WordPress Nasıl Hızlandırılır?

WordPress site hızlandırma yazımızda, WordPress Optimizasyonu ve site hızlandırmak için yapılacakları detaylı olarak anlatacağız.

Wordpress site hızı nasıl ölçülür?

Sitenin yavaşlamasına neden olan sorunları trespit edebilmek için aşağıdaki 3 tane hız testi sitesini kullanabilirsiniz.

Gtmetrix ile sitenizin genel durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Google tarafından sunulan bir sistem ise PageSpeed Insights CSS ve JS dosyalarınızdan hangilerinin sayfa açılmasını geciktirdiğini öğrenebilirsiniz.

Pingdom Tools ile dünyanın farklı şehirlerinden ölçümler yapabilirsiniz. Sayfanız açılırken hangi dosyaların ne kadar sürede yüklendiğini inceleyebilirsiniz.

Bir Web sitesini neler yavaşlatır?

WordPress sitenizin yavaşlamasına sebep olacak etkenler aşağıdaki gibidir.

Web Hosting – Web barındırma sunucunuz doğru yapılandırılmadığında web sitenizin hızına zarar verebilir.

WordPress Yapılandırması – WordPress siteniz önbelleğe alınmış sayfalar sunmuyorsa, sunucunuzu aşırı yükler, böylece web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen çökmesine neden olur.

Sayfa Boyutu – Temel olarak web sitesi için optimize edilmemiş görseller.

Kötü Eklentiler – Kötü kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir.

Harici komut dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler vb. Gibi harici komut dosyalarının web sitenizin performansı üzerinde büyük etkisi olabilir.

Wordpress site hızlandırma nasıl yapılır?

WordPress Optimizasyonu ve site hızlandırmak için yapılacaklara kısaca değinirsek;

1- Gereksiz eklentileri kaldırın.

2- WordPress sıkıştırma eklentilerinden olan WpFastest Cache , Gzippy, W3 Total Cache, Autoptimize, Fast Velocity Minifiy gibi iyi bir cache eklentisi kullanın.

3- WordPress hızlandırma için bir çok eklentiyi bir arada kullanmak yerine temanızı iyi bir şekilde optimize edebilirsiniz.Yoğun trafiğiniz varsa CDN kullanabilirsiniz.

4- Resimlerin optimize edilmesini sağlayın.

5- Lüzumsuz javascript ve css dosyalarının yükletilmesini engelleyin.

Doğru Hosting seçimi nasıl yapılır?

Kalitesiz bir hosting (sunucu) firmasında sitenizi barındırmanız seo için kötü bir tercih olacaktır.

Kalitesiz, ucuz ve sürekli hizmet değerlerinde sorun yaşanan web hosting firmaları ile çalışmak sadece site hızınızı değil, diğer tüm performans değerlerinizi de olumsuz etkiler.

Doğru tema nasıl seçilir?

Web sitesinin yavaş açılmasında, kullanılan tema seçimi de etkili olabilir.

İyi optimize edilmeyen ve özensizce kodlanmış tema kullanan bir web sitesi yavaş açılacağından, hem site içi (on-page) SEO değerleri hem de kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir.

Seo uyumlu temiz kodlanmış bir tasarım kullanın.

Hangi Cache eklentisi kullanılmalı?

Ziyaretçiler bir web sitesine tıkladıklarında, sayfadaki ögeler bilgisayarın geçici depolama alanında saklanır. Daha sonra aynı site yeniden ziyaret edildiğinde, ilgili dosyalar indirilmeye gerek kalmadan bilgisayarın depolama alanından yüklenir.

Özetle, cache sistemi web sitesindeki bütün sayfaların ve dosyaların, önbelleğe alınmış, küçültülmüştür formlarını oluşturur. Bu da veritabanının sorgusunu azaltacağından sitenin hızlı açılmasını sağlar.

Önbelleklemeyi ve haliyle cache eklentisini kullanmaya başlamadan önce gerçekten buna ihtiyacınız var mı kendinize sormalısınız. Eğer çok fazla trafiğe sahip olmayan bir bloğa veya sürekli içerik girdiğiniz bir haber siteniz yoksa gereksiz yere cache eklentileri ile sitelerinizi boğmanızı tavsiye etmiyorum.

Kullanmak isteyenlere eğer alt yapıları uygunsa LiteSpeed Cache, WP Fastest Cache ya da WP Rocket kullanmanızı tavsiye ederim.
Sitedeki resimler nasıl optimize edilmeli?
Web sayfalarında kullanılan resim ve diğer türdeki görseller, site açılış hızını etkileyen bir başka önemli etmen arasında bulunmaktadır.

Web sitesi hızına etki eden yüksek boyutlu görseller varsa, web sitenizdeki bu görsellerin boyutlarını küçültmeniz gereklidir.

Görsel optimizasyonu, imajların dosya boyutunu küçültür, sıkıştırma yapar ve bu işlemler site hızına olumlu katkı sağlar.

Bu alanda en başarılı eklentiler arasında Imagify Image Optimizer ve Compress JPEG & PNG images – TinyPNG  sayılabilir.

Resminizi yükleyip online olarak optimize edilmiş resminizi bilgisayarınıza indirebileceğiniz siteler mevcuttur.

Online olarak ücretsiz bir şekilde yine tinypng.com sitesinden görsel sıkıştırması yapabilirsiniz.

WordPress sitenizi hızlandıracak eklentiler

WordPress sitenizi daha hızlı hale getirebilmek için bu eklentilerini kullanabilirsiniz.

Autoptimize

Autoptimize eklentisini kullanarak web sitenizin yüklenme hızını artırabilir ve çeşitli performans arttırıcı hilelerini öğrenebilirsiniz. Stil dosyaları ve javascript dosyalarını sıkıştırarak, veri transferini azaltan eklenti sayesinde daha hafif ve hızlı bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Compress JPEG & PNG Images

JPEG ve PNG uzantılı görsellerinizi sıkıştırarak daha az yer kaplamasını sağlayan bu eklenti sayesinde resimlerinizi otomatik olarak optimize edebilirsiniz. Eklenti ile JPEG formatında %40-60 ve PNG formatında %50-80 oranında daha küçük ve iyi görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Kraken Image Optimizer

JPEG, PNG ve GIF formatlarını destekleyen Kraken Image Optimizer eklentisi ile görsellerinizi optimize ederek dosya boyutlarını küçültebilirsiniz. Dosyalarınızı küçülterek maliyetlerinizi ve depolama alanı ve bant genişliği konularında tasarruf sağlayabilirsiniz.

BJ Lazy Load

BJ Lazy Load eklentisi, içeriklerinizdeki görseller, önizleme resimleri ve gravatar görüntüleri, siz sayfayı kaydırdıkça yüklüyor ve bu sayede web sitenin yüklenme süresini olabildiğince düşürüyor. Bu sayede sayfa boyutunu da düşüren eklenti sayesinde hem siteniz daha hızlı açılacak hem de bant genişliğinden tasarruf edebileceksiniz.

WP-Sweep

WP-Sweep ile web sitenizin performansını artırabilir ve sitenizin veritabanını optimize edebilirsiniz. Web sitenizdeki istenmeyen verileri yani çöpe atılan mesajlar, sayfalar ve yorumlar, revizyonlar, otomatik taslaklar gibi verileri silerek performans artışı sağlayabilirsiniz. Temizlenecek ögeleri tek tek veya gruplar halinde de temizleyebiliyorsunuz.

Above the Fold Optimization

Sitenizin sunucusuna yapılan istekleri minimuma indirmek için kolaylık sunan bu eklenti, CSS ve JavaScript dosyalarınızı optimize ediyor. Birinci sınıf performans için Autoptimize ve W3 Total Cache gibi optimizasyon eklentileriyle de uyumlu çalışan Above the Fold Optimization eklentisini yukarıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

WP Optimize By xTraffic

Bu eklenti web sitenizi optimize ederek daha fazla performans sağlayabilirsiniz. Bağlantıları ve açıklamalarda bulunan anahtar kelimeleri bağlayabilir, bağlantıları nofollow olarak ayarlayabilirsiniz. WP Optimize By xTraffic eklentisi ile CSS ve JavaScript dosyalarını da sıkıştırarak performans artışı sağlayabiliyorsunuz.

Google Webfont Optimizer

Web sitenizde Google Fonts kullanıyorsanız, bu eklenti sayesinde web sitenizde performans arıtşı sağlayabilirsiniz. Google Webfont Optimizer eklentisi, tarayıcınızın her sayfa için Google Fonts yükleme isteklerini minimuma indirerek yüklenme sürelerini azaltmaktadır.

Scripts to Footer

Bu eklenti de web sitenizde gözle görülür bir artış sağlayan başarılı eklentilerden bir tanesi diyebilirim. Blogunuzdaki çeşitli bölümlere ait JavaScript dosyalarını sitenizin footer bölümüne göndererek burada yüklenmesini sağlıyor. Bu sayede JavaScript kodları sitenizin üst kısmı (Header) yerine alt kısımda yüklenerek sitenizin hızında artış sağlıyor.

WordPress Instant Articles

WordPress Instant Articles eklentisi, içerikleri önceden yükleyerek web sitenizin yüklenme hızını artırıyor. İlgili siteyi DNS ön yüklemesi ile kaydederek, daha sonra girildiğinde gecikme olmadan anında görüntülenme sağlamak için WordPress Instant Articles eklentisini indirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu