OEM nedir ?

Bu yazımızda sıkça karşılaştığımız Original Equipment Manufacturer OEM nedir, özellikleri nelerdir detaylı olarak anlatacağız.

İngilizce’deki Original Equipment Manufacturer teriminin kısaltmasıdır. OEM, bir bilgisayar ile birlikle satılan yazılımı ya da donanımı belirtmek için kullanılır. Sadece bilgisayar alanında değil günümüzde her alan OEM kullanılmaktadır.

OEM donanım ve yazılımlar, genellikle sistem oluşturan şirketler için paketlenir. Bu nedenle OEM ürünleri genellikle kutu yerine düz bir kutu veya sargı içerisindedir.

Bu ürünlerin mağaza raflarında satılması gibi bir amaç güdülmemektedir. Dolayısıyla birçok perakandeci mağaza, OEM ürünleri satmaz. Ancak kutulama konusuna önem vermeyen çevrimiçi satıcılar, ürünleri daha uygun fiyatla satabilmek için OEM ürünler kullanabiliyorlar.

OEM ürünlerin en büyük dezavantajı, çoğu zaman kutusuz olmaları ve beraberlerinde gelen aksesuarların kısıtlanmasıdır. OEM donanım ve yazılımların fiyatları, perakende satılan ürünlere oranla çok daha düşük olabilir. Hatla bazı durumlarda, fiyat farkının yarı yarıya olduğunu görmeniz bile mümkün.

1 OEM sürümde (Bir PC veya laptop aldığımızda yüklü gelen Windows İşletim Sistemini kastediyoruz) Microsoft’tan teknik destek alamazsınız. Teknik desteği OEM firma sağlamak zorundadır. Kutulu perakende sürümde Microsoft’un başını istediğiniz kadar ağrıtabilirsiniz.

2 OEM lisansınızı başka bir PC’ye taşıyamazsınız, hangi sistemle beraber aldıysanız sadece onda kullanabilirsiniz. Kutulu perakende lisansı ise A bilgisayarından B bilgisayarına taşıyabilirsiniz. Sadece bir telefona bakar.

3 OEM sürümde 32/64 mimari değişimi de yapamazsınız; yani laptop alırken üzerinde 32-bit Windows 7 lisansı varsa bunu 64-bit’te çeviremezsiniz. Kutulu perakende sürüm iki mimariyi de sunar. İleride tekrar mimari değişimi yapmak isterseniz bunda serbestsiniz. Yani ilk seferde 32 bit kurup etkinleştirdikten sonra, ikinci veya üçüncü kurulumlarda 64-bit kurabilir ve ürününüzü sorunsuzca etkinleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu