Atık Piller Nasıl Değerlendirilir ?

Doğaya terk edilmesi halinde en ciddi zararları verme riski bulunan Atık Piller Nasıl Değerlendirilir ? Atık Pilleri Doğaya Bırakırsak Ne Olur?

Piyasada 2 çeşit pil vardır;

Tekrar Kullanılamayan Piller ;  Çinko-karbon pil, Çinko-klorid, Alkalin pil, Gümüş-oksit pil,Lityum (Lithium) pil , Civa (Mercury) Çinko-hava pil, Isıl (Termal) pil

Şarj Edilebilir Piller ; Kurşun-asit pil, Lityum-iyon pil, Lityum-iyon polimer pil, Sodyum-sülfür (NaS) pil, Nikel-demir pil, Nikel metal hidrit (Ni-MH) pil, Nikel-kadmiyum pil, Sodyum-metal klorid pil, Nikel–çinko pil, Erimiş tuz pili

Atık Pil Nedir?

Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere atık pil denilmektedir. Atık hale gelmiş pillerin kimyasal, fiziksel veya başka türlü işlemlerle onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir.

Peki bir pilin ömrünün bittiğini nasıl anlarız ?

Tek kullanımlık yani tekrar kullanılmayan piller için bunu anlamanın yolu çok basit; eğer pil çalışmıyorsa kullanım ömrünü tamamlamış demektir.

Tekrar kullanılabilir yani şarj edilebilen pillerde ise; şarj edilebilen bataryanız 500 ile 1500 şarj döngüsüne ulaştıysa bu pillerinizin kapasitesi ortalama %60-%70’lere inmiştir ve ömrünü tamamlamış olabilir. Özellikle tekrar şarj olma süreleri çok uzadıysa ve ciddi bir ısınma varsa bu pilleri kullanmamanız gerekir.

Atık Piller Nasıl Değerlendirilir ?

Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır.

Dünyayı ve doğayı zararlardan korumanız için pillerinizi mutlaka bilinçli ellere teslim etmelisiniz.Evinizdeki atık pilleri bir torba ya da kavanozlarda biriktirerek belirlenmiş pil toplama noktalarına geri götürüp teslim edebilirsiniz.(Süpermarketler, okullar, muhtarlıklar ya da belediyeler)

Bulunduğunuz yerdeki atık pil toplama kampanyalarını takip edebilir, resmi dairelerden bu kampanyalar hakkında bilgi alabilir hatta bu kampanyalarda görev bile alabilirsiniz.

Atık Pilleri Doğaya Bırakırsak Ne Olur?

Biten pilleri evimizdeki çöpe ya da olduğu gibi çöp tenekesine atarsak bu pillerin içindeki kimyasal maddeler toprağa karışabilir, yer altı su kaynaklarına ulaşabilir ve bu kimyasalları maalesef su ile bizler içebiliriz.

Ömrünü tamamlamış ve boşa çıkmış bir pil doğaya bırakıldığında 5 – 10 yıl içerisinde doğada tam anlamıyla yok olabilir fakat bu yok olma doğanın tam anlamıyla zehirlendiği anlamına da gelmektedir. Yani bilinçsizce doğaya atılan bir pil gelecek nesillere yapılan çok büyük bir kötülük diyebiliriz.

Bunlarda ilginizi çekebiir;

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu