Android Neden Rootlu Gelmiyor?

Rootlu bir Android cihaz daha güçlüdür, ancak aynı zamanda daha risklidir.

İster tablet olsun ister telefon Android neden rootlu gelmiyor merak ettiniz mi?

Roort (ISO cihazlarda jailbreak), telefonunuzun işletim sisteminin ‘kilidini açma’ işlemidir. Size ‘yönetici’ veya ‘süper kullanıcı’ erişimi sağlar, yani telefon üreticilerinin ve operatörlerin genellikle yasakladıkları da dahil olmak üzere işletim sisteminizde her türlü değişikliği yapabilirsiniz.

Telefonunuzda root erişimi almanın avantajları vardır; Android cihazınızı özelleştirebilir, pil tüketimini iyileştirebilir ve root erişimi olmayan bir telefonda mümkün olmayan çok daha gelişmiş şeyler yapabilirsiniz.

KingRoot, FramaRoot, One Click Root veya Root Master gibi uygulamalar aracılığıyla bilgisayar kullanmadan bir Android cihazını rootlayabilirsiniz.

Ancak, Root kesinlikle herkes için değildir. Yanlış ellere geçerse telefonunuza, çevrimiçi gizliliğinize, mali durumunuz zarar verebilir.

Android Neden Rootlu Gelmiyor?

En Önemli Etken Güvenlik

Root, işletim sistemine tam erişim sağlar ve üretici ile Google’ın uygulamaya koyduğu belirli güvenlik önlemlerini atlar. Bu nedenle, doğal olarak, bu tür sistem düzeyinde erişim, potansiyel olarak sizi güvenlik tehditlerine maruz bırakabilir ve telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlara, yetkisiz erişime ve veri ihlallerine karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Android Neden Rootlu Gelmiyor?

Rootlu olmayan bir telefonda, yüklediğiniz uygulamalar yalnızca onlara verdiğiniz izinlere sahiptir. Bu uygulamalar, yalnızca sizin yapmalarına izin verdiğiniz belirli şeyleri yapabilecekleri bir tür korumalı alan içindedir. Bu nedenle, kötü amaçlı yazılımla dolu bir uygulama bile yalnızca çok fazla zarara neden olabilir.

Bu, Android telefonların varsayılan olarak önceden Rootlanmamasının ana nedenlerinden biridir.

Sistem Dosyalarını Güvende Tutmak İçin

Root’un tehlikeye atabileceği başka bir güvenlik türü, Android telefonunuzun sistem dosyalarının güvenliğidir.  Kritik bir dosyayı siler veya yanlış yere koyarsanız, telefonunuz çökebilir, sürekli hata mesajları gösterebilir veya bir önyükleme döngüsünde takılıp kalabilir.

Root erişimi olmayan bir telefonda, Files by Google gibi Android dosya yöneticisi uygulamanız sistem dosyalarına erişemez. Ancak, kök dosya gezginleri, sistem dosyaları da dahil olmak üzere telefonunuzdaki her şeye erişebilir. Dolayısıyla bu durumda tehlike, bilgisayar korsanlarındaki gibi dışsal değil, kullanıcının kendisinde olduğu gibi içseldir.

Üreticilerin Markalaşmaya Önem Vermesi

Çoğu operatörün ve üreticinin, marka bilinci oluşturmayı vurgulamak için kendi Android dış görünümü vardır. Root  erişimi olmadan, markalı öğeler üzerinde kontrol sağlayabilir ve stratejik hedefleriyle uyumlu tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunabilirler. Bir cihaz rootlandığında, üreticinin markalı uygulamaları da dahil olmak üzere bu özelleştirmeleri değiştirme veya kaldırma yeteneği kazanırsınız.

Bunun yanında bulut depolama veya ofis paketi uygulamaları gibi katma değerli hizmetlerde cihazların root yapılmasını engellemektedir. Bu tür hizmetler firmaların satış sonrası gelir elde etme yollarından biridir.

Bu firmaların önceden rootlu telefonları tercih etmemelerinin bir diğer nedeni de daha fazla moda yol açabilmesidir. Root sonrasında, ileri düzey kullanıcıların yaptığı en popüler şey, taşıyıcının veya üreticinin kaplamasından tamamen kurtulan özel bir ROM yüklemektir.

Google’ın Reklam Vermek İçin Kontrole İhtiyacı Bulunuyor

Android Neden Rootlu Gelmiyor?

Google, gelirinin çoğunu reklamcılıktan elde eder. İşletmelerin ürünlerini, hizmetlerini veya markalarını daha geniş kitlelere tanıtmak için kullanabilecekleri çeşitli reklam platformları sunar. Kullanıcı gizliliği ve veri koruması, dikkate alınması gereken önemli konulardır ve Google, gizlilik düzenlemelerine ve kullanıcı izni gereksinimlerine uygunluğu sağlamak için önlemler almıştır.

Google, uygulamalarını ve reklamlarını kaldırmanızı istemediğinden, ürünleri, uygulamaları ve reklamları üzerindeki denetimini sürdürmek için telefonlar varsayılan olarak rootlu değildir.

Birçok Uygulama Rootlu Telefonda Çalışmaz

Birçok uygulama, Rootlu bir telefonu algılar ve kritik güvenlik ve gizlilik nedenlerinden dolayı çalışmaz. Bu uygulamaların, belirli erişim seviyelerine sahip cihazlarda kullanımı kısıtlayan politikaları vardır.

Bankacılık uygulamaları, Rootlu bir cihazda çalışmayan en belirgin örneklerdir. Bu tür uygulamalar hassas finansal bilgilere sahiptir ve Rootlu bir cihaz bunlara potansiyel güvenlik açıkları getirebilir. Rootlu bir telefonunuz varsa, Android antivirüs uygulamalarını kullanmakta da sorun yaşayabilirsiniz. Bu uygulamalar, yukarıda tartıştığımız nedenlerden dolayı bir güvenlik tehdidi oluşturmayı düşünür.

Play Store’daki birçok oyun, hile yapan oyuncuları algılayan ve yasaklayan bir hile önleme algoritması uygular. Bu algoritmalar özellikle rootlu telefonları sevmez çünkü rootlu kullanıcılar potansiyel olarak bir oyunu hackleyebilir veya değiştirebilir, bu da oyunu diğer dürüst oyuncular için adaletsiz hale getirir.

Başka bir örnek, telif hakkıyla korunan içerik sunan akış uygulamalarıdır. Rootlu bir cihaz, korsanlık veya yetkisiz içerik erişimi için potansiyel bir kaynak olarak görülebilir, bu nedenle çoğu akış uygulaması, Rootlu cihazlarda kullanımı kısıtlar.

OTA Güncellemeleri Köklü Telefonları Desteklemez

OTA veya Over The Air güncellemeleri, manuel olarak hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan bir cihaza iyileştirmeler, hata düzeltmeleri, güvenlik yamaları ve yeni özellikler getirir. Telefon Rootluysa, sistem dosyalarınız değiştirilebileceği ve bu modlar OTA güncellemesini cihazınızla uyumsuz hale getirebileceği için bu güncelleme etkilenir.

Aslında, Rootlu bir cihazda bir OTA güncellemesini bir şekilde zorlarsanız, sistem arızasına neden olabilir.

Telefonunuz Rootdan Dolayı Brick Olursa Garanti Dışı Kalır

Bricking, cihazınız çalışmayı durdurduğunda ve bir şekilde kalıcı hasar gördüğünde (sert bricked olarak bilinir) meydana gelir. Bu, özel ROM’ları köklendirmenin ve yüklemenin olası sonuçlarından biridir ve işlem sırasında herhangi bir hatadan kaynaklanabilir.

Cihaz Root nedeniyle brick olursa, üreticiler büyük olasılıkla garanti kapsamında destek veya onarım sağlamayı reddedecektir. Yani Android telefonları önceden rootlu yapsalar her gün bir sürü brick olmuş telefonu tamir etmek zorunda kalırlar, bu da maliyeti ve işçiliği çok fazla arttırır ve yapılamaz hale getirir.

Yukarıda özetlenen noktaları göz önünde bulundurarak, root olmayan telefonların ortalama bir kullanıcı için tercih edildiğini kabul edersiniz. Root işlemi varsayılan olarak etkinleştirildiğinde, önceden bilgisi olmayan bir kullanıcı büyük olasılıkla telefonuna zarar verir ve hatta saldırıya uğrayabilir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu