Telefon Sıfırlandıktan Sonra Veriler Kurtarılabilir Mi?

Fabrika ayarlarına sıfırlanan bir telefondan veri kurtarma yazılımları ile bilgiler alınabilir mi?

Bu yazımızda fabrika ayarlarına döndürülen telefon sıfırlandıktan sonra veriler kurtarılabilir mi sorusunu cevaplayacağız.

Telefonda yaşanan virüs, donma, kasma gibi sorunlardan bıktıysanız veya telefonu satacaksanız yapacağınız en iyi şey telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamak olacaktır.

Fabrika ayarlarına sıfırlama işleminden sonra verilerin kurtarılıp kurtarılamayacağını merak ediyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey fabrika ayarlarına sıfırlamanın ne olduğudur.

Fabrika ayarlarına sıfırlama, bir elektronik cihazın üretici tarafından fabrikada ayarlanan orijinal durumuna geri yüklenmesidir. Donanımdan sıfırlama olarak da bilinen fabrika ayarlarına sıfırlama, cihazınızdaki tüm ayarlarla birlikte tüm verileri (resimler, videolar, belgeler, diğer dosya türleri, uygulamalar) siler ve telefonu orijinal durumuna geri döndürür.

Android telefonlar, fabrika ayarlarına sıfırladıktan sonra verilerinizi kurtarmanıza olanak tanıyan yerleşik bir yedekleme aracıyla gelir. Etkinleştirmek için, telefon Ayarlar > Yedekle ve sıfırla seçeneğine gidin ve Verilerimi yedekle’yi açın.

Telefon Sıfırlandıktan Sonra Veriler Kurtarılabilir Mi?

Peki fabrika ayarlarına döndürülen telefon sıfırlandıktan sonra veriler kurtarılabilir mi?

Sıfırlanan telefondan hangi verileri kurtarabileceğinizi veya kurtaramayacağınızı, Android cihazınızı ne zaman fabrika ayarlarına sıfırlamayı düşünmeniz gerektiğini yazımızda anlatıyoruz.

Telefon Sıfırlandıktan Sonra Veriler Kurtarılabilir Mi?

Android cihazlar, tam disk şifreleme (FDE) veya dosya tabanlı şifreleme (FBE) protokollerinin yanı sıra silindiğinde verileri temizleyen ve kaldıran bir TRIM özelliği kullanır. Bu, telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırladığınızda kurtarma şansınızı ortadan kaldırır.

Android 6 Marshmallow’dan bu yana, Android cihazlar varsayılan olarak şifrelenmiş olarak gönderilir.

Adli tıp araçlarını kullanarak yapılacak kurtarma işlemlerinde, cihazınızdaki eski dosyaları çıkarabilse bile, bu dosyalar şifrelenir, böylece başkaları tarafından okunamazlar.

Ancak şifreleme, verilerinizin tamamen kaybolduğu anlamına gelmez.

Artık çoğu hizmet, kullanıcı verilerinizin çevrimiçi olarak depolandığı bir tür bulut yedeklemesine sahiptir. Örneğin Google hesabınız, Android cihazınızdaki verileri senkronize etmiş olabilir. Bu, uygulama verilerini, takvimi, tarayıcı verilerini (Chrome kullanıyorsanız), kişileri, belgeleri ve Google Drive veya Dokümanlar’da depolanan diğer dosyaları ve Gmail e-posta verilerinizi içerebilir.

Medyanız otomatik olarak bulutta depolanıyorsa fabrika ayarlarına sıfırlandıktan sonra fotoğrafların kurtarılmasını kolaylaştırır. 

Verilerinizi tamamen yok etmek için bulut yedekleme kullanan tüm hesaplarınızı kapatmanız gerekir.

YouTube video

Telefon fabrika ayarlarına sıfırlandığında içindeki veriler gerçekten silinir mi?

Evet silinir. Telefon fabrika ayarlarına sıfırlandığında içindeki her şey ilk fabrika çıkış ayarlarına döndürülür.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu