IPTV izlemek suç mu? IPTV cezası var mı?

IPTV nedir, IPTV nasıl çalışır, IPTV izlemek suç mu, IPTV cezası var mı, IPTV izleyenler tespit edilebilir mi? IPTV hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

İlk olarak kısaca IPTV nedir cevaplayalım.

IPTV nedir?

IPTV, esas olarak bir IP ağı üzerinden medya içeriği, video ya da canlı televizyon yayını iletmeyi sağlayan bir sistemdir. Bunu yapmak için kamusal interneti ya da özel bir yerel ağı (LAN) ya da genel ağı (WAN) kullanabilir.

Bir IPTV hizmeti IP özellikli TV’lere, cep telefonlarına, tabletlere, dizüstü bilgisayarlara ya da PC’lere sunulabilir ve bir video on demand çözümüne kolaylıkla entegre edilebilir.

IPTV nasıl çalışır ?

IP TV’nin çalışma mantığı, yayıncı tarafı ve izleyici tarafı olarak iki aşamada değerlendirilebilir. Yayıncılar, ilk olarak aktarılacak televizyon yayınlarını seçer ve bunları internet üzerinden paket olarak iletebilmek için dijital forma dönüştürür.

Sonrasında yayını yalnızca abonelerin izleyebilmesi için şifreleme işlemleri tamamlanır ve yayın izleyiciye aktarılmaya hazır hale gelir. İzleyiciler, bir bilgisayar ya da bir alıcı yardımıyla yayıncı tarafına bağlanır. Kullanıcının bilgileri doğrulandıktan sonra yayın, izleyici tarafına akmaya başlar.

Bir süre ara belleğe alınan televizyon yayını, izleyicinin ekranında gerçeğe göre 1-2 saniye gecikmeyle görüntülenir.

IPTV nasıl kurulur?

IPTV kullanımı için kutu üzerinde bulunan HDMİ kablolarla bağlantıyı yaptıktan sonra kanal listesini kutuya aktarmanız gerekir. Kanal listesinin olduğu “m3u8” uzantılı link adreslerini barındıran dosyayı ücretli olarak alabilirsiniz. IPTV kutusunun mac adresi sayesinde kanal listesi linklerinden oluşan dosyayı senkronize ederek kutuya aktarabilirsiniz.

IPTV izlemek suç mu?

IPTV izlemek aslında suç değil. Ama yasal’ı olursa.

Şöyleki; Örneğin Tivibu Türk Telekom tarafından sunulan bir IPTV hizmetidir, gene bir örnek verelim Turkcell TV Plus gene Turkcell tarafından sunulan bir IPTV hizmetidir. Bunları parasıyla izlemek suç değil.

Peki IPTV izlemek nasıl suç oluyor ?

Ücretli kanalları ister IPTV yolu ile isterse herhangi bir şekilde ücretsiz izlemek yasa dışıdır.

Örneğin IPTV’den bir platforma ait ücretli bir sinema kanalını yayıncının rızası olmadan izliyorsanız. İşte bu yasal değildir.

IPTV izlemek suç mu değilmi cevapladıktan sonra şimdi cezası nedir bakalım.

IPTV cezası var mı?

Yasal olmayan yollardan IPTV yayını izleyen kişilerin yaptığı bu suç, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na Göre karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanıyor. TCK m.163/2, durumu şöyle açıklıyor:

Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya Adli para cezası ile cezalandırılır.

Yani kısacası illegal yayın yapan bir IPTV aboneliğiniz varsa, 6 Aydan 2 Yıla kadar hapis cezasına ya da para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Buna ek olarak Ticaret Bakanlığı’nın incelemeleri sonucunda Reklam Kurulu‘nun aldığı kararlar gereği bu yayıncılar, para cezalarına da çarptırılıyorlar.

IPTV kullananlara ceza

11 Aralık 2018’de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Tüketicilere internet üzerinden ulusal platformların ve kanallarının yayınlarını mevzuata aykırı olarak pazarlayan ve usulsüz abonelik tesis eden bir firma hakkında Reklam Kurulu'nun 277. sayılı toplantısında 69.086.-TL idari para ve yayın durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir."

IPTV izlemek suç mu, IPTV cezası var mı sorularının cevabını özetleyelim;

Ücretli bir ürünü ücretsiz olarak izlemek suçtur. Bu şekilde izlediğiniz her yayında Karşılıksız Yararlanma suçunu işlemiş oluyorsunuz.

IPTV izleyenler tespit edilebilir mi?

Yayınları izlemek için öncelikle yayının yapıldığı sunuculara bağlanmanız gerekiyor. Bu sunuculara bağlandığınız anda ise sunucunun yöneticisi sizin bağlantı yerinizi, belirli sınırlar çerçevesinde görebiliyor.

Kısaca sunucuya bağlandığınız anda bir tür iz bırakmış oluyorsunuz. Bu sebeple IPTV’ler üzerinden maç izleyenlerin kimler olduğu, sunuculara ulaşılması durumunda kimlerin o IPTV’ye bağlandığı listelenebilir.

Buna rağmen herhangi birinin IPTV sunucularına kimlerin bağlandığını direkt olarak görmesinin imkanı bulunmuyor. Bunun için öncelikle sunucuların kontrolünün ele geçirilmesi lazım. Ardından sunuculara bağlanan IP’lere erişilmeli.

Ayrıca internet sağlayıcıları, müşterilerinin hangi sunuculara bağlanabildiğini tespit edebilecek konumdalar. Örneğin; A şirketindne hizmet alırken IPTV kullanıyorsanız, A şirketi sizin hangi IPTV sunucusuna gittiğinizi görebilir.

Türkiye’de kullanılan IPTV’lerin sunucularının çoğunlukla yurtdışında bulunması ise bambaşka problemi beraberinde getiriyor. Türkiye’deki yetkili merciler, bu sunuculara eirşebilmek için öncelikle o sunucunun bulunduğu ülkenin makamları ile iletişime geçmeli sonrasında da iddialarını kanıtlayarak, o ülkenin yasal süreç başlatmasını sağlamalı. Tüm bunlar kısa süre içerisinde çözülür ve sunucudaki bilgiler yerinde kalırsa, IPTV kullananların listesi elde edilebilir.

Tüm bunlardan kaçmak için IPTV’lere VPN kullanarak bağlanmanız halinde tüm bu izlerinizi bırakmadan yayınlara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu