Sosyal Medya Detoksu da neymiş ?

Telefonunuzdan bir an olsun başını kaldırmayan, sosyal medyadan 1 saat bile olsa uzak kaldığınızda strese girenlerdenseniz tam bir sosyal medya bağımlısısınız demektir. Bu bağımlılık nasıl atlatılır, Sosyal Medya Detoksu yada soayal medya diyeti nedir?

Teknoloji Sayesinde Hayatımıza Giren 8 Tuhaf e-Hastalık yazımızda teknolojinin gelişmesi, dijital araçların yaygınlaşması ve sosyal medyanın bilinçsizce kullanılmasının sağlığımıza olumsuz etkilerinden ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardan(Nomofobi,Fomo,Ego Sörfü,Siberhondrik, Facebook depresyonu,İnternet Siniri,Photolurking,Cheesepodding) ayrıntılı olarak bahsetmiştik.

Yolda yürürken, gözünüzü sabah açtığınızda ilk iş eliniz telefonuzdaki sosyal medya hesabınıza gidiyor yada telefondan bir saat ayrı kalınca strese girip ilk iş bildirimlerinizi kontrol ediyorsanız, Sosyal Medya Detoksu yapmanın zamanı gelmiş demektir!

Sosyal Medya Detoksu

Peki nedir bu Sosyal Medya Detoksu? Sosyal Medya Detoksu nasıl yapılır? Gelin bunlara beraberce göz gezdirelim.

Sosyal medya diyeti, kısaca kişinin kendisini bir süreliğine sosyal medyadan uzaklaştırması olarak tanımlanabilir. Böylece kişi aslında zamanının ne kadarını sosyal medyada geçirdiğini fark ederek sonrası için daha sınırlı bir kullanıma geçebilme eğitimini kendisine sağlayabilir. Peki, sosyal medya diyetini nasıl yapacaksınız?

Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?

Sosyal medya diyeti, aslında bir süreliğine sosyal medyadan tamamen kopma anlamına da geliyor. Bu yüzden de kendinize engel olmanın zor olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak telefonunuzdan sosyal medya aplikasyonlarınızı silmekle işe başlayabilirsiniz.

Eğer, bu size çok zor ve acımasızca geldiyse hesaplarınızı silmeyin; ancak günün belirli saatlerinde toplamda iki ya da üç kez 10’ar dakika bakabileceğinize dair bir program belirleyin. Bu girişlerde de kendinize engel olmaktan korkuyorsanız, en fazla ilginizi çeken hesapları takibi bırakın. Böylece sizi cezbeden şeyleri azaltmış olursunuz.

İşte gerçek bir sosyal medya detoksunun basit adımları:

  • Hesaplarınızı devre dışı bırakın: Bu durum kendinizi kontrol etmeniz adına bir çit oluşturacak ve arkadaşlarınızdan gelecek dürtmeleri de engellemenizi sağlayacak. Özellikle Facebook ve Instagram gibi uygulamaların dondurma özelliği sayesinde hiç bir verinizi kaybetmeden bir süre ortadan kaybolabilirsiniz.
  • Telefonunuzdan sosyal medya uygulamalarını silin: bağımlılığınızda önemli rol oynayan uyarıları ortadan kaldıracak bu adım sayesinde, kendinizi tutmanızı kolaylaşacak ve aklınıza gelmeyen anlarda bile aklınızı çelecek bildirimleri engelleyecek.
  • Sosyal medyayı başka bir etkinlikle değiştirin: hayatınızda oluşacak boşluğu başka bir şeyle doldurmanız gerekir, aksi takdirde kısa sürede detokstan vazgeçecek ve uygulamalarınıza geri döneceksiniz. Sosyal medyaya ayırdığınız süreci yeni hobilere hatta meditasyona ayırmanız ruhunuza daha iyi gelecektir.

Eğer, herhangi bir sosyal medya hesabından vazgeçmemeye niyetliyseniz, sizin için en uygun durum diyetin sonunda kendinize birtakım kullanım sınırlamaları koyarak bunları uygulamaya çalışmak.

Peki bu detoks ne kadar sürecek? Uzmanların çoğu, dopamin seviyelerinin normale dönmesinin yaklaşık 3 ay (veya 100 gün) sürdüğünü kabul ediyor. Bağımlılığınızın ne kadar yoğun olduğuna bağlı olarak süreci kendiniz ayarlamalısınız.

Yararlanılan Kaynak : Tam İndir

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu