Parmak Çıtlatmak zararlı mıdır ?

Neden parmak çıtlatırız,  Parmak Çıtlatmak zararlı mıdır, parmak çıtlatmadan oluşan problemler nelerdir,parmak çıtlatma alışkanlığı nasıl bırakılır ?

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız. En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir.

Parmak çıtlatma eylemi parmağını çıtlatan kişiye rahatlık verirkenetrafında bulunan kişilerde bu sesler rahatsızlık oluşturabilir.  Bu yazımızda parmak çıtlatmanın zararları parmak çıtlatma alışkanlığının nasıl bırakılabileceği ve parmak çıtlatma ile meydana gelebilecek yan etkilerin neler olduğu konusunda bilgiler paylaşacağız.

Parmak Çıtlatmak zararlı mıdır ?

Parmak çıtlatma sonucunda bazı problemler meydana gelmektedir.

1- Parmak çıtlatmak bağların zarar görmesine neden olabilmekte ve uzun yıllar parmak çıtlatmak parmakların zayıflamasına ve ellerin gücünün azalmasına yol açabilmektedir.

2- Ayrıca parmakları çıtlatmak eklem şişkinliklerine neden olabilmekte ve eklem kapsüllerinde yumuşak doku hasarına neden olmaktadır. Kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokularda ise hasar meydana gelebilmektedir.

3- Parmak çıtlatan kişilerin kavrama yetenekleri parmak çıtlatmayan kişilere nazaran daha düşük olabilmektedir.

Neden parmak çıtlatırız?

Çok uzun süre zarfında yazı yazmakta olan inşalar yazıcı krampı denilen sorun sonucunda ise parmaklarına rahatlık kazandırmak amacıyla parmaklarını çıtlatmaktadırlar. Stresli olunan anlarda özellikle önemli bir sınav öncesinde veya uzun süre ellerin kullanılması ile ellerdeki ağrıları hafifletmek amacıyla parmak çıtlatılmaktadır. Bazen de belirgin hiçbir sebep olmaksızın sadece alışkanlıktan ötürü veya gevşeyip rahatlamak amacıyla parmaklarımızı çıtlatabilmekteyiz.

Parmak çıtlatma alışkanlığı nasıl bırakılır ?

Parmak Çıtlatma alışkanlığından kurtulmak çok kolay olmasa da elleri başka bir şey ile meşgul ederek bir süre sonra bu alışkanlıktan kurtulabiliriz. Hem parmaklar ve hem de zihni meşgul edecek bir hobi edinilebilir.

1- Örneğin resim yapılabilir, yazı yazılabilir, boya yapılabilir veya yeni bir puzzle oyununa başlanarak bu alışkanlığı unutabilirsiniz. Çantada bulundurulacak olan el kremi ile parmak çıtlatılmak istendiğinde hemen çantadaki krem çıkarılarak ellere sürülebilir. Bu durumda ellerin meşgul olması sağlanır ve aynı zamanda yumuşak ve nemli ellere sahip olunabilir.

2- Etrafınızda bulunan yakın arkadaş veya aile bireyleri tarafından parmaklarınızı çıtlatmaya başladığınızda ise sizi devamlı uyarmalarını isteyebilirsiniz. Genel olarak etrafınızdaki insanlar parmak çıtlattığınızdan sizden daha çok farkında olurlar.

3- Stres topu kullanarak parmak çıtlatmanın size vereceği geçici ve zararlı olan rahatlamayı stres topu ile giderebilirsiniz. Parmakları çıtlatma pozisyonuna getirerek çıtlatmadan hafifçe esneterek parmak germe egzersizlerini de uygulayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu