SSD ile M2 SSD Arasında Ne Fark Var ?

Bu yazımızda M2 SSD nedir, SSD ile M2 SSD arasında ne fark var, SSD mi M2 SSD’mi hangisini tercih etmeli anlatacağız.

Bir süredir bilgisayarlarda gittikçe daha fazla karşımıza çıkan SSD sürücüler, hız ve güvenlik açısından geleneksel sabit disklerin yerini hızla almakta.   Özellikler son yıllarda SSD fiyatlarının makul seviyelere gelmesi ile PC, Notebook ve Sunucularda SSD kullanımı artış göstermektedir.

Buradaki yazımızda SSD nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, SSD’lerin HDD’lere karşı avantajları ve dezavantajları nelerdir detaylu olarak anlatmıştık.

M2 SSD Nedir?

M2 SSD 2014’ten sonra duymaya başladığımız PCIe tabanlı bir SSD yuvası olarak adlandırılabilir. M2 SSD ler intel tarafında Z97 ve AMD tarafında FX990 sonraki sürümlerinde kullanılmaya başlanmıştır.

M2 soketleri ilk olarak Bluetooth, Wifi gibi donanım ürünlerinde kullanılmıştır.M.2 standartlarında farklı genişlik ve boyda ürünler bulunabilmektedir. Bu standart kapsamında ürün genişliği 12, 16, 22 ve 30 mm, ürün boyu ise 16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 ve 110 mm olarak üretilmektedir. Ürün detaylarında boyu bilgisi önce genişlik sonra uzunluk belirtilerek gösterilmektedir.

M2 SSD slotu anakart üzerinde yatay olarak konumlandırılan bir şekilde bulunur. M2 SSD’ lerin yaygınlaşması ile piyasa da birçok çeşit bulunabilir. M2 SSD ler görüntüsü ile ram’a benzer ve anakart a hiçbir kablo olmadan direkt ram gibi takılabilirler. Takılıştaki tek fark anakarta yatay olarak takılmasıdır.

Teknik özelliklere şöyle bir baktık. Peki M2 SSD ile normal SSD farkı nedir

SSD ile M2 SSD Arasında Ne Fark Var ?

M2 SSD’ler ise mSata’nın geliştirilmiş halidir. Yapısı itibariyle daha ince ve daha uzun olan bu diskler teorik olarak mSATA’ya göre 5 kat daha hızlı veri yoluna sahiptir.

M2 SSD ile normal SSD arasındaki en önemli fark yapı konusunda ortaya çıkmaktadır. Biri 2.5″ büyüklüğünde kare bir yapıya sahipken diğeri, tıpkı bir ram gibi anakarta direkt olarak takılabilir.

Hız olarak M2 SSD ler x4 jenerasyon sürümü ile birlikte teorik olarak 32000 Mbit/s yani saniyede 4 GB hızlarına ulaşabilirler.Bu da normal bir Sata 3 SSD ye göre 6 kat daha hızlı veri transferi demektir. Sata 3 SSD bağlantı arabirimi saniyede maksimum 600 MB hızına ulaşabilir.Bu da SSD nin yapısı itibariyle bir darboğaz oluşturur.Yani SSD ler aslında verecekleri performansları tam olarak veremezler. M2 SSD ise PCIe arabirimi üzerinden haberleştiğinden bant genişlikleri çok fazladır ve SSD lere darboğaz oluşturmazlar.

M2 SSDler aynı bir Ram gibi anakartın üzerine monte edilirler. Yalnız dikkat edilmesi gereken sadece M2 SSD arabirimini anakartın desteklemesi yeterli değildir. Aynı destekleme alacağınız SSD disk içinde olmalıdır. M2 SSD arabirimleri anakart üzerine monte edildiği için çok yüksek bant genişliğine sahiptir. Ayrıca M2 SSD ler hem AHCI hemde NVME teknolojilerini destekler. Bahsettiğimiz performanslara ulaşabilmek için İDE yerine gelen AHCI değil NVME teknolojisini kullanmalısınız.

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu