Karlı ve Buzlu Havalarda Nasıl Araç Kullanılır ?

Karlı ve Buzlu Havalarda Nasıl Araç Kullanılır ? Araç kullanırken nelere dikkat edilmelidir ? Kış lastiği ne işe yarar?

Bilinçsiz araç kullanımı kışın etkisini göstermesiyle birlikte trafik sorunlarının da artmasına neden oluyor. Buna bir de kar yağışı ve buzlanma eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Karlı ve Buzlu Havalarda Nasıl Araç Kullanılır ?

1 – Mutlaka kış lastiği kullanılmalı! Dört mevsim lastiği olarak bildiğimiz lastikler +7 dereceye kadar yol tutuşu sağlamak için tasarlanmıştır. Sıcaklık bu seviyenin altınna düştüğünde lastikler işlevini kaybeder bu nedenle kış lastiği kullanmak şarttır.

Kış lastikleri +7 derecenin altındaki havalarda yol tutuşunu garantiler ve soğukluk arttıkça performansıda artar. Fren mesafenizi ciddi oranda azaltır. Genelde yapılan en önemli hata çekiş gücüne göre 2 lastiğin değiştirilmesidir ki bu ciddi bir yanlıştır. Bu şekilde aracın yola tutunması mümkün değildir. Mutlaka 4 lastiğinde değişmesi gerekmektedir.

Örnek vermek gerekirse bir ayağınıza kışlık bot diğerine yazlık ayakkabı giyerseniz ne kadar dengede durabilirsiniz?

(Düşmemek için Karda Yürürken Nelere Dikkat Edilmelidir)

2 – Lastik Havası İndirilmemeli : Lastik havasını düşürseniz; lastiğin omuz kısımlarına yük biner, yere basması gereken sırt kısmı temas problemi yaşar. Lastik havasını düşürdükçe kar tahliyesini sağlayan olukların, kanalların, desenlerin arasında boşluk kapanmaya başlar. Bu nedenle tutunma, patinaj ve kayma problemleri başlar.

Tam tersi lastikler fazladan 2psi şişirilp aralardaki hava kanalları şişirilince daha iyi bir yol tutuşu sağlar.

3 – Sık Şerit Değiştirmekten Kaçının : Karlı ve buzlu havalarda sık şerit değiştirmemelisiniz. Çünkü bu havalarda ani direksiyon hareketleri aracın kaymasına yol açabilir.

4 – Ani Duruş ve Kalkışlar Yapmayın : Tutunmanın zor olduğu karlı zeminlerde araç kullanan sürücüler ani gaz ve fren hareketlerinden uzak durmalıdırlar. Yapılacak her ani veya sert hareket, patinaj ve kayma problemi ortaya çıkacaktır. Gaz ve fren pedalları çok yumuşak kullanılmalıdır.

Fren kullanma yerine vites küçültmeyle yavaşlamayı tercih eden sürücülerinde debriyajdan ayağını çok yavaş şekilde çekmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yük bir anda ön tarafa toplanır, aracın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi başlar.

(Araba Camında Oluşan Buzlanma Nasıl Giderilir ?)

5 – Ön Lastiklere Aşırı Güç Vermeyin : Karlı zeminlerde ön lastiklere fazla güç vermek patinaja sebep olabilir. Bu nedenle aracı ikinci vitese alıp, gaz ve debriyaj hareketlerini çok yavaş uygulayarak sorunsuz bir kalkışa imza atabilirsiniz. Bu imkana sahip olmayan otomatik vites araçlardaysa gaz pedalına çok yavaş, kademeli olarak basılması yeterli olacaktır.

Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih edin. Örneğin; ikinci viteste 45 km/s hızla gitmek yerine, üçüncü viteste aynı hızla giderseniz aracın yere tutunması biraz daha kolay olacaktır.

6 – Gizli Buzlunmaya Dikkat : Eriyen kar suyunun bulunduğu yerler, köprü üstleri, viyadükler ve yoğun rüzgar alan zeminler gizli buzlanma açısından büyük risk oluşturur. Bu bölgelere yaklaşırken hızınızı yarı yarıya düşürün, takip mesafenizi iki katına çıkarın. Araç içinde telefon, müzik sistemi gibi dikkat dağıtacak ekipmanlarla uğraşmayın, reflekslerinizi hazır tutun.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu