Windows 10 %100 Disk Kullanımı sorunu nasıl çözülür?

Bu yazımızda Windows 10’da karşılaşılan %100 Disk Kullanımı sorununın çözüm yollarını ele alacağız.

Bilgisayarımızda birçok farklı program, oyun veya yazılım çalıştırıyoruz. Oyun gibi iş yükü ağır işlemleri yürütürken bilgisayarın arkaplandaki bir işi yürtümesi oldukça güç olabiliyor.

Bilgisayarınızda yüksek grafik kalitesine sahip bir oyun açıkken masaüstüne geçiş yaparak farklı bir işlem gerçekleştirmeniz esnasında bilgisayarınızın biraz zorlanması doğal bir durum olarak karşılanabilir; fakat herhangi bir oyun veya iş yükü ağır bir yazılım bilgisayarınızda çalışmıyorken, sadece internette gezinti yapıyorken bilgisayarınızın takılmaya başlaması, sekmeler arası geçişte gereğinden fazla bekletmesi ve sayfaları yükleyememesi, zaman zaman kilitlenmesi pek de doğal bir durum olarak nitelendirilemez.

Bu problemin en yaygın olarak karşılaşılan sebeplerinden bir tanesi yüzde yüz disk kullanımı problemi. Yüzde 100 disk kullanımı probleminin farklı sebepleri bulunmakta. Bu yazımızda da bu sebeplere değineceğiz ve bu problemi nasıl ortadan kaldırabileceğinizi anlatacağız.

%100 Disk Kullanımı sorunu nasıl çözülür?

Sisteminizi yeniden başlatın.

En basit ve klasik yöntemlerden biridir. Çoğu sorun sisteminizi yeniden başlatmanız durumunda tekrar etmeyebilir. Disk kullanımı %100 sorununu çözmek için de diğer yöntemlere geçmeden önce sisteminizi yeniden başlatarak, sorunun devam edip etmediğini kontrol etmelisiniz.

Windows sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.

Sürücülerin güncel olması bilgisayarlar için her zaman çok önemlidir. Güncellemelerin getirdiği iyileştirmeler ile disk kullanımı %100 hatası kendiliğinden çözülebilir.

 

  • Başlat menüsünü açın.
  • Ayarlar sekmesine girin.
  • Güncelleştirme ve güvenlik bölümünden Windows Update’e girin.

 

Kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol edin.

Bilgisayarınıza disk kullanımının artmasına neden olan bir virüs bulaşmış olabilir. Kullandığınız bir virüs programı varsa zaten bu sorunu yakalamıştır fakat size bildirim göndermemiş ya da siz bildirimi gözden kaçırmış olabilirsiniz. Her zaman antivirüs programlarının stabil çalışmadığını da varsayarsak, düzenli aralıklarla virüs taraması yapmanızı öneriyoruz.

Windows aramasını devre dışı bırakın.

Windows 10’da probleminizin kaynağı windows araması olabilir. Bir arama döngüsünde takılı kalarak disk alanını dolduran Windows aramasını önce geçici olarak kapatıp sorunun geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun ortadan kalkmışsa sebebi Windows aramasından kaynaklanıyordur.

  • Başlat menüsünü sağ tıklayın ve Komut İstemi (Yönetici) seçeneğini tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak olan pencereden onay verdikten sonra açılan Komut İstemi penceresine net.exe stop “windows search” komutunu yazın ve enter tuşuna basın.
  • Bu işlem geçici olarak Windows aramasını kapatmanızı sağlayacaktır.
  • Windows tuşu + R kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açın.
  • Çalıştır penceresine ‘’services.msc’’ yazın ve tamam butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede Windows Search başlığını bulun ve bu özelliğin üzerinde sağ tuşa tıklayarak Özellikler seçeneğini seçip, devre dışı bırakın.

Superfetch yani hızlı getirme özelliğini kapatın.

Superfetch yani hızlı getirme özelliği bilgisayarınızda bulunan bir programın açılış süresini olabildiğince hızlandıran bir sistemdir. Superfetch sistemi sık kullandığınız programları aklında tutarak önceden sistemde kullanıma hazır hale getiriyor. Bu işlemi yaparken de bilgisayarınızın sistem kaynaklarından güç harcıyor. Özellikle düşük RAM’li bilgisayarlarınızda yarardan çok zarara dönüşebilir ve disk kullanımı %100 sorununuzun ana kaynağı olabilir.

  • Windows tuşu + R kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açın.
  • Çalıştır penceresine ‘’services.msc’’ yazın ve tamam butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede Hızlı Getirme başlığını bulun ve bu özelliğin üzerinde sağ tuşa tıklayarak Özellikler seçeneğini seçin.
  • Önünüze çıkan pencereden devre dışı bırak seçeneğini işaretleyin.

Enerji seçeneklerini yüksek performans olarak ayarlayın.

Çoğu Windows 10 kullanıcısı disk kullanımı %100 sorununu yalnızca güç ayarlarını yüksek performansa getirerek çözdüğünü belirtti. Sizler de bilgisayarlarınızı aşağıda ki adımları uygulayarak yüksek performans olarak ayarlayabilirsiniz.

  • Başlangıç menüsüne gidin.
  • Ayarlar sekmesinden sistem bölümüne girin.
  • Güç ve uyku bölümüne tıklayın.
  • Ek güç ayarları sekmesinden yüksek performansı seçin.

Antivirüs yazılımınızı geçici olarak kapatın.

Kullandığın antivirüs yazılımını devre dışı bırakıp, diskin durumuna bakın. Windows Defender bile yüksek disk kullanımına neden olabilir. (Eğer disk kullanımı %100 göstermiyorsa sorun antivirüs programınızdan kaynaklanıyor olabilir.)

Sanal belleği sıfırlayın.

Sanal bellek, sisteminizde RAM gibi davranır. Özellikle RAM’in yetersiz olduğu durumlarda karşımıza çıkan Pagefile.sys hataları bilgisayarınızda bulunan disk kullanımı %100 hatasının nedeni olabilir.

  • Sistem özelliklerini açın ve Gelişmiş Sistem Ayarları sekmesine tıklayın.
  • Açılan pencerede bulunan gelişmiş sekmesinden ayarlar butonuna basın.
  • Giriş yapmakta olduğunuz Performans Seçenekleri penceresinden değiştir butonuna tıklayın.
  • Açılan Sanal Bellek penceresinde ‘’ Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet’’ başlıklı kutucuğun işaretli olduğundan emin olun.
  • Aynı Sanal Bellek penceresinde bulunan ‘’Disk belleği dosyası yok’’ seçeneği işaretlerseniz de disk performansınızı arttırabilirsiniz.

Disk denetlemeyi çalıştırın.

Disk ile ilgili donanımsal bir sorun olabilir ve bunu kontrol etmenin tek yolu disk denetlemeyi çalıştırmaktır. Eğer yazımızda bulunan diğer maddeler ile disk kullanımı %100 sorununuzu çözemiyorsanız, bunun sebebi disklerden birinin donanımsal açıdan sorunlu çalışmasından mütevellit olabilir.

  • Bilgisayarım kısmından denetlemek istediğiniz diske sağ tıklayın ve özellikleri seçin.
  • Açılan pencereden araçlar kısmına girin ve denetle butonuna tıklayın.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu