İşlemci Çekirdek Sayısı nedir ?

Bilgisayar alırken dikkat ettiğimiz bir donanım olan işlemcilerdeki çekirdek sayısı nedir, neden önemlidir ve kullanılan bilgisayarın çekirdek sayısı nasıl öğrenilir bu yazımızda ele alacağız.

Tekenolojinin hzılı gelişimi ile birlikte telefon, tablet yada bilgisayar alırken karşımızza çıkan Dual Core, Quad Core, Octa Core, Deca Core gibi terimlere sahip işlemciler hakkında bilgilere yer vereceğiz.

İşlemci (CPU) nedir?

İngilizce’de “Central Processing Unit” olarak adlandırılan, Türkçe’ye “Merkezi İşlem Birimi” olarak geçen ancak kısaca işlemci olarak bildiğimiz parça, bilgisayarın beynidir. Bilgisayarda yapılan tüm işlemleri gerçekleştiren ana parçadır. İşletim sistemi ve uygulamalar işlemci üzerinde çalışır. İşlemciyle uygulamalar arasında sürekli olarak bilgi girişi ve çıkışı gerçekleşir. İşlemci uygulamadan gelen veriyi işleyerek kullanıcıya çıktısını verir.

İşlemci Çekirdek Sayısı nedir ?

Tüm bu işlemlerin kontrol edilmesi ve düzenlenmesi için işlemcilerin içerisinde çekirdek bulunur. Çekirdek, işlemcinin içinde bulunan yongaya verilen isimdir.

Çekirdekler, işlemci tarafından yapılan işlemleri asıl olarak yapan bileşendir. Her bir çekirdek farklı bir işlemle eş zamanlı olarak görevlendirilebilir.

İşlemcilerde bulunan çekirdek sayısı ise değişiklikler göstermektedir.  . İşlemciler sahip oldukları çekirdek sayısına göre isimlendirilir.

Dual Core İşlemci Çift Çekirdekli (2) İşlemci
Quad Core İşlemci Dört Çekirdekli (4) İşlemci
Hexa Core İşlemci Altı Çekirdekli (6) İşlemci
Octa Core İşlemci Sekiz Çekirdekli (8) İşlemci
Deca Core İşlemci 10 Çekirdekli (10) İşlemci

Eğer bir işlemcide çekirdek sayısı ne kadar fazla ise işlemcinin genel olarak çalışma kapasitesi de o kadar yüksek olur.

Çok çekirdekli işlemciler aynı anda birden uygulamayı farklı çekirdeklere yollayarak tek çekirdeğin uzun sürede yaptığı bir işlemi daha kısa sürede yapmaktadır. Örneğin, işletim sistemi altında çalışan antivirüs yazılımı bir çekirdek üzerinde işlenirken, oynadığınız oyunu farklı bir çekirdek işler.

İşlemci Çekirdek sayısı nasıl öğrenilir ?

Windows 10’da işlemcinin kaç çekirdekli olduğunu öğrenmek için;

Ctrl + Alt + Delete kısayolunu kullanarak veya görev çubuğuna sağ tıklayıp Görev yöneticisi seçeneğine tıklayarak Windows Görev Yöneticisi uygulamasına gidiyoruz. Burada Performans sekmesine geçiyoruz ve soldaki menüden CPU seçeneğine tıklıyoruz.

işlemci çekirdek sayısı nedir, çekirdek sayısı nasıl öğrenilir, işlemci çekirdek sayısı arttırma

Sağ altta yer alan bilgilere göz attığınızda “Çekirdekler” bölümünü görebilirsiniz. Çekirdekler bölümünün karşısında işlemcinizin kaç çekirdeğe sahip olduğunu görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu