Telefon Neden Yavaşlar?

Telefon Neden Yavaşlar? Telefon neden donar? Akıllı telefonunuz ilk aldığınız günkü gibi hızlı değilse bunun belli başlı nedenleri vardır.

Telefon Neden Yavaşlar?

Bu yazımızda akıllı telefonllar neden zamanla yavaşlar ve bu yavaşlama ve donmaların önüne nasıl geçebiliriz anlatacağız.

Akıllı telefonların yavaşlamasına bir çok neden olabilir.

# Sistem Güncellemeleri

Telefonunuzda küçük sistem güncellemelerini kullanmanızda bir sakınca yoktur. Mesela Android 7.0 sürümünden 7.1 sürümüne geçiş yapmanız halinde bir sorun olmayacaktır.

Ancak, Android 7.1’den 8.0 sürümüne yükseltmek isterseniz cihazınızda yavaşlama yada donma gibi problemlerin yaşanması oldukça muhtemeldir.

İşletim sistemlerine gelen güncellemeler, donanımkonusundaki gelişmeler de göz önünde bulundurularak iyileştirmelerle birlikte geliyor. Bu nedenle, bir işletim sisteminin daha yeni sürümleri daha iyi bir deneyim için daha fazla bilgi işlem gücü ve kaynak gerektiriyor.

# Kullanılan Uygulamalara ait güncellemeler

Düşük donanımlı bir cihaz sahibiyseniz her uygulamanın yeni çıkan sürümlerini güncellemenizi tavsiye ediyoruz. Her tür uygulama özellik eklemesi, iyileştirmeler ve güvenlik açıkları gibi nedenlerle sürekli olarak güncelleniyor. Hafif olarak adlandırılan uygulamalar bile bir süre sonra bu güncellemeler yüzünden zamanla şişirilebiliyor.  Uygulamalar zamanla daha fazla RAM ve CPU tüketme eğiliminde oluyor fakat donanımınız aynı kaldığından performans kaybı yaşayabiliyorsunuz.

# Arka Plan Uygulamalar

Arka planda çalışan e-posta , mesajlaşma  yada not alma uygulamaları CPU ve RAM kullandığından, aktif olarak kullandığınız uygulamalara daha az kaynak bırakıyorlar. Bu da performansınızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebepten arkada çalışan uygulamaları kaptmalısınız.

# Bellek Hasarları

Tüm akıllı telefonlar ve tabletler flash bellek üzerinde çalışıyor. En yaygın tip flash bellekler ise NANDadıyla biliniyor. NAND, hızlı ve ucuz olmasıyla birlikte performans konusunda da etkili sonuçlar veriyor.

SLC, MLC ve TLC türlerinde NAND belleği bulunuyor. Ancak hepsinin ortak dezavantajı, yazma sınırlarına sahip olması diyebiliriz. Sınırlara ulaşıldığında, bellek üzerindeki hücreler aşınıyor ve performans olumsuz yönde etkileniyor. Yani özetle, ne kadar çok veri yazılırsa bellekler o kadar hızlı etkileniyor diyebilirim.

Bu konudaki çözüm önerimiz ise, cihazınızın toplam depolama kapasitesinin yüzde 75’inin altında kalmanız yönünde olacak. Dahili depolama alanınız 8 GB ise, 6 GB eşiğini geçmemenizde fayda var.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu