Yerli Otomobil TOGG

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından geliştirilen Yerli Otomobil TOGG hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri ve araçla ilgili görselleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri tanıtıldı. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin detayları aşağıda bulabilirsiniz.

TOGG nedir?

TOGG, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kısaltmasıdır.

Türkiye’de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar Kasım 2017’de açıklandı.

Bu amaçla Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Eylül 2019’da Kök Grubu’nun projeden çekileceği iddia edildi. Ekim 2019’da şirket merkezi Şişli, İstanbul’dan Gebze, Kocaeli’ne taşındı. Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019 yılı içinde tamamlanacak olan otomobilin 2022’de satışa çıkacağını açıkladı.

Mehmet Gürcan Karakaş kimdir ?

Yerli Otomobil TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş 1965 Antalya Akseki doğumlu. 1988 yılında Ortadoğu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Karakaş, aynı yıl Aselsan’da çalışmaya başladı. 1990 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş’de görev alan Karakaş, 1991-1992 yılları arasında Almanya Feuerbach’ta dizel püskürtme sistemleri ürün geliştirme mühendisi olarak çalıştı.

1995 yılında Bursa’da teknik aplikasyon projelerinden sorumlu kısım müdürü oldu ve 1996-1997 yılları arasında Almanya Bühlertal’da enerji ve karoseri sistemleri üzerine Japon ve İskandinav müşterilerden sorumlu proje müdürü olarak görev aldı.

Gürcan Karakaş, 2004 yılında Bosch Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandı. 2007 yılında Bosch’un Almanya’daki merkezine geçen Karakaş, o tarihten bu yana grubun yenileme pazarlarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, 2011 yılında Gürcan Karakaş’ı Almanya’nın en tepesindeki 30 şirketi yönetmeye aday 100 kişiden biri olarak seçmişti. Gazetede Karakaş’ın Bosch firmasında ve Bosch’un son yıllarda artan başarısında çok önemli bir role sahip olduğu yazıldı. 53 yaşındaki Karakaş’ın Bosch Grubu içinde şirketin üçüncü kademe yöneticileri arasına yükselen ilk yabancı kökenli kişi olduğu da belirtilmişti.

Yerli Otomobil TOGG

Şimfi Yerli otomobilin teknik özelliklerine, nerede ve ne zaman üretileceğine ve kaç model olacağına bakalım.

TOGG Teknik Özellikleri

  • Hızlı şarj teknolojisi sayesinde 30 dk içerisinde şarj olabilen Yerli Otomobil TOGG , bu sayede kullanıcılara büyük bir avantaj sağlayacak. Aynı zamanda internet üzerinden güncelleme alabilen yerli otomobil, ileri sürüş destek sistemleri sayesinde 3. seviye otonom sürüş teknolojisine hazır.
  • Multimedya ekran, Yeni nesil otomobiller ile benzer şekilde Yerli Otomobil TOGG‘da dakonsol tamamen ekranlar ile donatılmış durumda. Üst kısımda üç tane ekran yer alırken, hemen alt tarafta multimedya ve navigasyon ekranı yer alıyor. Analog bir gösterge olmayan araç, dijital veya halk arasında hayal gösterge olarak bilinen teknolojiye ev sahipliği yapıyor.
  • Aynasız. Aracın direksiyonu ve koltuğundaki TOGG logoları dikkat çekerken, ekranların tamamı dokunmatik. Bunun yanı sıra araçlarda standart bir ayna bulunmuyor. Her iki tarafa yerleştirilen kameralardan gelen görüntü sürücüye sunulacak.
  • Anahtarsız giriş özelliğine sahip olan otomobilin kapısındaki cam tuşlarının lale şekli ve hoparlör bölmesinde Türk motiflerine yer verilmesi oldukça hoş.
  • 180 km/s azami hıza ulaşabilen Yerli Otomobil TOGG geri kazanımlı frenleme sistemi ile geliyor. Özellikle Tesla kullanıcılarının yakından bildiği bu özellik, rejeneratif frenleme olarak adlandırılıyor. Frene basıldığında açığa çıkan enerji, alternatör tarafından elektriksel enerjisine dönüştürülerek tekrar depolanıyor. Bu sistemin yerli otomobilin menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayabildiği belirtildi.
  • Dört çekişli motora sahip olan model, 400 beygir gücünde ve 0 – 100 km/s hıza 4.8 saniyede ulaşıyor. Arkadan itişli motora sahip olan yerli otomobil ise 200 beygir gücünde 0 – 100 km hıza 7.6 saniyede ulaşıyor.
  • Li-on pillerden güç alan yerli otomobil, 300 km+ ve 500 km+ olmak üzere iki farklı menzil seçeneği sunuyor.
  • Otomobilin elektronik güç ünitesinde tamamen yerli yazılım kullanılıyor.

Yerli otomobil nerede üretilecek ?

Yerli Otomobil TOGG ile ilgili ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Karara göre otomobil Bursa’da üretilecek. Yatırım tutarı 22 milyar lirayı bulacak projede üstlenici firmaya yıllık 30 bin araç alım garantisi verildi.

Yatırımın süresi, başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde 5 ayrı modelden yılda 175 bin otomobilin üretilmesi öngörülüyor.

Yerli otomobil ne zaman üretilecek ?

Yerli Otomobil TOGG‘un 2020’de marka lansmanı 2021’de fabrika açılışı yapılacak. İlk araç ise 2022’de üretilecek ve satışa sunulacak.

Yerli otomobil modelleri

Yerli Otomobil TOGG SUV olarak iki farklı motor seçeneği ile piyasaya çıkacak olsa da, 2030 yılına kadar 5 modele ulaşılacak. Bunlar arasında C-SUV, C-Sedan, C-Hatchback, B-SUV ve C-MPV yer alacak.

Yerli otomobilin fiyatı

Yeli otomobil ismi ve fiyatı henüz belli değil. Yerli otomobilin isminin önümüzdeki yıllarda açıklanması bekleniyor.

Yerli Otomobil TOGG Resimleri

Yerli otomobil TOGG’un tanıtılmasın sonrasında Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller merak konusu olmaya başladı. Buradaki yazımızda Türkiye’de satılan elektrikli otomobilleri ve elektrikli araba fiyatlarını bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu