Sanal Gerçeklik Nedir? Nereler de Kullanılır?

Sanal gerçeklik son yıllarda adından bolca söz edilen bir teknoloji. Firmalar arka arkaya sanal gerçeklik gözlüklerini tanıtmaya başladılar. (Galaxy Vr, Oculus Rift, Google Cardboard gibi) Gelecek yazılarımda bu gözlükleri teker teker inceleyeceğiz. Sanal gerçeklik nedir ?

Sanal gerçeklik, gerçek hayattaki ortamların bilgisayarlar aracılığı ile taklit edilmesine denir. Sanal gerçeklikte esas amaçlanan nokta, sanal gerçeklik kaskını taktığımızda kaskta (yada gözlükte) bulunan ortama adapte olup gerçekte bulunduğumuz ortamı unutmaktır. Sanal gerçeklik ortamları genelde kafanıza taktığınız bir kask yada gözlük ile oluşturulur.

Bazı durumlarda sanal gerçeklik gözlüğünü destekleyici aksesuarlar da olabilir.

Sanal Gerçeklik Nedir Nereler de kullanılır-1

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi durduğunuz konumun algılanmasını sağlayan bir platform, sizi başka bir ortama adapte eden bir gözlük ve bulunduğunuz ortamda ateş etmenizi sağlayan bir silah. Böylece sanal gerçeklik hissi artırılmış oluyor. Sizi kaskta gördüğünüz ortama daha çok adapte etmek için her şey kullanılabilir. Ateş ettiğiniz zaman ortama bir barut kokusunun salgılanması da sanal gerçekliği artıracak.

Bu pazara yatırım yapan firmalar, kullanıcıların sanal gerçekliğe nasıl daha kolay ulaşacağını hedefliyorlar. Bu nedenle gözlükler ile kullanıcılara maksimum his verilmek isteniyor.

Hayatın Her Yerinde Sanal Gerçeklik

Sanal gerçekliğin gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması bekleniyor. Şu anda bir çok similasyon ortamında sanal gerçeklik kaskları kullanılıyor.

  • Sağlık: Henüz tecrübe sahibi olmayan bir doktorun sanal gerçeklik ortamında sanal hastayı ameliyat ettiğini düşünün.
  • Sehayat: Yaz tatiliniz için plan yapacaksınız. Gideceğiniz oteli 360 derece gezmeye ne dersiniz?
  • Endüstri: Pilot değilsiniz ancak neyiniz eksik ? Kokpitte sanal olarak uçtuğunuzu düşünün.
  • Eğitim: Büyük bir topluluğa sunum yapacaksınız. Sanal olarak oluşturulmuş ortama sunum yaparak stres atamayı istemez miydiniz?
  • Oyun: Oynadığınız oyundaki karaktere artık daha yakınsınız. Sizi kovalayan bir canavarı kafanızı arakaya çevirdiğiniz de görüyorsunuz.

Yukarıda saydığım örneklerin bir çoğu bir sanal gerçeklik kaskı ile mümkün oluyor.

Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü Galaxy VR ile sunulan oyun deneyim videosu:

YouTube video

Firmalar Sanal Gerçekliğe Odaklandı

Bu geniş pastadan herkes nasibini almak istiyor. Bana göre Facebook’un, sanal gerçeklik sektörünün başarılı oyuncularından Oculus’u satın alması ile teknoloji dünyası sanal gerçekliğe daha çok önem vermeye başladı.

Firmalar çok ciddi ürünler üzerinde çalışıyor. Henüz piyasaya çıkmamış ancak yayınlanan videolar ile kullanıcıları heveslendiren Microsoft HoloLens ise sanal gerçekliği bir adım öteye taşımış durumda. Piyasada bulunan popüler gözlükler de bulunduğunuz sanal ortamdaki nesneleri hareket ettirmeniz için çeşitli aksesuarlar kullanılır iken, HoloLens parmaklarınızı aksesuar kullanmadan algılamayı vaat ediyor.

İşte o video:

YouTube video

Yazıyı Oylayın!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu