Micro LED Nedir?

Geleceğin önemli ekran teknolojisi olarak lanse edilen Mikro LED nedir, Mikro LED ekranların avantajları ve dezavantajları nelerdir bu yazımızın konusu olacak.

Akıllı telefon ve TV’lerde yıllardır LCD ve LED teknolojisi kullanılmakta.  Ekranın tamamını arkadan aydınlatan bu teknolojiler ile gerçek siyah renk hiç bir zaman elde edilemiyor.

Micro LED Nedir?

Micro LED teknolojisi mikroskopik derecede küçük yani yaklaşık 100 mikrometre boyutundaki LED’leri ifade ediyor. Her bir pikseli oluşturan micro LED’ler yüksek enerji verimliliğine ve uzun ömre sahip. Ayrıca parlaklık açısından da OLED teknolojisinden oldukça ileride ve yanma problemi yaşanmıyor. 

Mikro-LED teknolojisi, Teksas Teknik Üniversitesi’nden Profesör Hongxing Jiang ve Profesör Jingyu Lin’in liderliğini yaptığı bir araştırma grubu tarafından 2000 yılında icat edildi. Fakat teknoloji, tüketiciler ile ilk kez 2012 yılında Sony’nin 55 inçlik Full HD Crystal LED Display televizyonunda buluştu. TV, diğer LCD rakiplerine göre çok daha yüksek bir kontrast ve renk aralığı sunmasına karşın imalat tekniği son derece pahalı olduğu için ticari olarak uygulanabilir değildi.

Mikro-LED nedir tanımlardıktan sonra Micro LED teknolojisinin OLED teknolojisi ile bir dizi benzerlik ve farklılıkları bulunmaktadır. Şimdi kısaca bunlara bakalım.

Micro LED ile OLED arasındaki Benzerlikler ve Farklar

Mikro LED’in OLED ile benzerlikleri ve farkları vardır.

Benzerlikler; OLED ve Mikro LED, her ikisi de LED ışıklar kullanıyor. Kısaca her ikisi de ışık yayan diyotlardan oluşuyor ve kırmızı, mavi, yeşil alt pikseller bulunuyor. Bu nedenle Mikro-LED’ler de OLED’lerde olduğu gibi yüksek kontrast değerlerine sahip olacaklar ve siyahı ‘siyah’ gösterebilecekler.

Farklar; İki teknoloji arasındaki temel fark, kullanılan malzemelerdedir. OLED ekranların adında geçen ‘O’, organik kelimesinden gelmektedir ve piksellerde kullanılan organik malzemeleri işaret etmektedir. Mikro-LED teknolojisi ise standart LED’lerde kullanılan inorganik Galyum Nitrit (GaN) malzemeleri kullanır. Bu sayede polarizasyon ve kapsülleme katmanı ihtiyacı azalır ve daha ince paneller üretilmiş olur. Özetlemek gerekirse Mikro-LED, OLED’den daha ince ekranlar üretilmesini sağlar.

Mikro LED ekranların avantajları ve dezavantajları

Mikro-LED’in OLED ekranlara göre en büyük avantajı, daha düşük güç tüketimi ile aynı ekran parlaklığını sağlayabiliyor olması. Mikro-LED ekranlar aynı ekran parlaklığında LCD’ye göre %90, OLED’e göre %50 daha düşük güç tüketimi vadediyor. Akıllı telefon, akıllı saat gibi mobil ürünlerin şarjını en çok ekran ışığının azalttığını düşünürsek, mikro-LED’ler şarj problemlerimiz için tam da aradığımız çözüm olabilir.

Mikro-LED ekranların bir başka avantajı, kullanım ömrünün çok daha uzun olmasıdır. OLED ekranların üretiminde kullanılan organik malzemelerin kullanım ömrü kısıtlı olduğu için bir süre sonra ekran ışığı mavileşmeye başlar. Mikro-LED ekranların kullanım ömrü ise LCD’lerden bile uzundur.

Micro-LED ekranların dezavantajı: Maliyet! Mikro LED OLED’e oranla üç – dört kat daha yüksek fiyata mal oluyor

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu