Overclock Nedir? Overclock Nasıl Yapılır?

Overclock nedir, İşlemci, Ekran Kartı, RAM, Monitör Overclock nasıl yapılır, Overclock zararlı mı?

Bu yazımızda Overclock nedir, İşlemci, Ekran Kartı, RAM, Monitör Overclock nasıl yapılır, Overclock zararlı mı bu yazımızda detaylı olarak ele alacağız.

Overclock, pahalı donanımınıza zarar verme ihtimalinizden dolayı çok dikkatli yapılması gereken riskli bir işlemdir.

Overclock nedir?

Overclock (Hız Aşırtma), bir bileşenin; üretici tarafından belirlenen performansından daha yüksek seviyede çalıştırılmasına verilen isimdir. Overclock Türkçe’de hız aşırtma anlamına gelir.

Bu işlem ile ekran kartlarının, işlemcilerin ve daha birçok bilgisayar birleşeni ve parçasının hızları da yüksek seviyelere çıkartılmaktadır.Bu hızlandırma işlemi için ise bilgisayarların farklı donanım özelliklerine de sahip olmaları önemli bir detaydır.

Özetle overclock bir işlemcinin normal çalışma frekansı yerine daha fazla bir frekansla çalışmaya zorlanması olarak açıklanabilir.

Overclock ne işe yarar?

Üretici firmalar güvenlik nedeniyle parçalarını ilk kullanımda Son performans frekanslarında çalıştırmazlar bu nedenle bazı kullanıcılar Overclock özelliğini kullanarak bilgisayarlarının performanslarını bu şekilde arttırırlar.

Overclock hangi donanımlara uygulanabilir?

Ovarclock;

  • CPU (İşlemci)
  • Ekran Kartı
  • RAM
  • Monitör

gibi donanımlara uygulanabilir.

Peki Overclock zararlı mıdır?

Overclock yapmak, bazı avantaj ve dezavantajları doğurur.

Overclock yapmanın yararları

Overclock işleminin en büyük yararı Hız ve performanstır.

Çalıştırdığınız uygulamalarda gözle görülür bir performans artışı elde edersiniz.

Daha ucuz parçalardan topladığınız bir sistemin, daha pahalı bir sistemden daha fazla performans elde edebilirsiniz. Böylece daha az para vermiş olduğunuz donanımınız çok daha pahalı sistemlere eş değer konuma ulaşır. Böylece zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Overclock yapmanın zararları

Overclock her zaman siteme zarar verdiği düşünülür, bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapıldığında sisteminize asla zarar vermez.

Bilinçsizce yapılan overclock, başta işlemci olmak üzere, anakart ve ekran kartına kalıcı hasar verebilir. Üstelik çoğu bileşen, (bazı firmaların overclock için özel ürettiği bileşenler hariç) overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir.

Overclock, yapıldığı bütün bileşenlerin ömrünü az da olsa kısaltır. Artan voltaj ihtiyacı da elektrik faturanıza cüzi bir miktarda yansıyacaktır.

Overclock programları nelerdir?

Overclock nasıl yapılır, Overclock nedir,İşlemci Overclock, Ekran Kartı Overclock,RAM Overclock, Monitör Overclock, Overclock zararlı mı

Overclock yaparken sizlere yardımcı olabilecek başlıca programlar;

CPU-Z : CPU-Z ile bilgisayarınızın temel bileşenleri hakkında bilgi elde edebilirsiniz. Cpu-Z ile işlemcinize ait bilgiler, anakart ve bios bilgileri, Ram bellekler ve gecikmeleri ile DirectX versiyonunuz hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.

Speedfan : Sisteminizdeki uygun donanımların voltaj, fan hızı ve sıcaklık değerlerini izleme (monitörize etme), fan hızlarını sıcaklık değerlerine göre değiştirebilme, sabit disklerin S.M.A.R.T. bilgilerine ulaşma ve sabit disk ısısını gösterme gibi özelliklere sahip popüler yazılımın sisteminizde neler yapabileceği sahip olduğunuz donanıma, özellikle de algılayıcı (sensör) yongalara göre değişiyor. Programın istatistik ve kayıt tutma özelliği sayesinde sıcaklığın hangi vakitte hangi değerlere ulaştığını gözlemleyebilir, hızaşırtma özelliği sayesinde işlemci hızınızı arttırabilirsiniz.

Right Mark CPU Clock Utility: İşlemci hızı, voltajı gibi ayarların son derece rahat şekilde yapılabildiği çok kullanışlı bir araç.

Riva Tuner: Rivatuner, NVIDIA GeForce ve ATI Radeon temelli ekran kartları için bir optimizasyon ve düzenleme yazılımıdır. Bu çipsetli ekran kartlarını RivaTuner ile ince ayar çekebilirsiniz. Deneyimli kullanıcılar RivaTuner ile overclock dediğimiz ve amatör kullanıcılar için tehlikeli ve donanımların zarar görmesine yol açabileceği hız aşırma işlemi de yapabilirler.

İşlemci Overclock nasıl yapılır?

Overclock nasıl yapılır, Overclock nedir,İşlemci Overclock, Ekran Kartı Overclock,RAM Overclock, Monitör Overclock, Overclock zararlı mı

CPU (işlemci) overclock işlemi için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duyulduğu gibi, bu işlem, BIOS denilen ana kart kontrol paneline girerek de gerçekleştirilebilir.

En iyi performans, BIOS ile yapılan ayarlar ile elde edilebilmektedir.

  1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS’u açın. Her markanın kendine has özel tuşlarıyla BIOS ekranına giriş sağlanır.(Genelde F10 veya DEL tuşlarıyla açılır.) Buradaki yazımızda tüm markaların hangi tuşlarla Bios’a giriş sağlanacağını bulabilirsiniz.
  2. Genelde “Advanced” kısmında olan anakart BIOS ayarları kısmına geçin.
  3. Ekrandaki FSP veya işlemci çarpanı değiştirin. (Uyarı: Kesinlikle birden yükseltmeyiniz, denerken yavaş değerlerle yükseltin.)

Stabil bir çalışma sağlanmaması durumunda karşınıza mavi ekran gelebilir ya da resetleme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durumda işlemci voltaj ayarı yapmanız gerekir. Beslemede bir sorun olduğu anlamına gelen bu sorunlar, voltaj değerini en fazla 0.025 değerinde arttırarak denemeniz gerekir. Birden voltaj yükseltimine gitmemelisiniz.

Ekran Kartı Overclock nasıl yapılır?

Ekran kartı overclock işlemi için MSI Afterburner yazılımını kullanacağız.

  1. MSI Afterburner programını buraya tıklayarak indirin ve çalıştırın.
  2. “Power Limit” ve “Temp. Limit” seçeneklerini sona kadar çekin.
  3. “Core Clock” seçeneğini artırmaya başlayın.
  4. “Memory Clock” seçeneğini artırmaya başlayın.

RAM Overclock nasıl yapılır?

RAM Overclock işlemi için Ryzen DRAM Calculator yazılımını kullanacağız.

  1. Ryzen DRAM Calculator programını buraya tıklayarak indirin ve çalıştırın.
  2. Hangi Ryzen sürümünü kullandığınızı girin (Intel kullanıyorsanız Ryzen 2 Gen’e yazın) ve ne tür belleğe sahip olduğunuzu girin.
  3. Ryzen sürümünüzü ve bellek türünüzü girin ve zamanlamalarınızı hesaplamak için “Calculate SAFE” butonuna basın. Hesaplanan değerleri başka bir cihazdan daha sonra görüntüleyebilmek için fotograflayın.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarından ürün yazılımı ekranınıza girin. (Genellikle DEL tuşu veya F10 tuşuyla)
  5. Bellek bölümünü bulun ve başlamak için XMP profilinizi yükleyin. Frekans ayarlarını az önce fotografını çektiğiniz şekilde girebilirsiniz.

Ryzen DRAM Calculator programını edinerek RAM’inize overclock işlemi uygulamaya başlayabilirsiniz. Çeşitli işlemciler için çeşitli programlar gerekse de genel olarak Ryzen DRAM Calculator programı işinizi görecektir.

Monitör Overclock nasıl yapılır?

Monitör Overclock işlemi için Custom Resolution Utility yazılımını kullanacağız.

  1. Custom Resolution Utility programını buraya tıklayarak indirin ve çalıştırın.
  2. Listedeki “Active” hariç bütün monitörleri silin.
  3. “Detailed Resolutions” alt kısmında yer alan “Add” butonuna tıklayın.
  4. “Timing” ayarını “Automatic – LCD standard” olarak değiştirin. (Gerekirse en üstteki iki kutucuğa monitörünüzün çözünürlük değerini girin.)
  5. “Refresh rate:” kısmına overclock etmek istediğiniz Hz değerini girin ve OK butonuna tıklayın.
  6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  7. Masaüstüne sağ tıklayın ve ardından Ekran Çözünürlüğü’ne tıklayın.
  8. Gelişmiş Ayarlar kısmından Monitör sekmesine tıklayın.
  9. 5.ci adımda seçip kaydettiğimiz değeri bu ekrana girin ve OK butonuna basarak ekrandan ayrılın.

Overclock nedir yazımızda son olarak Overclock hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

Overclock hakkında sık sorulan sorular

Overclock işlemi nedir?

Overclock (Hız Aşırtma), bir bileşenin; üretici tarafından belirlenen performansından daha yüksek seviyede çalıştırılmasına verilen isimdir. Bu işlem ile ekran kartlarının, işlemcilerin ve daha birçok bilgisayar birleşeni ve parçasının hızları da yüksek seviyelere çıkartılmaktadır. Bu hızlandırma işlemi için ise bilgisayarların farklı donanım özelliklerine de sahip olmaları önemli bir detaydır.

Overclock zararlı mıdır?

Overclock yapmak, bazı avantaj ve dezavantajları doğurur.
-Overclock her zaman siteme zarar verdiği düşünülür, bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapıldığında sisteminize asla zarar vermez.
-Bilinçsizce yapılan overclock, başta işlemci olmak üzere, anakart ve ekran kartına kalıcı hasar verebilir. Üstelik çoğu bileşen, (bazı firmaların overclock için özel ürettiği bileşenler hariç) overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir.
-Overclock, yapıldığı bütün bileşenlerin ömrünü az da olsa kısaltır. Artan voltaj ihtiyacı da elektrik faturanıza cüzi bir miktarda yansıyacaktır.

Overclock performans arttırır mı?

Overclock, bilgisayardan tam performans elde etmek için yaptığımız bir işlemdir. Bu işlem sayesinde bilgisayarınızın parçalarının ömrünü uzatabilirsiniz.

Overclock garantiyi bozar mı?

Overclock işleminin doğrudan garantiye zarar verme gibi bir durumu yok. Ancak voltaj yüzünden donanımınız zarar görürse bu zararı garanti karşılamaz.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu