Piksel Bindirme (Pixel Binning) Nedir?

Piksel bindirme hakkında merak ettiklerinizi yazımızda açıklıyoruz.

Piksel bindirme yada Piksel Gruplama (Pixel Binning) kamera tabanlı uygulamalarda giderek yaygınlaşan bir özelliktir.

Öncelikle şunu belirtelim, teknoloji şirketleri, yeni kamera sensörlerinin kaç megapiksel olduğu konusunda övünmeyi seviyor ve bu nedenle ortalama akıllı telefon kullanıcısı daha yüksek megapiksel sayısının daha iyi görüntü kalitesi anlamına geldiğine inanıyor. Aslında durum hiç de öyle değil. Görüntü kalitesi, üzerindeki piksel sayısıyla değil, sensörün boyutuyla belirlenir.

Megapiksel sayısı, telefonunuzun çekebileceği maksimum görüntü çözünürlüğünü belirler. Bunun tek pratik faydası, fotoğraflarınızı bulanıklaştırmadan yakınlaştırıp kırpabilmenizdir.

Piksel bindirme kavramını anlamak için öncelikle burada belirtilen pikselin ne olduğunu anlamak önemlidir. Bu bağlamda “piksel” dediğimiz ekrandaki ışık yayan pikseller değil, kamera sensöründeki ışığı yakalayan fotositleri kastetmekteyiz.

Fotosite olarak da bilinen pikseller, fotoğraf oluşturmak için ışığı yakalayan kamera sensöründeki fiziksel bitlerdir. Piksel boyutunu ölçmek için mikronlar (metrenin milyonda biri) kullanılır ve bir mikrondan daha küçük olan her şey küçük olarak kabul edilir.

Daha büyük bir piksel, daha küçük bir pikselden daha fazla ışık toplayabilir. Bu nedenle, karanlık bir çubukta veya akşam karanlığında, ışığın az olduğu zamanlarda, istenen görüntü kalitesini elde etmek için daha fazla ışık yakalayabilmek için genellikle büyük piksel boyutuna sahip bir sensör kullanmak istersiniz. Öte yandan, daha küçük bir piksel, küçük nesneleri ve ayrıntıları yakalamanıza yardımcı olur.

Piksel Bindirme (Pixel Binning) Nedir?

Piksel bindirme yada Piksel gruplama (Pixel Binning), bir kamera sensöründeki dört veya daha fazla komşu pikselin, içindeki tüm piksellerin toplamını veya ortalama değerini taşıyan bir süper piksel  oluşturmak üzere birleştirildiği bir görüntü işleme tekniğidir. .

Piksel Bindirme (Pixel Binning) Nedir?

Piksel boyutu genellikle mikron (bir metrenin milyonda biri) olarak ölçülür ve bir mikron veya altındaki herhangi bir şey küçük kabul edilir.

Tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, piksel gruplama, dört pikselden gelen verileri tek bir pikselde birleştiren bir işlemdir.

Piksel Bindirme işleminde dijital kameralarda sinyal-gürültü oranını artırarak paraziti azaltmak için bitişik CMOS veya CCD sensör piksellerinden gelen elektrik yükü  tek bir süper pikselde birleştirilir.

Bir kamera sensörü, temel olarak ortam ışığını yakalayan milyonlarca pikselden oluşan bir plakadır. Bu nedenle, ne kadar çok piksel varsa, daha iyi bir görüntü üretmek için o kadar fazla ışık yakalayabilirler.

Piksel gruplamanın varsayılan faydaları, tekniğin kendisinden değil, güçlü görüntü işleme algoritmalarından ve telefonunuzdaki yonga setinden kaynaklanmaktadır. Çekimlerinizin daha parlak, daha az grenli ve daha canlı görünmesini sağlamak için zor işi yapan, ikincisidir.

Bu tekniğin en büyük dezavantajı, piksel gruplu bir çekim yaparken çözünürlüğünüzün etkili bir şekilde dörde bölünmesidir. Bu, 48 MP’lik bir kameradan alınan bir karenin aslında 12 MP olduğu anlamına gelir. 64MP kamera, 16MP bindirilmiş enstantaneler çeker. Aynı şekilde, 16MP’lik bir kamerada binded çekim sadece 4MP’dir.

Piksel gruplu daha düşük çözünürlüklü bir fotoğrafın bazen tam çözünürlüklü bir fotoğraftan daha iyi görünmesinin nedeni, daha fazla işlem gücü kullandığından daha büyük bir fotoğrafta görüntü algoritmaları uygulamanın daha zor olmasıdır. Daha küçük bir fotoğraf hemen işlenebilir.

Piksel gruplamanın amacı, nihayetinde, bir akıllı telefon kamerasının alabileceği maksimum teorik görüntü çözünürlüğünü yükseltmeye izin verirken, telefonunuzun günlük kullanım için fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde işleyebilmesini sağlayacak kadar düşürür.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu