PAN Personal Area Network Nedir?

PAN Personal Area Network nedir, ne işe yarar, PAN nasıl kullanılır?

Teknolojinin hzılı gelişimi ile sıkça kullandığımız terimler arasına giren PAN Personal Area Network nedir, ne işe yarar, PAN nasıl kullanılır bu yazımızda detaylı olarak anlatıyoruz.

Teknolojinin gelişip küçülmesi ile birlikte günlük hayatta kullandığımız teknolojik cihazların sayısı arttı.

PAN Personal Area Network nedir?

PAN, Bilgisayar aygıtları arasında iletişimi kurmak için kullanılan bir ağdır.

PAN’ın açılımı Personal Area Network (Türkçesi: Kişisel Ağ Bağlantısı) olarak tanımlanmaktadır.

PAN ne işe yarar?

PAN (Personal Area Network )’ın menzili birkaç metredir. PAN kişisel aygıtların birbirleriyle haberleşmelerinin yanı sıra, Internet veya bir yüksek düzeydeki ağa bağlantı gerçekleştirmek için de kullanılabilir.

PAN nerede kullanılır?

Personal Area Network PAN teknolojisi dendiği zaman akla günümüzde en çok kullanılan Bluetooth gelir.

PAN Personal Area Network Nedir?

Bir Bluetooth PAN’a piconet denir ve en fazla 8 tane master-slave ilişkisinde bulunan cihazdan oluşabilir. Piconete bağlanan ilk Bluetooth cihazı master olur ve bu cihaz ile haberleşecek diğer bütün cihazlar da slave durumdadır. Piconetin ortalama menzili 10 metre olmasına rağmen, ideal koşullar altında bu menzil 100 metreye kadar çıkabilir.

PAN hayatımıza ilk olarak kızılötesi ile girmiştir. Bu teknoloji televizyon kumandalarından telefonlara kadar pek çok alanda kullanılmıştır. Ancak bu ağda cihazların görüş mesafesinde olması gerekiyor. Aksi halde bağlantı kurulamıyor. Dönemine göre büyük bir teknoloji olsa da günümüzde aktifliğini yitirmiştir.

Kablosuz Kişisel Alan Ağı (Wireless PAN) nedir?

Kişisel çalışma alanı çevresindeki aygıtların birbirleriyle kablosuz bağlanması için oluşturulmuş bir kişisel alan ağıdır.Genelde , bir kablosuz PAN’da ortalama 10 metre menzil sağlayan teknolojiler kullanılır. Diğer bir deyişle, çok kısa mesafe. Böyle bir teknoloji olan Bluetooth , yeni bir standart olan IEEE 802.15’in temelinde kullanılmıştır.

Bir WPAN bütün bir bilgi işlem merkezine bağlantı hizmeti verebilir ve birçok insanın o gün yanında getirdiği ya da masasının üstünde duran iletişim cihazını birbirine bağlayabilir.Ayrıca bir cerrahın operasyon sırasında ekip arkadaşlarıyla görüşebilmesi için iletişimi sağlamak gibi özel amaçları da yerine getirebilir.

WPan teknolojisindeki anahtar kavram “takmak”(plugging in) olarak bilinir. İdeal koşullarda, iki WPAN destekli donanıma sahip cihaz yeterli yakınlıktaysa veya merkezi sunucudan birkaç kilometre yakınlıktaysa, birbiriyle kabloyla bağlıymış gibi haberleşebilirler. Bir diğer önemli özellik ise ağa yapılabilecek istenmeyen girişimleri önleyip, ağın güvenliğini sağlamaktır.

Wpan teknolojisi daha bebeklik evrelerini yaşamaktadır ve çok hızlı bir gelişim gösterecektir. Önerilen çalışma frekansı dijital modda yaklaşık 2.4GHZdir. Amaç ev ve işyerlerinde kesintisiz rahat bir çalışma ortamı ortamı sağlayabilmektir. Wpandaki her cihaz uygun bulunan mesafeler sağlandığı takdirde aynı Wpandaki bütün diğer cihazlarla kontakt kurabilir. Ek olarak, Wpanlar dünya çapında hizmet verebileceklerdir. Bu ölçüde, Yunanistan’da, bir yerde bulunan bir arkeolog direk olarak Minneapolis’deki Minnesota Üniversitesindeki PDA’sına doğrudan bağlanabilecek ve aradığı veritabanını bulunduğu yere çekebilecek.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu