Intel Core i3, i5 ile i7 Arasındaki Fark Nedir ?

Intel Core i3, i5 ile i7 Arasındaki Fark Nedir ? Intel Core i3, i5 ile i7 işlemcilerden hangisi tercih edilmelidir ?

Yeni bir bilgisayar alırken karşımıza çıkan Core i3, i5 ile i7 işlemciler nedir ? İşlemcilerdeki sayıların anlamları nedir ? İşlemci tercihi neye göre yapılmalıdır ?

INTEL CORE i3 Nedir ?

Core i5 ve i7 işlemcilerin küçük kardeşi denilebilir. Düşük voltaj gereksinimiyle ısınma sorunu pek olmayan günlük internette gezinme, Office vb. uygulamalar için tasarlanan işlemcidir.

I3 işlemcilerin en önemli eksikliği “Turbo Boost” özelliğinin olmamasıdır. Buna karşın Hyper Threading teknolojisi ile 4 çekirdek (2 gerçek 2 sanal) olmakla her çekirdek aynı anda işlem gerçekleştirebilir. Oyunlar için tercih edilmeyen işlemcidir.

INTEL CORE i5 Nedir ?

Core i5, i3 işlemcilere göre daha yüksek çekirdek, önbellek ve Turbo boost özelliği ile ön plana çıkar. Önbelleğin yüksek olması işlemci ile Ram arasındaki etkileşimi azaltacağından i3 işlemcilere göre daha yüksek performans sergiler. Turbo boost teknolojisi ile bilgisayarda yapılan işlemlere göre işlemcinin çalışma hızı otomatik yükselterek daha fazla performans almanızı sağlar.

Günlük ev kullanımı, oyun ve biraz daha işlemci gücü gerektiren işlemler için yeterlidir. Üst seviye işlemci performansı gerektiren uygulamalar (Android Studio, Movie Maker vb.) kullanmayacaksanız daha fazla para verip i7 işlemci almak gereksizdir.

INTEL CORE i7 Nedir ?

Dünyanın en gelişmiş kişisel bilgisayar işlemcilerinden biridir. Çoklu görevler, video render, mühendislik işlemleri gibi daha çok işlemciyi yoran uygulamaları kullanan kullanıcılar için uygundur.

Intel Core i3, i5 ile i7 Arasındaki Fark Nedir ?

Bu işlemci sınıflarını birbirlerinden farklı kılan bir çok şey vardır. Bunların başlıcaları; işlemcilerin sahip olduğu “Core” diye ifade ettiğimiz çekirdek sayıları, GHz cinsinden ifade edilen çekirdek hızları, Turbo Boost diye ifade edilen aşırtma hızları, Cache Size denilen hafıza özellikleri, Hyper-Threading denilen sanal çekirdek sayıları  ve son zamanlarda anakartlar yerine işlemcilerle bütünleşik olarak gelen Grafik işlemcilerinin özellikleridir. Şimdi bu farkları daha belirgin kılmak adına yukarıda saydığımız bu özellikleri teker teker mercek altına alalım.

Çekirdek Sayıları

Çekirdek sayıları, bu işlemci sınıfları arasındaki farklar söz konusu olduğunda en belirgin olanların başında gelir.  Genellikle “dual core”, “quad Core” ve “octa core” terimleri ile ifade edilirler. Dual core iki fiziksel çekirdekli işlemcileri, quad core dört fiziksel çekirdekli işlemcileri ve octa core ise 8 fiziksel çekirdekli işlemcileri ifade etmek için kullanılır. Ancak extreme durumlarda söz konusudur.

Örneğin bir “Core i7 Extreme Edition” işlemci satın alırsanız aynı zamanda 12 adet de fiziksel çekirdeğe sahip olmuş olursunuz.  core i3 serili bir intel işlemci genellikle dual core yani iki fiziksel çekirdeğe sahiptir. Core i5’ler ve i7 ler ise genellikle quad core yani dört çekirdek taşırlar. Ancak Intelin yüksek performan için “high End” diye etiketlediği  bazı i7 işlemcilerin de  6 ve 8 çekirdeğe sahip olduklarını da hatırlatalım.

Bunların dışında birde Sanal çekirdek denilen unsurlar söz konusudur. (İntelin Hyper Threading diye isimlendirdiği), onları da aşağıda ayrıntıları ile açıklayacağız.

Saat Hızları

İşlemci saat hızları bu farklılıklar listesinde tartışmasız olarak ilk sırada gelir. GHz ifadesi GigaHertz’in kısaltılmasıdır. Ama tabiki burada hertzin ne olduğuyla alakalı 5 sayfalık bir yazı yazmayacağız. Ancak ne olduğuyla alakalı ufak bir giriş yapmaz isek konu gerçekten yarım kalmış olur.

Aslen bir elektro manyetik dalganın en düşük ve en yüksek seviyesi arasındaki farkla ilişkili olsa da neredeyse tüm elektonik terminolojiye hitap eden bir terimdir.  Yani basitleştirilmiş ifadesi ile bir saniyede yapılan işlem birimidir diyebiliriz.  Yine bir  örnekle daha açık hale getirmemiz gerekirse 1GHz hızındaki bir işlemci saniyede 1. milyar hertz’lik işlem yapıyor demektir.

Şuan en yaygın olan Intel 4.Nesil işlemcilere kısaca bir göz attığımızda en yüksek “Cache GHz” kombinasyonlarının  i3’te 4M 3.8 GHz, i5’te 6M 3.9 GHz ve i7 de de 8M 4.4 GHz olduğunu görüyoruz. Yani performans da nümerik sınıflandırmadaki hiyerarşiye uygun bir şekilde artıyor.

Turbo Boost Özellikleri

GigaHertzlerden bahsedip de Turbo Boost’tan bahsetmemek olmaz.  Intel tarafından pazarlama maksatlı kullanılan bir terim olan Turbo Boost, çekirdek saat hızının ihtiyaç durumunda normal hızının daha üzerine yükseltilmesine olanak veren bir teknolojidir. Bu hızın nekadar bir oranda artacağını ise işlemcinin çekirdek sayısı, işlemci sıcaklığı ve enerji tüketim seviyesi gibi özellikleri belirler.

Zaman zaman aşırtma olarak da adlandırılan bu işlem için en önemli husus işlemcinin Watt cinsinden ölçülen TDP (thermal design power) değeridir. Ayrıca eğer bir işlemcinin sonunda K harfi varsa bu o işlemcinin kilidinin açıldığını ve overclock yapabileceğini gösterir. Örneğin intelin 6.Nesil işlemcilerinden i7 6700K’nın TDP değeri tam 91W gibi çok yüksek bir seviyededir. Bu arada en son nesil işlemcilerde dahil olmak üzere Intel ekosistemindeki i3’lerde Turbo Boost” özelliği yokdur. Bu özellik sadece i5 ve i7 sınıfı işlemcilerde bulunur.

Cache Kapasiteleri

GigaHertzler ya da Turbo Boost’lar kadar popüler olmasa da gizli kahramanlardan bir tanesi de bu işlemcilerin Cache özellikleridir. Cache bir önbellekdir, direkt olarak işlemciye bağlıdır ve ona hizmet eder. RAM diye bildiğimiz normal belleklerden çok daha hızlıdır.  Ve asıl olarak çalışmakta olan programa odaklanırlar.  O programa ait  verileri ve  komutları geçici olarak saklayarak bunları çok yüksek hızlarda işlemciye iletirler.

İşlemcilerdeki Cache kapasitesi genellikle 2 ve  MB arasında değişiklik gösterir..  Ne kadar ekmek o kadar köfte gerçeği bir çok şeyde olduğu gibi bu durumda da geçerlidir. Yani işlemcilerin rütbelerine göre.

Intelin 6. nesil Skylake CPU larına (Desktop) baktığımızda Cache Bellek ortalamasının i3’ler için 3.7 MB,  i5’ler için 6MB ve i7’ler için 8 MB olduğunu görüyoruz. Ayrıca yukarı da da belirttiğimiz gibi İşlemcilerin GHz cinsinden ölçülen hızları ancak güçlü Cache bellek desteği ile anlam kazanırlar.

Yine 6.Nesil işlemcilerden i.3’lerin saat hızları ortalaması 3,58 GHz iken i5’lerinkinin 3.44 GHz olması sizi biraz şaşırtabilir, Ancak i5 lerdeki çekirdek sayısı ve Cache bellek kapasitesi i3 lerin ortalama iki katıdır. Yani hızlı garson ve hızlı ahçı işbirliği söz konusudur. (Bu arada Intel’in normal bellek desteği konusunda Cache belleklerde olduğu gibi bir ayrımın varlığından bahsedilemez, hemen hemen Skylake ailesinin tüm serisi 64 GB’a kadar RAM desteği veriyor. )

Grafik İşlemci (GPU) Destekleri

Özellikle oyun tutkunları ile video ve fotoğraf tabanlı teknik editörler ya da 3D tasarımcılar için apayrı bir anlam ifade eden grafik işlemciler bir kaç yıl öncesine kadar anakartlar üzerine haricen yerleştirilen ünitelerden biriydiler. Ancak son yıllarda anakartlar yerine işlemci üzerinde bütünleşik olarak kullanılmaya başlandılar. Intel’in şuanki 6.Nesil Skylake işlemcilerinin hepsinde 350 MHz lik HD graphics 530 GPU bulunuyor. Ve tabi ki yine bu yerleşik grafik işlemcilerin hızları işlemcinin omuzundaki rütbeye göre 950 MHz ve 1.2 GHz arasında pozitif yönde değişiklik gösteriyor.

Ancak Intel’in CPU ları ile birlikte yerleşik olarak gelen bu GPU’ların standart kullanımlarda performans sağlamakla görevli olduklarını unutmamamız gerekiyor. Çok daha profesyonel kullanımlar için tabi ki gözler Nvidia imparatorluğuna doğru uzanıyor.

Hyper-Threading Yeteneği

Çoğu kişiye pek de tanıdık gelmeyen “Thread” terimi CPU nun gerçekleştirmek zorunda olduğu programlanmış yapıların bir dizilimidir. Çok daha basit ifadesi ile bir birim iştir. Normal şartlarda tek çekirdekli bir CPU bir seferde sadece tek bir thread yapabilir.

Doğal olarak çift çekirdekli işlemcilerde bir seferde iki thread yapabilir. Ancak gelişen teknoloji yerinde durmuyor tabi ki artık tek bir çekirdek aynı anda çoklu thread yapabiliyor, işte buna Hyper Threading deniyor. Intelin şuan ki Skylake serisinde yalnızca i3’lerde ve i7’lerde bu özellik bulunuyor, i5 lerde ise böyle bir özellik bulunmuyor. Neden bulunmuyor sorusunun cevabı ise kuvvetle muhtemel i3’leri biraz daha destekleyen pazarlama stratejisinde yatıyor.

#İşlemci Sıcaklık Değerleri Nasıl Olmalıdır ?

#Intel İşlemcilerdeki Harflerin Anlamları

#Bilgisayarda İşlemci Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu