İkinci El Bilgisayar Almak Sakıncalı mı ?

İkinci El Bilgisayar Almak Sakıncalı mı, İkinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli, riskleri neler ayrıca alınan bilgisayarı güvenli hale getirmek için neler yapmalı bu makalemizde ele alacağımız konu başlıklarını oluşturuyor.

Teknolojik ürünlerde son zamanlarda gelen aşırı fiyat artışları insanları 2.ci el bir bilgisayar yada telefon almaya yönlendiriyor. İkinci el bir bilgisayar almanın avantajlarının yanında tabii ki dezavantajları da bulunuyor.

İkinci El Bilgisayar Almak Sakıncalı mı ?

Tabiiki sakıncalı olabilir. Önceki sahibinin bilmediği yada kasıtlı olarak yüklenmiş bir zararlı yazılım bulunabilir.

İkinci el bilgisayar almadan önce; Keylogger gibi kötü amaçlı zararlı yazılımlar, silinen illegal dosyaların tespiti gibi konulara dikkat etmek gerekiyor.

Bilgisayarın eski sahibi bilgisayarda yapılanları adım adım izleyen bir zararlı yazılımı bilgisayara yerleştirmiş olabilir.  Bunlar, hassas bilgileri yakalamak için masaüstünün düzenli olarak ekran görüntüsünü alan kötü amaçlı yazılım veya sizi web kameranızı kullanarak izleyecek bir kötü amaçlı yazılım olabilir. Örneğin keylogger’lar.

Keylogger, klavyede basılan her harfi not alan bir çeşit virüstür. Bilgisayarın önceki sahibi, hangi sitelere girdiğinizi, banka hesap bilgilerinizi, sosyal medya hesaplarınızın bilgilerini keylogger kullanarak öğrenebilir. Bastığınız tuşların tamamı kaydedilir ve keylogger’ı size yollayan kişiye gönderilir.

İkinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli ?

Yukarıda belirttiğimiz güvenlik konularının yan sıra bilgisayarın donanımlarına da bakmak lazım.

İkinci el bilgisayar, laptop, notebook, macbook, kasa, bilgisayar parçası (anakart, ekran kartı, ram, ssd) alırken dikkat etmemiz gereken en önemli husus aldığımız ürünün çalıntı olmaması ve sahibinin rızası olması gerektiğidir. Peki bilgisayarın çalıntı olup olmadığını nasıl anlarım sorusunu kendinize sorduğunuzu duyar gibiyim.

Kutusu, orjinal şarj aleti, faturasının aldığınız kişi adına kayıtlı olması bilgisayarın çalıntı olmamasının en önemli delilidir. İkinci olarak ikinci el bilgisayar ya da bilgisayar parçasının teknolojik ömrünü doldurmamış olması yani garantili olmasıdır. Teknoloji firmaları genelde bilgisayarın satış tarihinden itibaren iki yıl garanti vermektedir. Eğer kullanıcıya bağlı kırılma, su teması, zararlı yazılım yüklenmemiş ise garantisi devam edecektir. Sırası ile kutusunun faturasının olması, darbe kırık vs olmaması, servis dışı işlem görmemiş olması, fiyatının sıfır satış fiyatına göre en az %40 avantajlı olması gerekir.

İkinci El Bilgisayarı güvenli hale getirmek için neler yapmalı ?

Sabit Sürücüyü Silin, eğer silemiyorsanız mutlaka değiştirin!

Sabit sürücüyü değiştirebilirseniz PC’de sizden gizlenen, yasadışı hiçbir şeyin bulunmadığından emin olabilirsiniz. Yeni bir sabit sürücü alabilir veya bunun yerine önceki PC’nizde kullandığınız sabit sürücüyü kullanabilirsiniz.

Sabit sürücüyü temizlemek istiyorsanız, tam bir silme işlemine başvurmalısınız. Bir sürücüyü silmek için kullanabileceğiniz bazı araçlar vardır. Bu araçlar, tüm dosyaların silinmesini ve geride hiçbir şeyin kalmamasını sağlar.

BIOS Güncelleme

BIOS (Basic Input Output System-Temel Giriş Çıktı Sistemi) bilgisayar anakartıyla birlikte gelen bir yazılım parçasıdır. BIOS giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin açılmasını sağlar. BIOS Sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar.

BIOS’ta kötü bir şeyin olmadığından emin olmak BIOS’unuzu güncellemeniz gereklidir.  BIOS güncellemesi anakartınızın marka ve modeline göre ve dikkatlice yapılması gerekir.BIOS nasıl güncellenir bilmiyorsanız buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu