IMEI Kopyalanmış Telefon Nasıl Anlaşılır ?

Her telefonun bir IMEI numarası vardır ve bu numara aynı parmak izi gibi o cihaza özeldir tekdir benzeri yoktur. Peki IMEI Kopyalanmış Telefon nasıl anlaşılır ?

Her cihazın kimlik numarası olan IMEI tek ve benzersiz bir koddur.  Cep telefonda *#06* tuşlayarak telefonun IMEI numarası tespit edinebilir. Veya cihaz üzerinde genelde arka kapakta veya pili çıkıyorsa hemen altında yazar.

Cihazda sabit olarak yer alan IMEI’nin SIM kartınızla herhangi bir ilgisi yoktur. Telefonunuz çalınsa, SIM kartı değiştirilse ve ayarları sıfırlansa dahi IMEI numaranız aynı kalır.

Telefonun modeli, üretim yeri, üretim tarihi ve seri numarası bilgilerinden oluşan IMEI numarasının birden fazla telefonda kullanılması “klonlama” olarak tanımlanıyor.

Yurt dışından kaçak olarak sokulan cep telefonlarına, daha önceden yasal olarak ithal edilmiş cep telefonlarının İMEİ numaraları kopya ediliyor. Böylece sistem yurtiçi kullanımında bu cep telefonların kaçak olarak algılamıyor ve telefon kapanmadan kullanıma devam ediyor.

IMEI Neden Klonlanır?

IMEI klonlaması yapılmasının asıl sebebi tabiki sahtekarlık.

Cep telefonları, kanun gereği Türkiye operatörlerinde IMEI kayıtları olmadığı takdirde kullanılamamaktadır. Yurtdışından bizzat getirdiğiniz tek bir telefonu giriş çıkış işleminizi gösterdiğiniz takdirde kaydettirme şansınız bulunmakta. Fakat dışarıdan kaçak yollarla toplu olarak getirilen telefonlar için bu yöntem uygulanamamakta. Bu durumda da bu telefonların IMEI noları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek (IMEI Çakma işlemi) kullanıma açılabilmektedir.

Peki IMEI kopyalanmışsa ne yapacağım?

Elinizde IMEI’si klonlanan cihazınızın faturası varsa, fatura ile birlikte cihazın Türkiye’deki distribütörüne başvurmanız gerekiyor. Bu başvuru sırasında, telefonun size ait olduğunu kanıtlaması için sizden kimlik fotokopisi, telefonun faturası, markası, modeli ve IMEI numarası gibi bilgileri ibraz etmeniz istenecektir. Bunların yanında cihazınızda takılı olan SIM karta ait numara ve abone bilgileri de istenecektir. Bu bilgileri yüksek ihtimalle, IMEI numaranızın klonlandığını belirteceğiniz bir dilekçe ile birlikte isteyeceklerdir.

Bundan sonraki süreç, distribütör tarafından yürütülecek ve en kısa zamanda sorununuz çözülmüş olacaktır.

IMEI Kopyalanmış Telefon Nasıl Anlaşılır ?

IMEI’nizin kopyalandığında tarafınıza BTK tarafından bir kısa mesaj gönderiliyor. Bu mesajda telefonunuzun IMEI numarasının klonlandığı ve 1 ay içinde kapatılacağı yazıyor. Aşağıdaki resimde bir örneğini görebilirsiniz.

IMEI Kopyalanmış Telefon Nasıl Anlaşılır ?

İşte bu noktada ya telefonu aldığınız yere ya da direkt BTK’ya (0312 294 94 94) başvurmanız gerekiyor.

Daha sonra yapılan başvuru neticesinde telefonunuz kayıtlı hat üzerine açılıyor; ama sadece tek bir hat üzerine açılıyor. Sanayi Bakanlığı 5809 numaralı Tüketici Yasasına göre durum bu. Telefonu satmak istediğinizde ise başka bir kullanıcının hattına bu telefonu açtırtabiliyorsunuz. Bu noktada hattın sizin üstünüze olması zorunlu tutulmuyor. Bu işlemin yapılabilmesi için üretici firmanın yardımına ihtiyacınız var.

IMEI Kopyalaması Nasıl önlenir ?

Telefonunuzu yeni aldığınızda bazı cihazlarda telefonun arkasına etiket olarak da IMEI numarasının bulunduğu bir etiket bulunur. İlk işiniz bu etiketi çıkartarak cihazın kutusuna koymanız doğru olacaktır. Ayrıca cihaz kutusunu atmak yerine fatura ve cihaza ait ne varsa kutunun içinde saklayarak odanızda güvenli bir yere koyunuz.

Ayrıca telefon alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey faturalı olması. İkinci el alacaksanız dahi telefonun ilk sahibinin faturası ve kutusu olmasına dikkat edin. Yoksa IMEI klonlanması yaşamanız ya da klonlanmış IMEI’ye sahip bir telefon almış olmanız kuvvetle muhtemeldir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu