IMEI Numarası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Bulunur?

IMEI Numarası nedir, ne işe yarar, IMEI numarası kaç haneli olur ve IMEI nerede yazar?

IMEI Numarası nedir, ne işe yarar, IMEI kaç haneli olur ve IMEI nerede yazar, Klonlanmış IMEI ve Yasal Uyarı mesajı nedir, IMEI çalınırsa ne olur, IMEI’den telefon bulunur mu gibi IMEI hakkında bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

IMEI Numarası nedir?

IMEI ( International Mobile Equipment Identity), Türkçe: Uluslararası Mobil Cihaz Kodu), telefonunuzun kimlik kartıdır ve çalındığında, kaybolduğunda bulmak için kullanılır.

14 haneli bir sayı olan IMEI kodu, 2 haneli bir SV koduyla 16 onalık hanye çıkabilir. Bu ek haneler, genellikle sadece yeni cihazlarda yer alıyor.

“International Mobile Equipment Identity”nin (“Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği”) kısaltılmış hali olan IMEI kodunu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. IMEI kodunu telefonda bir kaç tuşlama ile de öğrenebilirsiniz.

Telefon IMEI ne ise yarar?

Her bir GSM telefon cihazına üretim aşamasında IMEI yüklenmektedir. IMEI her bir cihazın kimlik numarası olup tek ve benzersizdir

IMEI nasıl bulunur?

Telefonların çoğunda *#06# yazarak IMEI kodunu ekrana getirebilirsiniz. Aşağıdaki telefonlarda farklı teknikleri kullanmanız da mümkündür:

iOS IMEI bulmak için: Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.

Android IMEI bulmak için:  Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.

IMEI numarasındaki kodların anlamı

IMEI Numarası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Bulunur?
IMEI Numarası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Bulunur?

IMEI: AA-BBBBBB-CCCCCC-D şeklinde olmaktadır.

Burada A ve B harfleri, tür bölüştürme kodunu (TAC) temsil ediyor. Örneğin iPhone 5’in TAC kodu 01-332700, Samsung Galaxy S2’nin TAC kodu ise 35-853704’tür. C, cep telefonuna ait eşsiz bir seri numarayı temsil etmektedir. Bu seri numara, üretici tarafından belirlenmektedir. En son hane ise tüm haneleri doğrulayan bir kontrol toplamıdır.

IMEI 1 ve IMEI 2 nedir?

IMEI 1 ve IMEI 2 çift hatlı telefonlarda bulunur.

Klonlanmış IMEI ne demek?

Klonlanmış telefon cihazı, elektronik kimlik bilgisi (IMEI ) değiştirilmiş ya da kopyalanmış olan cihaz anlamına gelmektedir. Klonlama yöntemiyle iki veya daha fazla cihaz aynı IMEI ile kullanılabilmektedir. Yasal olmayan yollardan ülkemize getirilen cihazlara yapılan bu uygulama ile ülkemiz oldukça büyük vergi kaybına uğramaktadır. Ayrıca bu tür cihazlar yasal yollardan getirilmiş gibi satılarak vatandaşlarımız mağdur edilmektedir.

Her telefonun bir IMEI numarası vardır ve bu numara aynı parmak izi gibi o cihaza özeldir tekdir benzeri yoktur. Peki IMEI Kopyalanmış Telefon nasıl anlaşılır ?

Yasal Uyarı mesajı nedir?

Eğer IMEI numaranız çalınır veya klonlanır ise telefonunuza Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından YASALTAKIP adıyla size bir SMS atılmakta. ;

Belirtilen IMEI numaralı cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, aldığınız yere başvurunuz.

YASAL UYARI olarak bir mesaj alırsınız. Bu mesaj telefonunuza geldiyse telefonunuzun IMEI numarası kopyalanmış ya da klonlanmıştır.

IMEI nedir yazımıza devam edelim.

Telefon IMEI çalınırsa ne olur?

IMEI numaraları en çok telefonlarınızı teknik servislere teslim ettiğinizde çalınmaktadır. Kötü niyetli çalışanlar, tamir ettirmek amacıyla teslim ettiğiniz telefonlarınızın IMEI numaralarını ele geçirebilirler. Bu durumu genellikle çok uygun fiyata tamir işlemini gerçekleştiren teknik servislerini kullanan telefon sahipleri yaşamaktadırlar. IMEI numarası kopyalanır ve yurt dışından kaçak yollarla getirilmiş telefonların kaydedilmesi için kullanılır.

IMEI numaranızın çalınması durumunda ya da kopyalandığında operatörünüz 2 telefonu birden kendiliğinden kapatabilmektedir. Bu durumda mağdur olan siz olursunuz tabi. Whatsapp gibi uygulamalar da IMEI numaranızı kullanmaktadır. Bu sebepten 15 basamaklı IMEI numarasını çalan kişiler Whatsapp hesabınıza da erişim sağlayabilmektedir.

IMEI numarasından telefon bulunur mu?

Telefonun çalınması ardından IMEI numarası sayesinde yer tespiti yapılabilir.

AntiTheft App & IMEI Tracker All Phone Location, Find Lost Phone, Find My Device, SeekDroid: Find My Phone gibi Google Play’de sizin için uygun birçok telefon bulucu uygulaması bulunmaktadır.

IMEI Kaydı Nereden ve Nasıl Yapılır?

​Yurt dışından gelen telefonların kaydının yapılması; kaçakçılık gibi sorunlarla başa çıkmak adına oluşturulmuş bir zorunluluk. Bu yüzden yurt dışından yolcu ile beraber gelen telefonların elektronik kimlik bilgisinin kaydının yolcunun Türkiye’ye girişi itibarıyla 4 ay/120 gün içinde mutlaka yapılması gerekli. Bu esnada hatırlatmak istediğimiz bir diğer nokta da yolcunun son 3 yıl içinde başka bir telefonu yurt dışından getirerek kaydettirmiş olması halinde, yeni kayıt işlemini yaptıramayacak olması.

IMEI numarası nedir yazımızda son olarak IMEI hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

IMEI hakkında sık sorulan sorular

IMEI açılımı nedir?

IMEI ( International Mobile Equipment Identity), Türkçe: Uluslararası Mobil Cihaz Kodu)

IMEI nosu kaç haneli olur?

14 haneli bir sayı olan IMEI kodu, 2 haneli bir SV koduyla 16 onalık hanye çıkabilir. Bu ek haneler, genellikle sadece yeni cihazlarda yer alıyor.

IMEI numarası nerede yazar?

“International Mobile Equipment Identity”nin (“Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği”) kısaltılmış hali olan IMEI kodunu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. IMEI kodunu telefonda bir kaç tuşlama ile de öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu