İnternet Servis Sağlayıcısı Nasıl Değiştirilir?

Hali hazırda kullandığınız internetinizin performansından memnun değilseniz dilediğiniz zaman Internet servis sağlayıcı değiştirme talebinde bulunan ISS’nizi değişitirebilirsiniz. Üstelik İnternet Servis Sağlayıcısı değiştirme işlemi yaparken internetsiz kalmıyorsunuz!..

Internet servis sağlayıcısı değiştirmek oldukça kolay diye yazımıza başladık ancak taahhütlü bir internet paketi kullanıyorsanız ve taahhüt bitmeden ISS değiştirirseniz Internet Tahhüdü bozma yani Cayma Bedeli adı altında bir ceza mahiyetinde bir bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Cayma bedeli nedir ve cayma bedeli nasıl hesaplanır gibi soruların cevaplarına da bu yazımızda yer vereceğiz.

İnternet Servis Sağlayıcısı ISS nedir?

İnternet Servis Sağlayıcısı (Internet Service Provider) ( ISS),  belirli bir ücret karşılığında bireysel veya kurumsal müşterilerin internet erişimini sağlayan şirkete verilen isimdir.

İnternet Servis Sağlayıcısı nasıl değiştirilir?

ISS değiştirme işlemini internetsiz kalmadan kolayca yapabilirsiniz.

  • İnternet servis sağlayıcınızı değiştirmek istiyorsanız, yeni hizmet almak istediğiniz şirkete başvuruda bulunmanız gereklidir. Transfer-In (geçiş işlemi) olarak adlandırılan, abonelik iptal ettirmeden başka bir internet servis sağlayıcısna geçme işleminde, internet hizmeti almak istediğiniz şirketin abone olmak için sunduğu yöntemlerden herhangi biriyle başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Başvuru işleminiz geçmek istediğiniz servis sağlayıcıya göre farklılık gösterir ancak bu şirketler genellikle size kargo ya da herhangi bir şekilde gerekli belgeleri ulaştırır ve imzalatır.
  • BTK’nın sesli teyit uygulamasını aşamasını tamamlanır. Teyit alındıktan sonra verici internet servis sağlayıcı şirkete bu durum iletilir. Bu şirketin talebe cevap vermesi için 2 günlük bir süresi vardır. Buradan da onay alındıktan sonra işlem sonuçlanır.
  • Aktivasyon işlemi tamamlanana kadar eski internet hattınızı kullanabilirsiniz. Yeni servis sağlayıcınıza göre değişen birkaç günlük süre sonunda aktivasyon işleminiz tamamlanır. Aktivasyon tamamlandıktan sonra size bilgi verilecek ve modem kurulumunuzun değiştirdiğiniz internet servis sağlayıcısına göre tekrar yapılandırılmasını istenecektir.

ISS değiştirme kuralları

  • Abone farklı bir İnternet Servis Sağlayıcısı’na geçtiği takdirde 90 gün boyunca farklı bir geçiş talebinde bulunamaz.
  • Bir yılda maximum 4 geçiş hakkınız vardır.
  • Geçiş hizmeti aynı internet hizmetleri arasında mümkündür.

Cayma Bedeli nedir?

İnternet Servis Sağlayıcınızı değiştirirken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri bir önceki internet servis sağlayıcınıza borcunuzun oluşmamasıdır. Eğer herhangi bir taahhütünüz varsa, indirim ücretleri sizden talep edilebilir. Çoğu İnternet Servis Sağlayıcı 120 ile 200 TL arasında değişen cayma bedelini sizin yerinize karşılamaktadır. Ancak borcunuzun daha fazla olup olmadığını öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

İnternet aboneliklerinde taahhüt bozma ve başka bir hizmet sağlayıcısına geçiş yapma durumunda uygulanacak yaptırımlar ve ödenecek cezalar Tüketici Kanunu ile düzenlenmiştir. Tüketiciler, kanunun kendilerine tanıdığı haklar doğrultusunda taahhütlü sözleşmelerini bozabilirler.

İnternet cayma bedeli nasıl hesaplanır?

İnternet aboneliklerinde cayma bedeli uygulanırken 1 yıldan az süreli taahhüdü olan müşteriler sözleşmeyi iptal etmek istedikleri tarihe kadar yararlandıkları indirimler veya kalan dönem faturalarını toplam tutarından hangisi az ise o tutarı cayma bedeli olarak ödemeleri gerekir. Burada yasal olarak tüketici lehine bir uygulama yapılması öngörülmektedir.

Bir yıldan az süreli aboneliklerde tüketicinin lehine cayma bedeli uygulamasına örnek vermek gerekirse, bir müşteri aylık 100 TL olan bir internet paketini 80 TL olarak kullanmak üzere 8 aylık bir taahhüt ile anlaşma yapmış olsun. Ayrıca 100 TL aktivasyon bedeli hediye edilmiş olsun. Bu müşteri 6. ayda iptal talebinde bulunduğunda o zamana kadar yararlandığı indirim ve hediyelerin toplamı (20 x 6) + 100 = 220 TL olur. Kalan 2 aydaki toplam ödeyeceği tutar ise 80 x 2 = 160 TL‘dir. Bu durumda tüketici lehine uygulama esastır ve kalan ayların bedeli daha az olduğundan ödenecek cayma bedeli de 160 TL’dir.

Farklı bir durum örneğini inceleyelim: Müşteri aynı tarife ile 2. ay sonunda iptal talebinde bulunsun. Bu zamana kadar müşterinin faydalanmış olduğu indirim ve hediyeler (20 x 2) + 100 = 140 TL‘dir. Kalan 6 aylık toplam faturası ile 80 x 6 = 480 TL olacaktır. Burada ise önceki indirim ve faydaların toplamı daha az olduğu için müşteri 140 TL cayma bedeli ödemelidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu