Teknoloji ile hayatımıza giren Terimler ve Anlamları

Sosyal medya ve internet kullanımının artması ile dilimize bir çok kelime yerleşti. Bize bu yazımızda hayatımıza yeni girmiş teknolojik terimler hakkında bilgi vererek merak edenler için Teknoloji ile hayatımıza giren terimler ve anlamlarını sunacağız.

Arkadaşlarımız ve ailemizle irtibata geçmek, özel günleri kutlamak ve sosyalleşmek açısından sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanıyoruz. Sosyal medya ile birlikte dilimize de bir çok yeni kelime yerleşti. İşte hayatımıza yeni girmiş teknolojik terimler..

Teknoloji ile hayatımıza giren Terimler ve Anlamları

Sosyal medya denince akla gelen kelimeler

Selfie: Birinin akıllı telefon ya da herhangi bir dijital kamera kullanarak kendini çektiği fotoğraflardır.

Tweet: Twitter isimli sosyal ağda her paylaşıma verilen isimdir.

Hashtag: Twitter gibi sosyal medya sitelerinde belirli bir konu ile ilgili mesajları tanımlamak için kullanılan bir işarete (#) denmektedir.

Twerk: 2013 yılında Oxford Dictionary Online’a eklenmiştir. Cinsel yönden tahrik etmek için yapılan bir danstır.

Emoji: Online iletişimde duygu ya da düşünceyi ifade etmek için kullanılan küçük dijital imaj ya da ikonlara emoji deniyor.

Stalk: İngilizce kökenli bir kelime olup, gizlice sokulmak, sinsice izlemek anlamlarına gelmektedir. Günümüzde sosyal medya kullanıcıları ise bu kelimeyi, başka insanların hesaplarını incelemek, onlar hakkında bilgi edinmek olarak kullanmaktadır.

DM : İngilizce kökenli olan bu kısaltma, ‘Direct Message’ anlamına gelmektedir. Sosyal medya hesaplarında, kişisel mesaj atmaya yarayan işleve günümüzde DM denmektedir.

Phablet: Akıllı telefon ile tablet bilgisayarların arasında boyuta sahip olan bir akıllı telefon için kullanılan kelimedir. 5 ila 7 inç arasındaki ekran boyutu ile karakterize edilir. (Bkz. Samsung Galaxy Note)

Derp: Manasız ya da saçma sayılan konuşma yerine ya da anlamsız veya saçma bir eylem hakkında yorum yapmak için kullanılır. Derp bu günlerde genellikle öfkenin ön planda tutulduğu çizgi romanlarda hikaye anlatımı için çok önemli olmayan bir karakter ya da bir eylem için yer tutucu olarak kullanılır. Derp, karakterin sahip olduğu duygu durumunu gösteren çok sayıda yüz ifadesine sahiptir. Derp kelimesinin kadınlar için kullanılan Derpina hali de vardır.

Unlike: Birinin beğenisini ya da onayını geri çekme anlamında kullanılır. Bir web sayfasını ya da daha önce bir sosyal ağda beğendiği bir yayını beğenmekten vazgeçmeye denir.

Srsly: Srsly, seriously kelimesinin kısaltılmış halidir. 140 karakterle sınırlandırmalar yapılan mikroblog sitelerde kelimeden tasarruf etmek için kullanılmıştır. Bugün WhatsApp ve WeChat gibi anlık mesajlaşma servisleriyle bu tür sınırlamaların kalkmasına rağmen kelimenin kullanımı hala tercih ediliyor.

“TL;DR:”: “Too long; didn’t read.” yani “Çok uzun, okunmadı.” cümlesinin kısa versiyonudur.

FOMO: Heyecan verici ya da ilginç bir olayın şu anda başka bir yerde gerçekleşmekte olabileceğinin verdiği endişedir. Çoğu zaman bir sosyal medya sitesindeki önemli paylaşımların kaçırma ihtimalinin verdiği kaygıdır.

GIF: Hem animasyonlu hem de statik görüntüleri destekleyen görüntü dosyaları için kullanılan bir formattır.

Photobomb: Fotoğraf çekinirken kadrajda beklenmedik bir şekilde görünerek fotoğrafın bozulmasıdır.

Woot: Özellikle dijital iletişimde coşkuyu veya zaferi ifade etmek için kullanılır.

 OMG: Şaşırma, heyecan ve benzeri ifadelerde bulunmak için kullanılır.

LOL: Yüksek sesle gülmek anlamına gelir. Bir şakaya ya da eğlenceli bir ifadeye dikkat çekmek ya da eğlenceyi ifade etmek için kullanılır.

Noob: Belli bir alanda ya da faaliyette uzman olmayan bir kişi için kullanılır.

 Unfriend: Bir sosyal ağ sitesinde arkadaşlarınızdan birini çıkarmak anlamına gelir.

Troll: Birini üzmek, birinden öfkeli bir yanıt almak için kasten rahatsız edici ya da kışkırtıcı bir eylemde bulunmaktır.

Catfish: Online ortamda olmadığı bir kişi gibi davranan kullanıcıya verilen isim.

Caps: Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri bir işlevi de bizleri dış dünyadan birazda olsa uzaklaştırıp, neşelendirmek. Caps ise tam olarak bu işleve hizmet eden bir kelime. En az bir fotoğraf üzerine güldürücü yazılar yazıp, monteler yapmak anlamına gelmektedir.

Youtuber : Yaptığı yemekten tutun da gece bakım rutinine kadar her şeyini videoya kaydedip Youtube’a yükleyen arkadaşlarımız Youtuber (yutubır) ünvanını almış durumda.

3/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu