Web Hosting nedir ?

Bu yazımızda Web sitesi kurmak isteyenler için; Web hosting nedir, ne işe yarar, Hosting alırken dikkat edilmesi gerekenler ve Hosting fiyatları hakkında bilgiler vereceğiz.

Hosting nedir?

Web Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

Hosting ne işe yarar?

Hosting, sunucu firmaları tarafından size sunulan sunucular vasıtasıyla, sitenizin içeriklerinin dünyanın her yerinden kullanıcı için ulaşılabilir olmasını sağlar. Kesintisiz şekilde sunulan bu hizmet aracılığıyla siteniz her an online olur.

Bir hosting hizmeti satın aldığınızda temel olarak sitenizin düzgün çalışması için gerekli tüm dosya ve verileri saklayabileceğiniz bir sunucuda yer kiralarsınız. Sunucu, sitenize girmek isteyen tüm ziyaretçiler için her zaman kullanılabilirlik sağlayan, kesintisiz çalışan fiziksel bir bilgisayardır. Web hosting ise, içeriğinizi (yazılar, görseller, videolar, dosyalar) sunucudan ziyaretçilerinizin tarayıcılarına aktarmayı sağlar.

Bir web sitesi kurmak istediğinizde size sunucu alanı sağlayan bir hosting şirketi bulmanız gerekir. Web hostinginiz dosyalarınız, veritabanlarınız dahil her şeyi sunucuda saklar. Ziyaretçi alan adınızı tarayıcısının adres çubuğuna yazdığında hostinginiz ziyaretçinin web sitenize ulaşması için gerekli tüm dosyaları aktarır.

Hosting ile domain arasında ne fark var?

Hosting ile domain genellikle birbirine çok karıştırılır.

Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.

Hosting Hizmetleri Çeşitleri nelerdir?

Hosting işleminde kullanılan sunucuların farklı çeşitleri vardır. Şimdi dilerseniz biraz da hosting çeşitlerinden bahsedelim. Hosting şirketleri tarafından sunulan en popüler hosting planları şunlardır:

  • Paylaşımlı Hosting
  • VPS Hosting
  • Cloud Hosting
  • WordPress Hosting
  • Dedicated Server Hosting

Paylaşımlı Hosting nedir?

Paylaşımlı hosting, en düşük maliyetli ve küçük internet siteleri için harika bir çözüm sunan hosting türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere bir sunucunun paylaştırılmış bölümlerinden birinin kullanıldığı bu hosting planını internet sitenizin ilk dönemlerinde tercih edebilirsiniz.

Paylaşımlı hosting’de aynı sunucu üzerinde yer alan internet siteleri hafıza, işlemci gücü, disk alanı gibi sunucu kaynaklarını birlikte kullanırlar.

Paylaşımlı sunucuların internet siteleri açısından en büyük avantajı site barındırma maliyetini ciddi ölçüde düşürmesidir. Nitekim bu sunucu türünün bir diğer avantajı olarak da yeni başlayanlar açısından düşünülmelidir. Çok yüksek maliyetlere katlanmadan kolay bir şekilde bir sunucu üzerinden internet sitesini yayınlama imkanını sunmaktadır.

VPS (Virtual Private Server) Hosting nedir?

VPS hosting olarak adlandırılan hosting planında da yine paylaşımlı hostinge benzer şekilde aynı hosting üzerinde birden çok internet sitesi barındırılır. Ancak VPS hosting planını seçen internet sitesi için bu sunucu üzerinde özel bir alan açılmaktadır. VPS hosting’de internet sitesinin sunucu üzerinde kendine özel bir alanıyla birlikte daha güçlü işlemci performansı ve hafıza alanı olmaktadır.

VPS hosting, başlangıç aşamasını geçerek ilerleyen orta büyüklükteki işletmelerin internet siteleri için oldukça güzel bir hosting seçeneğidir.

Cloud hosting nedir?

Cloud hosting Türkçe ismiyle bulut hosting, sitenin tarayıcıya indirme süresini neredeyse sıfıra indirdiği için son zamanların en çok tercih edilen hosting seçeneklerinden biridir. Cloud hosting seçeneğinde hosting firması internet sitesinin hizmetine bir sunucu kümesi sunar. Bu şu demektir. Sitenin hizmetine sunulan sunucu kümelerinin hepsinde sitenin içeriği yer almaktadır. Bu sunuculardan birine erişim talebi geldiğinde eğer bu sunucu meşgul ise anında diğer sunucuya yönlendirme yapılır ve bu durum, sitenin tarayıcıya indirme süresini sıfıra indirir. Bu hosting türünde sunucudan kaynaklı problemlerden dolayı sitenizin çökmesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaliniz yoktur.

WordPress Hosting nedir?

WordPress hosting, adından da anlaşılacağı üzere WordPress site sahipleri için oluşturulmuş özel bir hosting çeşididir.

WordPress uyumlu hosting paketleri, WordPress’in ihtiyacı olan tüm sunucu konfigrasyonlarına sahiptir. Disk, bant genişliği, veritabanı, CPU, RAM, Server Cache gibi donanımsal ve sistemsel özellikler WordPress’in en iyi çalışacağı seviyede optimize edilmiştir.

Dedicated Hosting nedir?

Dedicated hosting adı verilen hosting türünde hosting firması, tek bir sunucusunu veya içeriğinizin boyutuna göre sunucularını tamamen sizin kullanımınıza sunmaktadır. Ancak bir şirket aracılığıyla sunucuya sahip olmanın doğrudan sunucu satın almaktan daha avantajlı yanı şu şekilde belirtilebilir. Böylesi bir durumda o hosting şirketinin tüm teknik desteğini de almış olursunuz.

Dedicated hosting hizmetinde o sunucu tamamen size aittir. Bu şu anlama gelmektedir. Sunucu üzerine dilediğiniz program ve yazılımları yükleyebilirsiniz. Böyle bir durumda işlem yapma esnekliğinin tamamına hâkim olmuş olacaksınız. Dedicated hosting hizmeti genellikle yüksek trafik alan büyük internet siteleri için tavsiye edilen bir sunucu kiralama hizmetidir.

Bu sunucu hizmetinin en önemli avantajı, kullanıcılara yüksek güvenlik sunmasıdır. Ancak elbette ki bu yüksek güvenlik ve tek bir sunucunun sadece tek bir site tarafından kullanılmasının yüksek maliyeti olacağı da gözden kaçırılmamalıdır.

Hosting alırken dikkat edilmesi gerekenler

Web hosting seçimi yapmadan önce aşağıdaki özelliklere dikkat etmelisiniz:

1# Hız

Hız her şey! Web siteniz çok hızlı açılmalı, sitenize gelen ziyaretçiler sayfaların yüklenmesi için uzun süre beklememeli. Sitenin yavaş yüklenmesi hem ziyaretçilerinizi azaltır hem de Google’ın sitenizin genel puanını düşürmesine neden olur. Bir web sitesinin hızını etkileyen faktörlerden birinin de web hosting olduğunu unutmayın.

2# Bant Genişliği

Bant genişliği, sitenizin genellikle aylık olarak ziyaretçilere sağladığı veri miktarının bir ölçüsüdür. Birçok web hosting firması müşterilerine sınırsız bant genişliği sunuyor ancak gerçekte öyle değil. Kişisel bir blogunuz var ve trafiğin günlük olarak birkaç yüz ziyaretçiyi aşmasını beklemiyorsanız sizin için bant genişliğinin sınırsız olup olmasının bir önemi yok ancak her gün binlerce, yüz binlerce ve daha fazla ziyaretçi trafiği aldığınız büyük bir sitenin başındaki isimseniz bant genişliğinin gerçekten sınırsız olması gerekir. Yeni bir projeye başlıyor ve neye ihtiyacınız olacağına dair bir fikriniz yoksa sınırsız bant genişliğine ihtiyacınız yok, sonradan yükseltebileceğiniz bir hosting paketi satın almanız yerinde olacaktır.

3# Depolama

Web hosting firmalarının çoğu sadece bant genişliği değil depolamayı da sınırsız kapasite altında belirli kısıtlamalarla sunar. Çok sayıda yüksek çözünürlüklü görsel veya ses dosyası barındırılması gereken bir web siteniz yoksa, metin içeriği ve site dosyalarının fazla yer kaplamadığını düşünürsek 1GB alan sizin için yeterli olacaktır. Yalnız çok sayıda görsel bulunduran bir siteye sahipseniz 2GB – 4GB alana ihtiyacınız olacaktır. Özetle, sitenizde çok miktarda büyük medya dosyaları barındırıyorsanız sınırsız depolama alanı olan bir hosting paketi kullanmanızda yarar var.

4# Ölçeklenebilirlik

Ne kadar bant genişliği ve depolama alanına ihtiyaç duyduğunuzu tahminen söyleyebilirsiniz. Bu nedenle web hosting satın alırken bakmanız gereken en önemli şeylerden birisi de hosting paketi yükseltmenin ne kadar kolay olacağıdır. Hosting paketi yükseltmeniz gerektiğinde tercih ettiğiniz web hosting firması bunu kısa sürede yapabilir mi? Bunun cevabı net olmalı. Şüphe duyuyorsanız hosting servisi aldığınız firmayı değiştirmeyi düşünmelisiniz.

5# Panel

Tüm web hosting şirketleri hosting hesabınızı yönetmek için bir kontrol paneli sağlar. Ancak hepsi hosting hesabınıza daha kolay ulaşmanızı sağlayacak seçenekler sunmaz. Erişim ile ilgili tüm özellikleri öğrenmenizde fayda var.

6# Destek

En iyi web hosting firmasından bile hizmet alsanız her zaman bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Hosting şirketinin müşteri desteği de çok iyi olmalı. Sitenizde gecenin bir yarısında beklenmedik bir sorun olduğunda karşınızda iletişime geçip sorunu çözebileceğiniz bir destek ekibinin olduğunu bilmenizde fayda var.

Hosting Fiyatları

Hosting fiyatları ihtiyaçlarınıza göre belirlenir aylık 3 liradan 5-10 bin liralara kadar fiyatlar bulunmaktadır. Bunu nasıl bir şey istediğinize göre siz belirleyeceksiniz.

Eğer yeni bir blog açmayı düşünüyorsanız WordPress ve Blogger’ında dahil olduğu en iyi 7 ücretsiz blog açma siteleri konumuza da bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu