilere ek olarak aşağıdaki dosya türleri de yer almaktadır.

  • Ses dosyaları
  • Arşiv dosyaları
  • Çizimler
  • Klasörler

Mesela bir “Fotoğraflar ve resimler” seçeneğine tıkladığınızda arama sonuçlarında bütün uzantılar (PNG, JPEG, vb.) gözükecektir. Bunun için Windows’un yıllardır arama özelliğinde kullandığınız şekilde Google Drive’da da arama işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Yani tüm PNG dosyaları için *.png yazabilirsiniz.

Tarihe göre arama yapma

Google Drive dosyalarınızı son düzenlediğiniz tarihe göre aramanızı sağlıyor. Bunu arama çubuğunda “Diğer arama araçları” seçeneğine tıkladığınızda karşılaşacağınız pencerede yer alan “Değiştirilme tarihi” ile gerçekleştirebilirsiniz. Seçebileceğiniz günler:

  • Bugün
  • Dün
  • Son 7 gün
  • Son 30 gün
  • Son 90 gün

Yukarıdakiler size dosyalarınızı bulmanıza pek yardımcı olmayabilir veya “Son 90 gün” seçeneğini seçtiğinizde çok sayıda sonuçla karşılaşabilirsiniz. Belirli tarihler arasında aramak istiyorsanız “Özel…”seçeneğini kullanabilirsiniz. “Özel…” seçeneği ile iki tarih arasında arama işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Dosya Sahibine Göre Arama Yapma

Eğer arkadaşlarınızla bir dosyayı paylaşıp dosya üzerinde değişiklikler yapıyorsanız dosyayı bulmak için bu özellik işinize yarayabilir. Dosya sahibine göre aramalar gerçekleştirmek istiyorsanız arama çubuğunda “Diğer arama araçları” seçeneğine tıkladığınızda karşılaşacağınız pencerede yer alan “Sahibi” ile gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Bana ait olanlar: Sizin oluşturduğunuz dosyalar
Bana ait olmayanlar: Başkalarıyla paylaştığınız dosyalar
Belirli kullanıcılar: Farklı arkadaşlarınızla dosyalar paylaştıysanız sadece belirli bir arkadaşınıza ait dosyaları bu seçenek ile bulabilirsiniz.

Başlık ve Dosya içeriğine Göre Arama Yapma

Arama çubuğuna bir kelime yazmaya başladığınızda Google Drive hem dosya başlığını hem de dosyanın içindekilere göre arama yapar. Yani siz bir Word (PowerPoint, PDF, vb.) dosyasının içerisinde bir fotoğraf varsa o fotoğrafın adını girip arama yapabilirsiniz. Bu özelliği zaten biliyorsunuzdur.

Peki Google’ın akıllı aramaya sahip olduğunu söyleseydik nasıl olurdu? Bir örnek ile açıklayalım. Sürekli fotoğraf çekiyorsunuz ve bu fotoğrafları Google Drive alanınızda saklıyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafların isimleri genellikle “IMG-20151219” şeklindedir. Neyse Paris’e gittiğiniz Eyfel Kulesi’nin fotoğrafını çektiniz. Arama çubuğunuza “eyfel” yazdığınızda depolama alanındaki “Eyfel Kulesi” fotoğraflarını bulacaktır. Fotoğrafın isminde, açıklamasında ve etiketlerinde “Eyfel” kelimesinin geçmesine gerek yok. Hepsi Google’ın akıllı arama özelliği sayesinde oluyor.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu