Mac’e Virüs Bulaştığının 3 İşareti

Macbook’ta virüs olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi ve Mac’e virüs bulaştığının 3 işaretini yazımızda açıklıyoruz.

Mac’iniz normalden daha yavaş çalışıyorsa, sebepsiz yere reklamlar görüyorsanız veya dosyaları ve sistem ayarlarını açamıyorsanız bunun nedeni kötü amaçlı yazılım olabilir.

Mac bilgisayarlara da Kötü amaçlı yazılım veya virüs bulaşmaktadır ancak MAC virüsleri Windows bilgisayarlardaki gibi yaygın değildir. Daha fazla insan Mac kullanmaya başladıkça buna paralel olarak siber suçlular da hedeflerini MAc bilgisayarlara çevirmiş durumda. Dikkatli olmak ve virüsten koruma yazılımı kullanmak, çoğu zaman kötü amaçlı yazılım bulaşmasından sizi koruyabilmektedir.

Mac’inizdeki bir virüsün belirtilerini nasıl tanıyacağınızı ve MAC virüslerini bulmak için sisteminizi nasıl tarayacağınızı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Mac bilgisayara virüs girer mi?

Mac’e virüs bulaşır mı? Mac bilgisayarlara tabii ki virüs bulaşabilir. MAC bilgisayarlara giren kötü amaçlı yazımlar başlıca şunlardır:

  • Silver Sparrow: M1 çipli Mac’leri hedefler. Komutları yürütmek için macOS Installer JavaScript API’sini kullanır ve sunucularıyla saatte bir iletişim kurduğu bilinmektedir.
  • Pirri/GoSearch22: M1 çipli Mac’leri hedefler. Virüsün kendisi reklam yazılımıdır; reklamları normalde görünmeyecekleri yerlere yerleştirir.
  • ThiefQuest: Bu yazılım klasörlerdeki dosyalardan veri çalar. Kötü amaçlı yazılımın kendisi fidye yazılımı olarak gizlenmiştir, ancak hiçbir zaman fidye talep edilmez.
  • LoudMiner: Bu yazılım kötü amaçlı bir kripto madenciliği uygulamasıdır.

Mac’e Virüs Bulaştığının 3 İşareti

Mac’e virüs ve kötü amaçlı yazılımlar App Store dışındaki işlemler yoluyla bulaşır. Çok fazla üçüncü taraf uygulaması indirmek ve yüklemek kötü amaçlı yazımları MAC’imize almanızı sağlar. Mac’a App Store dışından hiçbir zaman yazılım yüklemezseniz endişelenmenize gerek yok.

Beklenmeyen Reklamlar ve Açılır Pencereler

Adware, Mac platformunda giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. Daha önce görünmedikleri yerlerde reklamlar görüyorsanız, yüklememeniz gereken bir şey yüklemiş olma ihtimaliniz yüksek. Bu, özellikle internette gezinmediğiniz zamanlarda bile pop-up reklamlar alıyorsanız geçerlidir.

Mac’in Sebepsiz Yavaşlaması

Bazı kötü amaçlı yazılımlar, Mac’inizi her türlü şey için kullanılan küresel bir bilgisayar ağı olan bir botnet’in parçası yapar. Mac’inize virüs bulaşmışsa, bir web sitesinde DDoS  saldırısı gerçekleştirmenize, Bitcoin madenciliği yapmanıza veya CPU gücü tüketen herhangi bir sayıda görevi tamamlamanıza yardımcı olabilir.

Kaybolan depolama alanı

Kullanılabilir depolama alanınızda ani bir azalma fark ettiniz mi? Yoksa Mac’inizden yeterli alanınız olmadığına dair bir uyarı mı aldınız? Ardından, bilgisayarınızdaki bir virüsün birçok istenmeyen dosya indirdiği ve bilginiz olmadan bunları depoladığı anlamına gelebilir.

Mac’a Virüs Bulaşması Nasıl Engellenir?

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ettiyseniz, Mac’e virüs bulaşmasını önlemek için karşı önlemlere odaklanın.

  • Uygulamaları yalnızca resmi kaynaklardan indirdiğinizden emin olun.
  • Varsayılan kurulum seçeneğini devre dışı bırakarak ve bunun yerine özel modu seçerek tüm yükleme istemcilerini paketlenmiş öğeler için kontrol edin.
  • İşletim sisteminizi ve kurulu yazılımınızı güncel tutun.
  • E-posta eklerine dikkat edin.
  • Güvenlik duvarını etkin tutun.
  • Gatekeeper’ın uyarılarını göz ardı etmeyin.
  • Önemli verilerin yedeklerini koruyun.
  • Güvendiğiniz bir güvenlik çözümü kullanın.

Mac’de Antivirüse İhtiyacım Var mı?

Mac bilgisayarlar, virüsten koruma yazılımları ve diğer yerleşik kötü amaçlı yazılımdan koruma özellikleri sayesinde dış saldırılara karşı oldukça güvenlidir. Mac’inizde bir virüsten koruma yazılımına ihtiyacınız olup olmadığı, kuruluşunuzun güvenlik gereksinimlerine bağlıdır.

MAC Virüs Uygulamaları (Mac’inizi Kötü Amaçlı Yazılımlar İçin Tarayın!)

Mac’e virüs bulaşmış olabileceğinden korkuyorsanız artık kontrol etme zamanı gelmiş demektir. Mac’inizi taramak ve herhangi bir virüs olup olmadığını öğrenmek için kullanabileceğiniz ücretsiz programlar:

  • Bitdefender Virus Scanner: Bu uygulama ücretsizdir. Enfeksiyonları sizin için silmez, ancak Finder’ı kullanarak bunların nereden silineceğini gösterir.
  • Malwarebytes for Mac: Malwarebytes, uzun yıllardır kötü amaçlı yazılımdan koruma dünyasının önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Mac uygulaması, tüm sisteminizi 30 saniyeden daha kısa sürede tarayabilir ve reklam yazılımlarını ve potansiyel olarak istenmeyen programları kaldıracaktır.
  • ClamXAV: ClamXAV, popüler bir açık kaynaklı kötü amaçlı yazılım tespit aracı olan ClamAV’ın Mac sürümüdür. Bir göz atmaya değer.

Bu araçlardan hiçbiri bir şey bulamazsa, Mac’inize virüs bulaşma olasılığı çok düşüktür. Ayrıca çevrimiçi bir virüs tarama aracı da kullanabilirsiniz.

İlgili içerik: En iyi Online Virüs Tarama ve Temizleme Servisleri

mac’de yerleşik gelen Güvenlik özellikleri

Mac’de sizi kötü amaçlı yazılımlardan koruyacak bazı yerleşik uygulamalar bulunmaktadır.

Gatekeeper

Mac'e Virüs Bulaştığının 3 İşareti

Gatekeeper, Apple’ın Mac’inizde yalnızca güvenilir yazılımı çalıştırmanızı sağlayan teknolojisidir. Gatekeeper, bilgisiz kullanıcıların potansiyel olarak güvenli olmayan yazılımları (Mac’e App Store harici bir şey yüklemenizi) yüklemesini engeller.

Sandboxing

Korumalı alan uygulamaları, başka bir yerleşik Mac güvenlik özelliğidir. Kullanıcı verilerinize tam erişime sahip uygulamalar yerine, korumalı alan uygulamaları, işlevlerini gerçekleştirmek için gereken minimum veri miktarına erişebilir. Bu, uygulamaların diğer uygulamalara, işletim sistemine veya kritik ayarlara erişimi olmadığı anlamına gelir.

XProtect

XProtect, indirilen uygulamaları bilinen bir kötü amaçlı yazılım listesine karşı kontrol eden ve doğrulayan yerleşik bir Mac güvenlik özelliğidir

MACde virüs programı gerekli mi?

Mac bilgisayarlara da kötü amaçlı yazılım veya virüs bulaşmaktadır ancak MAC virüsleri Windows bilgisayarlardaki gibi yaygın değildir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu