İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gereken birçok konu var. Ancak kafanızı fazla karıştırmadan sizlere maddeler halinde kısaca özetlemeye çalışacağız.

İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeli

1- Ucuz telefonlara hemen atlamayın

Genelde en yüksek ve en düşük fiyatlardan muhtemelen uzak duracaksınız. Çok düşük fiyatların mutlaka mantıklı bir açıklaması olmalı. Aksi halde yaklaşmayın.

2- Görüntüsünü iyi inceleyin

İlan fotoğraflarının orjinal görüntüler olduğundan emin olun. Bazı zedelenmeler iç hasarlara da yol açmış olabilir.

3- Telefonun arızası olmadığından emin olun

Mümkün olduğunca aklınıza gelen konuları sorun. Bu şekilde biraz da anlıyorum bu işlerden beni kandıramazsın imajı verirsiniz. Ancak bazı sorunlar da var ki günler sonra ortaya çıkabilir. Maalesef bu tür sorunları da göz önünde bulundurmalısınız.

4- Garantisi varsa ne ala

Ülkemizde telefonlar genelde iki yıllık garantili oluyor ve bir yıllık bir telefon aldığınızda henüz bir yıllık garantisi mevcut demektir. Bunu mutlaka fatura ve kayıtlarla kontrol edin. Garanti konusunda paralel ithalat yapan firmaların iflas etmiş olma olasılığı olabilir ve bu durumda ürün garanti kapsamı dışında kalabilir. Buna da ayrıca dikkat etmelisiniz. Birkaç aylık bile kalsa resmi bir garantisinin olması önemli. Bu yüzden telefonla birlikte satın alma tarihini gösteren fatura ve garanti belgesini de almanız gerekiyor.

5- IMEI aldatmacasına dikkat

IMEI numarası üzerinden telefonla ilgili birçok bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden imei numarasını mutlaka sorgulayın. Yazılımdaki imei ile telefon üzerindeki imei numaralırının aynı olduğundan emin olun. Eğer buna dikkat etmezseniz birkaç ay içinde telefonunuzun artık çalışmadığını görebilirsiniz.

6- Aksesuarların tam olduğundan emin olun

 Eğer tam değilse pazarlık şansınız artar.

7- Pil durumu

Telefonlar şarj edildikçe şarj süresi kısalır. Telefon alırken bunu o an ölçmeniz mümkün değil ama en azından sormayı ihmal etmeyin.

8- Satış sözleşmesi

Her duruma karşı telefonu hangi tarihte aldığınızı gösteren bir satış sözleşmesi yapmanız yararınıza olabilir. Bir de aldığınız kişi sözleşmeye kimlik fotokopisiyle birlikte hiçbir kusuru olmadan verdim aldım ibareleri eklemeyi kabul ederse ne ala. Ayrıca sözleşmeye telefon marka model özelliklerini de belirtmekte fayda var. TC kimlik fotokopisi üzerine telefon satışı içindir diye not düşübilirsiniz. Telefon satarken de karşıdan alabilirsiniz çünkü sonrasında imei sizin adınıza kayıtlıylas hukuki bir durum olduğunda sizin başınıza iş açabilir.

NOT: İkinci el bir telefon alırken herhangi bir riskle karşılaşma olasılığı her zaman aklınızda bulunsun. Bunun kesin bir garantisi yok. Hiçbir para ödemeden önce mutlaka telefonu görün ve inceleyin.

Her bir detayla ilgili kontrol için yöntemler mevcut. İnternetten onları da araştırabilirsiniz. Ölü pixel vs.  Ayrıca biriyle konuşup sesinizin gidişine, karşı tarafın sesinin gelişine bakın, kamera video çekimlerine bakın, internet tarayıcısının performansına bakın vs vs..

Faturası olmayan veya başkası adına kayıtlı telefonlarda çalıntı olma ihtimalini göz önünde bulundurun.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu