İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya hesaplarınızda ek bir güvenlik önlemi olarak bulunan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama nedir ve iki adımlı doğrulama nasıl çalışırı bu makalemizin konusunu oluşturuyor.

İnternet pek tabiiki güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kişisel hesap bilgileriniz sürekli olarak bilgisayar korsanlarının hedefindedir. Bazı sosyal medya hesaplarında iki adımlı kilik doğrulamayı etkinleştirerek  hesap çalınma olaylarının önüne geçebilmeniz mümkün.

Peki İki Faktörlü Kimlik Doğrulama nedir, Nasıl Kullanılır?

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Kullanılır?

İki adımlı doğrulama veya iki faktörlü kimlik doğrulama‘da temel mantık bir hizmete veya uygulamaya şifrenizlele girdikten bunun gerçekten size olduğunuza dair doğrulama yapman için ek bir kodun kullanılmasıdır.

Aslında gündelik hayatımızda 2 faktörlü kimlik doğrulamayı sık sık kullanıyoruz. Örnek verecek olursak, kredi kartı kullanarak yaptığımız ödeme işlemlerinde kartın yanı sıra PIN, imza veya kimlik kullanıyoruz. Tek faktörlü kimlik doğrulama yönteminin güvenlik açısından gittikçe güvenilmez hale gelmesiyle, çevrimiçi hesaplara giriş yapmak için iki faktörlü kimlik doğrulama hızla önem kazanmaya başlamıştır.

Başka bir örnekleme daha yapalım; hesaplarınızda İki faktörlü kimlik doğrulamasını kurduysanız, birisi tanınmayan bir cihazdan Instagram, Facebook yada 2 faktörlü doğrulama bulunan sosyal medya hesabınıza her erişmeye çalıştığında özel bir giriş kodu girmesi istenir veya bu girişi onaylaması istenir.

Kısacası İki faktörlü güvenlik önlemi şifreniz ve sizden başka kimsenin erişimi olmayan bir cihaz olarak nitelendirilebilir.

Apple İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Apple iki faktörlü güvenlik önlemi kullanıyor ancak bunu biraz daha farklı bir şekilde uyguluyor. Bir kod oluşturmak için üçüncü parti yöntemlerini kullanmayan Apple, eşleştirdiğiniz başka bir cihazınıza kod gönderiyor. Giriş sağladıktan sonra cihazınıza 6 haneli bir kod geliyor ve bunu yeni cihazınıza ekliyorsunuz.

Apple İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kapatma

Telefonun ayarlarına girelim. Aşağıdaki adımları takip edelim.

  • İlk seçenekte yer almış olan Apple kullanıcı adına dokunun.
  • Parola güvenlik yazan bölüme giriniz.
  • iPhone iki faktörlü doğrulama açmak veya kapatmak için işlem yapınız.
  • Onaylamanız için sizden Apple kimliği şifresini yazmanız istenecek.
  • Eğer iki doğrulamanın şifresini unuttum sorunu yaşayanlar Apple kimliği şifresini bilmeleri yeterli olur. Ya da cihaz faturası varsa! support.apple.com/tr-tr/HT20148

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Kullanılır?

Instagram İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Eğer Instagram kullanıyorsanız hesabınızı korumanın yolu aslında fazlasıyla kolay. Ayarlar kısmında bulunan ‘Gizlilik ve Güvenlik’ sekmesine tıklayın. Burada bulunan ‘İki Faktörlü Kimlik Doğrulama’ seçeneğine tıkladığınız zaman önünüze SMS ya da uygulama şeklinde iki seçenek gelecek. İkisinden birini seçerek iki faktörlü güvenlik önleminizi alabilirsiniz. Uygulama üzerinden nasıl şifre alacağınızı merak ediyorsanız haberimize göz atabilirsiniz.

Instagram İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kapatma

Öncellikle iki faktörlü kimlik doğrulamayı kapatabilmek için instagram hesabınıza giriş yapabiliyor olmanız gerekiyor. Ancak sorunsuz olarak giriş yapabildiğimiz instagram hesaplarının ayarlar bölümünden işlem yapabiliriz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Kullanılır?

Facebook İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Facebook uygulamasını açınız. Ayarları bulunuz. iPhone telefonda 3 çizgiden ulaşıyorsunuz. Bu bölüme girdiğinizde “Ayarlar ve gizlilik” tıklayıp altında açılan “Ayarlar” giriniz. “Güvenlik ve giriş” ten “İki faktörlü kimlik doğrulaması kullan” seçeneğine girerek “Başlat” ile “Kısa mesaj” a ulaşınız. Telefona SMS ile kod doğrulaması gelmesini istiyorsanız “Kısa mesaj” ı seçiniz. Yok kimlik doğrulama uygulaması yani “Google Authenticator ya da “Duo mobile” kullanarak girmek için o seçeneği seçiniz.

Facebook İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kapatma

Yukarıdaki gibi adımları takip edip son bölümde “iki faktörlü kimlik doğrulamasını kapatma” yani kimlik doğrulamasını silme işlemini yapabilirsiniz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Kullanılır?

Google İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Birçoğumuzun e-posta adresinin ve haliyle önemli e-postaları ve bilgilerinin bulunduğu bu ortam, özellikle Android işletim sistemi kullanan kullanıcılar için büyük bir önem arz ediyor. Google’ın ‘2 Adımlı Doğrulama’ olarak adlandırdığı bu özellikteyse amaç, Google’ın da söylediği gibi “ekstra bir güvenlik katmanı oluşturmak.”

Google hesabınızda 2 Adımlı Doğrulama yoksa ve bu güvenlik önlemini almak istiyorsanız bağlantıya tıklayarak hemen bu önlemi alabilirsiniz.

Twitter İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Son zamanlarda Facebook ya da Instagram kadar yaygın olarak kullanılmasa da Twitter’ın da büyük bir kullanıcı kitlesi olduğu bir gerçek. Hesabınızın başkalarının eline geçmesini istemiyorsanız Twitter’a girip hemen ‘Ayarlar ve Gizlilik’ kısmında bulunan Güvenlik sekmesindeki ‘Giriş Onayı’ seçeneğini etkinleştirin. Bu sayede yalnızca kullanıcı adınız ve şifrenizi bilen kişiler sizin Twitter hesabınıza giremeyecektir.

Slack İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Açma

Genelde profesyonel ölçekte konuşmalar için kullanılan uygulama Slack’te de iki faktörlü güvenlik önlemi bulunuyor. my.slack.com/account/settings adresine giderek İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bunu etkinleştirdiğinizdeyse kodunuzu SMS yoluyla mı, Google Authenticator ile mi yoksa Authy aracılığıyla mı istediğiniz size sorulacak.

İki faktörlü güvenlik önleminin ne gibi artıları olduğunu ve birkaç site ve uygulamadaki iki faktörlü güvenlik önlemini açıklamaya çalıştığımız yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Siz de verilerinizin kötüye kullanılmamasını ve güvende olmasını istiyorsanız haberi okuduktan sonra ilk iş olarak bu özelliği etkin hale getirin.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu