SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

SSD kullanıyor musunuz ve SSD performansınız ne durumda biliyor musunuz?

SSD okuma ve yazma hızını Windows görev yöneticisini kullanarak veya SSD test programları ile ölçebilirsiniz.

Günümüzde SSD’ler oldukça yüksek okuma ve yazma hızları sebebiyle piyasada daha popüler hale geliyor.

SSD yazma hızı, harici verilerin SSD’ye kaydedilme hızı anlamına gelir. Bir dosyayı bir konumdan diğerine kopyalamaya çalıştığınızda “yazma hızı” olayı ile karşılaşırsınız. Bu dosyalar çok büyükse, aktarımın ne kadar süreceğini gösteren bir zamanlayıcı görürsünüz. Yazma hızınız ne kadar yüksek olursa, kopyalamanız o kadar kısa sürer.

SSD okuma hızı ise verilerin SSD’den çıkarılmasının çalışma hızını ifade eder. Örneğin, oldukça büyük tek bir dosyayı açmaya çalışıyorsanız, daha yüksek okuma hızına sahip bir SSD bu dosyayı daha hızlı başlatır.

SSD okuma ve yazma hızı arayüz ve marka çeşitliliğine göre değişkenlik gösterir. Genel olarak, 500 MB/s sıralı okuma ve yazma hızına sahip standart bir SSD çoğu görevi işlemek için temel ihtiyacınızı karşılayacaktır.

SSD hızı düştüğünde, özellikle bilgisayarı birden fazla görev için kullanırken ve arka planı programlarken, bilgisayarınızın eskisinden daha yavaş çalıştığını göreceksiniz.

Bu nedenle, sabit sürücüyü optimize etmeniz gerekip gerekmediğini anlayabilmeniz için SSD hızını düzenli aralıklarla test etmeniz gerekmektedir.

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

SSD okuma ve yazma hızını Windows Görev Yöneticisinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

  1. Alt+Shift+ESC tuşlarına basarak Görev Yöneticisini açın.
  2. Üstten Performans sekmesine geçin.
  3. SSD disk üzerine tıklayın.
  4. Alt kısımda SSD okuma ve yazma hızını görebilirsiniz.

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

Görev Yöneticisi’nin bildirdiği hız kabaca bir tahmindir. Bu bir anlık görüntüdür, yani size belirli bir süre için hızı verir ve hızlar, sisteminizde ne yaptığınıza, yani hangi uygulamaları açtığınıza bağlı olarak değişebilir.

Daha doğru bir test için uygulama kullanmanız daha uygun olur.

SSD Test Programları

Günümüzde piyasada birçok SSD test programı bulunmaktadır ve bunlar SSD’yi yönetmek için farklı özelliklere sahiptir. Pek çok SSD sağlık kontrolü aracı, SSD aktarım hızını test etmek, SSD performansını ölçmek, SSD’yi optimize etmek vb. için kullanılabilir.

SSD sağlık kontrolü araçlarının temel özelliklerinden biri, SSD aktarım hızını test ederek SSD performansınızı ölçebilen SSD/Disk testidir. Üretici tarafından verilen yazma/okuma verilerinin doğru olup olmadığını SSD’nizin hızını test ettikten sonra anlayacaksınız.

MiniTool Partition Wizard

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

MiniTool Partition Wizard , Windows sürümleri ile uyumlu, %100 temiz ve ücretsiz bir sabit sürücü hız testi aracıdır. Bilgisayarın dahili sabit diskleri, Seagate sabit diskleri gibi harici sabit disk sürücüleri, SSD’ler, USB sürücüleri ve daha fazlası dahil olmak üzere neredeyse tüm depolama cihazlarının okuma ve yazma performansını test etmek için kullanabilirsiniz.

İndir: MiniTool Partition Wizard (Ücretsiz)

CrystalDiskMark

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

Bu ücretsiz ve açık kaynaklı sabit disk kıyaslama yazılımı, SSD hızını test etmek için yaygın olarak kullanılır. Çeşitli kuyruk derinliklerine ve iş parçacıklarına dayalı olarak sıralı ve rastgele okuma/yazma hızları verir.

İndirCrystalDiskMark (Ücretsiz)

Novabench

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nasıl Ölçülür?

Novabench, okuma ve yazma hızlarınızı belirleyebilen iyi bir programdır.  Novabench, kullanıcıların disk hızlarını test etmeleri için Linux da dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemi sunar.

İndir: Novabench Windows | macOS | Linux (Ücretsiz)

Performans söz konusu olduğunda SSD’ler geleneksel sabit sürücülerden çok daha iyidir. Bu nedenle günümüzde çoğu bilgisayar SSD kullanıyor. Ancak SSD zamanla bozulur ve bu da PC’nizi yavaşlatabilir. SSD’nizin sağlık durumunu izlemek için yukarıda verilen SSD test araçlarından birini kullanmanız gerekir.

SSD okuma ve yazma hızı kaç olmalı?

Genel olarak, 500 MB/s sıralı okuma ve yazma hızına sahip standart bir SSD çoğu görevi işlemek için temel ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu