OTA Güncelleme Nedir ?

OTA Güncelleme nedir, nasıl kullanılır, OTA ile güncelleme güvenli midir?

OTA, Over The Air kelimelerinin kısaltılmış halidir. Şebeke üzerinden güncelleme olarak isimlendirilir. Akıllı telefon, Smart TV, uydu alıcı gibi bir çok cihazı OTO üzerinden kolaylıkla güncelleyebilirsiniz.

OTA güncellemesi tabirini, özellikle akıllı telefon kullananlar bir şekilde duymuşlardır. Telefonlarınıza gelen sistem güncellemelerinin OTA güncellemesi olduğu konusunda bir uyarı ile karşılaşmış da olabilirsiniz.

OTA güncelleme nedir?

OTA ingilizce Over The Air kelimelerinin kısaltılmış halidir. Şebeke üzerinden güncelleme olarak bunun kısa tanımını yapabiliriz.

OTA’nın daha ayrıntılı bir tanımını yapmamız gerekirse eğer operatörlerin veya üreticilerin verileri (güncellemeleri) terminallere (cihaz & aygıtlara) ve uzak bölgelere şebeke üzerinden veya kablosuz bağlantı üzerinden (Wifi) aktarmasına (göndermesine) olanak tanıyan teknolojidir.

Bu kullandığınız mobil şebeke ve ya WiFi ağı üzerinden yapılabilen ama herhangi bir bilgisayara bağlantı kurmanıza ihtiyaç duymadan yine kullandığınız cihaz üzerinden yapabildiğiniz güncelleme türüdür.

Hem Android hem de iOS işletim sisteminde kullanılan en kolay işletim sistemi güncellemesi yöntemi olan OTA güncellemesi haliyle birçok teknoloji devinin de akıllı telefonları için kullandığı bir teknoloji olarak biliniyor.

OTA güncelleme teknolojisi sadece cep telefonlarında veya tabletlerde kullanılan bir tekonoloji değildir. Bu teknoloji bir çok akıllı cihaz ve üründe kullanılmaktadır.

OTA teknolojisinin başlıca ve en çok kullanılan ürünlerin başında Akıllı TV’ler, Uydu Alıcıları (Receiver), Akıllı Saatler, Modemler, Cep Telefonları ve Tabletler sayılabilir.

OTA Güncelleme Nasıl Yapılır ?

Belli bir pil seviyesi üzerindeyken yapılması tavsiye edilen OTA güncelleme işlemlerinde, güncellemeye başlanmadan evvel pil seviyenizin minimum %50 olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Örnek olarak kullandığınız telefon Android işletim sistemli bir cihaz olsun. Diyelim ki sistem sürümü 8.0 dan 8.1 e yükselecek. Eğer bu bir OTA güncellemesi olarak dağıtılacaksa cihazınıza güncelleme olduğuna dair bir uyarı gelir. Sizde bu güncellemeyi Android sisteminizin ayarlar bölümünden (Ayarlar / Cihaz Hakkında / Yazılım Güncellemeleri) sistem güncellemesi olarak cihazınızı bilgisayarınıza bağlamadan yapabilirsiniz.

  • Mevcut yazılım otomatik olarak kontrol edilecektir.
  • Bir yazılım mevcut ise, yazılım güncelleme ekranında ‘İndir‘ seçeneğini seçin.
  • Seç ekranında ‘Simdi indir‘ işlemini seçtiğinizde, güncelleştirme otomatik olarak telefonunuza inmeye başlayacaktır.

ota-guncelleme-nasil-yapilir

Duruma göre mobil şebekenizi kullanabilirsiniz. Ama genelde sistem güncellemesi büyük dosyalardan oluştuğu için cihazınıza WiFi bağlantısı yapıp güncellemeyi öyle yapmanız tavsiye edilir.

Telefonunuza indirilen yeni yazılım, indirme işlemi tamamlandık’dan sonra yükleme işlemi başlayacaktır. Yükleme işlemi yazılımın büyüklüğüne göre kısa ve uzun sürebilir. Yazılım yükleme ve güncelleme işlemi bittik’den sonra telefon otomatik olarak yeniden başlayacaktır.

Sistem güncellemesi yapmadan önce  her ihtimale karşı önemli olduğunu düşündüğünüz dosyların bir yedeğini almanızı tavsiye ederiz.

OTA ile güncelleme güvenli mi?

OTA güncellemesi olarak ifade edilen şey sadece güncellemenin geliş şeklinden ibarettir. Yani sakıncalı bir durum olmadığı gibi çoğu üreticinin direkt dağıtım şekli olduğu için en güvenli güncelleme yoludur da diyebiliriz.

Genellikle Wi-Fi bağlantısı için uyarı veren bu güncellemeleri mobil şebeke yoluyla da yapmanız mümkündür. Bu uyarı sizin farkında olmadan mobil şebeke kullanıp operatörünüze fazla ücret ödemenizi engellemek için yapılır.


OTG Kablosu Nedir? OTG Kablosu Fonksiyonları Nelerdir merak edenler için ayrıntılı yazımızı burada bulabilirsiniz.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu